Bij het Franse Origine Cycles kies je de fiets niet uit een catalogus. Je bepaalt zelf het design, de kleuren en de onderdelen. Het merk werd zeven jaar geleden opgericht en richtte zich in eerste instantie volledig op de Franse markt. Het is in Nederland en België nog geen grote bekende, maar daar willen ze verandering in gaan brengen. Bij Origine kan je terecht voor racefietsen, gravelbikes en mountainbikes.

Origine Axxome racefiets

De ontwikkeling van de Origine frames vindt plaats in het Noord-Franse Somain, dat vlak bij het beruchte Bos van Wallers ligt. Een klein team van specialisten ontwerpt daar de frames. Net als bijna alle carbon frames worden ook de Origine frames in Azië geproduceerd, waarna ze direct terugkomen naar Frankrijk om naar wens te worden gespoten en opgebouwd.

Het topmodel bij Origine is de Axxome II GTR Evo die gemaakt is om te koersen. Dit frame wordt gemaakt van lichtgewicht UHM carbon. Dit Ultra High Modulus carbon is erg sterk, waardoor ze minder materiaal nodig hebben om het frame te maken. Minder materiaal is ook minder gewicht en met een SRAM Red eTap AXS groep en Prymahl Orion C50 wielen weegt de fiets maar 6578 gram. Het prijskaartje dat er dan aan hangt, is € 8205,-. Dat is nog altijd veel geld, maar voor een fiets met deze specificaties is het een scherpe prijs.

Voor de endurance rijder en renners die wat meer comfort willen is er de Axxome II GT Ultra en de Axxome GTS is het meest comfortabele frame van Origine. Deze zijn als complete fiets te koop vanaf zo’n € 2000,-. Ook voor aluminium frames kan je bij Origine terecht en deze worden opgebouwd met het Tuxedo 3 frameset. Voor de aluminium fietsen, met velgremmen, beginnen de prijzen vanaf € 1000,-.

Prymahl wielen

In de vorige alinea is de naam al gevallen: Prymahl. Dit is het eigen merk wielen van Origine dat net als de frames ook in Frankrijk wordt ontwikkeld. De velgen worden in Azië geproduceerd en worden in de fabriek in Frankrijk geassembleerd. Ook als je geen Origine hebt zijn deze via de website te bestellen. Net als bij de fietsen heb je ook bij deze wielsets verschillende keuzes. Je hebt keuze voor het type remmen, verschillende velghoogtes en kleur en design van de decals. De prijzen van de wielen zitten tussen de € 1100,- voor een set gravelwielen en € 1800,- voor 50mm racewielen.

Online configurator

Al je wensen kun je bekijken en uitzoeken via de online configurator. Aan de rechterkant kan je elk onderdeel van je fiets wijzigen en naar voorkeur selecteren. Dit wordt direct doorberekend in de prijs en het gewicht van de fiets. Dit is ook het geval bij het kiezen van de kleur en het design, dat direct op je beeldscherm verschijnt nadat je dit hebt gewijzigd. In de configurator zitten volgens Origine meer dan 17 miljoen verschillende samenstellingen van een fiets. De kans dat je iemand met exact dezelfde fiets zal tegenkomen is daardoor wel erg klein.

Als je het design, de kleuren en de onderdelen hebt uitgezocht kan je de fiets via de webshop bestellen. Zet mij achter een fiets-configurator en ik kan me zo een avondje vermaken met het samenstellen van een serie fietsen. Maar een mooi samengestelde fiets zegt nog niets over de rij eigenschappen en dat is minstens net zo belangrijk. Je kunt een testrit plannen bij de fabriek in Somain en voor de toekomst zal Origine aanwezig zijn bij test-events in Nederland en België. Ook wordt binnenkort de Nederlandstalige website gelanceerd en kan je Origine direct (en in het Nederlands) contacten.

Alle informatie, prijzen en de configurator kan je vinden op de site van Origine Cycles. En binnenkort kan dat dus ook in het Nederlands!