Zaterdag om 11:00 klinkt het startschot voor het voorjaar! Na de presentatie in het bekende Kuipke van Gent, zal de eerste klassieker van 2022 van start gaan. Ondanks dat er al op verschillende plekken is gekoerst, voelt ‘de Omloop’ toch altijd als het echte begin van het seizoen. Een uur later, om 12:00 uur zullen de dames ook beginnen aan hun Omloop.

De Muur, Bosberg, Paddestraat en de Berendries

Slechts een kleine greep uit de typisch Vlaamse heuvels en kasseistroken die vanaf vrijdag weer wekelijks voorbij gaan komen. Morgen krijgen de renners negen kasseistroken en dertien hellingen voor de wielen. In de laatste 30 kilometer volgen de hellingen elkaar in snel tempo op en zal na 204 km de streep in Ninove worden bereikt.

Na de winter is het vooral de eerste koers weer aftasten en kijken welke renners direct goed zijn. Wout van Aert is altijd favoriet als hij ergens start, maar zegt zelf dat het effect van zijn trainingen en hoogtestage zich later zal uitbetalen. Een andere favoriet is natuurlijk Tom Pidcock, die met de regenboogtrui zijn veldritseizoen afsloot en die vorm zal hij ongetwijfeld doortrekken. Als er gekoerst wordt in België weet je ook dat je een waslijst aan namen hebt die altijd koers willen maken. Asgreen, Stybar, Lampaert, van Avermeat, Naesen, Trentin, Sagan, Boasson-Hagen, Kristoff, Stuyven, Degenkolb en natuurlijk Vanmarcke. Sommige van deze namen zullen een ander truitje hebben dan voorheen, maar ik gok dat zij stuk voor stuk bepalend kunnen zijn voor het koersverloop. En mocht je Van der Poel zoeken, die doet niet mee. Hij is herstellende van een blessure.

De hoogtepunten van de Omloop 2021

De Omloop voor de vrouwen

De vrouwen starten dus een uurtje later en gaan dan op pad voor 129 km koers. Zij krijgen daarbij 4 kasseistroken en 9 hellingen voorgeschoteld waarvan de finale hetzelfde is als die van de mannen. De laatste jaren werd de koers gewonnen door een Nederlandse en dat zal ook dit jaar zo weer het geval kunnen zijn. Overigens hoef je niet te zoeken naar de winnares van vorig jaar want dat is Anna van der Breggen en zij heeft eind vorig seizoen besloten te stoppen met koersen. Neemt niet weg dat er nog steeds veel Nederlandse kanshebsters zijn, zoals Vollering, Van Vleuten, van der Broek – Blaak, Wiebes of Mackaij. Zij zullen dan wel moeten afrekenen met rensters als Niewiadoma, Kopecky, Bastianelli en natuurlijk Wereldkampioene Balsamo.

De highlights van de Omloop voor vrouwen 2021

De Omloop op TV kijken

De uitzending van de Omloop het Nieuwsblad 2022 begint zaterdag om

13:30 uur op Sporza en Eurosport.
14:00 uur zal ook de NOS de koers uitzenden.
Als je via de livestream de wedstrijd wil volgen kan dat via Discovery+, NOS.nl en GCN-TV.

Via Flanders Classics