Giovanni Battaglin won in 1948 zowel de Giro als de Vuelta. Maar drie renners lukte het ooit om die dubbel te voltooien. Maar de dubbel van Battaglin is nog unieker, omdat er slecht drie dagen tussen de laatste dag van de Giro en de eerste etappe van de Vuelta zat! Waarom konden dat soort prestaties toen wel en lijkt het tegenwoordig niet meer te kunnen? Dat vroeg Battaglin zich af en kwam tot de conclusie dat het aan de stalen fietsen lag waarop gereden werd. Of dat nou echt de reden is, laten we even in het midden. Want de liefde die Battaglin voor staal heeft, levert zulke mooie fietsen op dat de reden erachter er niet toe doet.

Met de Battaglin Portofino hebben Giovanni en zijn zoon Alex een fiets proberen te maken die de kwaliteiten en looks van moderne fietsen heeft, maar met het comfort van de fietsen waarop Giovanni zelf reed toen hij prof was. Het resultaat is een frame met oversized Colombus HSS buizen, maar ook oversized lugs. Battaglin beweert dat ze hier het eerste in zijn. Hiermee willen ze het comfort van de klassieke stalen fietsen combineren met het rijgedrag van een moderne racefiets. Nog een bewering van Battaglin: met de Portofino zou je pijnvrij moeten thuis komen na iedere rit.

Slechts 70 exemplaren

Oud en nieuw worden dus gecombineerd. Moderne technieken worden dus ook gebruikt, zo worden de kabels mooi weggewerkt in de carbon voorvork en cockpit. Als je kiest voor elektronische schakelen en schijfremmen dan zijn de kabels zelfs volledige weggewerkt. Van de fiets worden er dit jaar maar 70 gemaakt. Op de bovenbuis wordt met een plaatje aangeven welk nummer jij van de 70 exemplaren hebt. Als extra voor het 2021 model komt er nog een extra plaatje op de zitbuis ter ere van het 40-jarig bestaan van het merk.

Je kunt veel customizen aan de fietsen. Ten eerste wordt de fiets op maat gemaakt. En je kunt de kleuren kiezen. Dus als jij de bronzen – cromovelato – kleur van het voorbeeld niks vind, dan kun je makkelijk voor een andere kleur kiezen. Aan de Battaglin Portofino zit een prijs van € 5.000,-. Met de custom-opties gaat het hierbij om de vanaf prijs. Op de website van Battaglin vind je meer informatie.

Comments are closed.