Zo in de aanloop naar Eurobike, nog altijd de grootste fietsbeurs ter wereld, laten merken beetje bij beetje hun nieuwe dingen doorsijpelen. Het altijd innovatieve POC heeft een bril op zonne-energie!

Het gaat om de Aspire Solar Switch. Het heeft een electrochromische LCD lens die onmiddelijk kan veranderen van tint. De lens schakelt dankzij sensoren in het frame automatisch tussen twee standen. Een donkere tint als het zonnig is en een lichtere bij schaduw of bewolkte omstandigheden. De twee tinten liggen tamelijk dicht bij elkaar, POC omschrijft het als “between levels 3-4”.

Als je in de zomer in heuvelachtig gebied of de bergen hebt gefietst dan ken je waarschijnlijk de situatie wel je liever even geen zonnebril op hebt. Je gaat in de afdaling door een smalle donkere tunnel of door een stuk bos waarbij je ogen niet de tijd krijgen om te wennen aan het licht. Je wil dan je bril dan van je hoofd halen, maar houdt toch liever je handen aan het stuur. Dat een bril dan automatisch schakelt naar een lichtere stand kan dan een uitkomst zijn.

Het principe dat de lens van een bril kan schakelen tussen donker en licht is niet nieuw. Er kwam al een CTRL-Eyewear via IndieGoGo voorbij en de Uvex Variotronic is daar op gebaseerd. Uniek aan de POC Aspire Solar Switch is dat hij werkt op zonne-energie. Hij hoeft dus niet apart opgeladen te worden en je hebt geen batterijen nodig. Prijzen en meer info volgt als het goed is tijdens Eurobike.

Ook nieuw: POC AIM Clarity bril
Naast de Aspire hebben ze ook de nieuwe AIM Clarity zonnebril. Clarity heeft betrekking op de lens en is gebaseerd op techniek van Carl Zeiss. Het moet zorgen voor een beter contrast en breder kleurenspectrum en daarmee uiteindelijk voor beter zicht.

Ook van de AIM Clarity wordt meer bekend tijdens Eurobike.

NFC in je helm
De nieuwe POC Ventral Air SPIN NFC heeft een feature die we nog niet eerder op deze manier hebben gezien. Er zit namelijk een NFC Medical ID chip ingebouwd. NFC staat voor Near Field Communication. Een zeer platte chip die ondermeer door telefoons uitgelezen kan worden.

“De helm kan voor je spreken als je dat zelf niet meer kan”, zegt POC. Net als bij wintersport is het i.c.m. een Recco reflector makkelijk om je terug te vinden in de bergen. De chip heeft geen batterijen o.i.d. nodig en geeft een medisch team de mogelijkheid om snel eventuele bijzonderheden aan je gezonden uit te lezen voor de eerste behandeling.