Mocht je de afgelopen nachten voor de televisie hebben gezeten om de Tour Down Under te kijken, dan zou je het al gezien kunnen hebben: de renners van EF Education – EasyPost rijden met een nieuwe bril rond. Het Zweedse merk POC introduceert namelijk een nieuwe fietsbril, de Propel. Wat de bril volgens POC onderscheid is het aerodynamisch voordeel dat de bril oplevert. Wat direct opvalt is de lens, die verder doorloopt dan normaal.

Aerodynamica staat voorop

De POC Propel is eigenlijk het resultaat van een zoektocht naar het aerodynamisch potentieel van fietsbrillen. Het doel van POC met deze bril is om een snelle bril te maken, omdat in de wielersport elke watt telt. Ook een fietsbril kan bijdragen aan deze ‘marginal gains’, aldus POC. Als we naar de bril kijken zien we dat de lens verder doorloopt dan bij veel andere brillen, deze vormt namelijk om je hoofd heen. Op de zijkanten staat de merknaam POC en verder is het achterste gedeelte van de brilpoten vrij dun gevormd.

De doorlopende lens en het ontwerp van de brilpoten zijn een gevolg van CFD-testen, windtunneltesten en feedback van renners. CFD staat voor computational fluid dynamic testing, een computersimulatie waarmee je gas- en vloeistofstroming visualiseert om het effect zichtbaar te maken. Om het concreet te maken: dit is volgens POC de snelste bril die zij ooit gemaakt hebben.

De bril komt in zes kleuren en wordt geleverd met een standaard lens en een lens met helder glas. Optioneel zijn er nog een aantal andere lenzen te koop. Bij de bril krijg je drie maten neusvleugels, zodat de bril altijd comfortabel zit. Vanaf eind januari is de bril te koop. Met een adviesverkoopprijs van € 250,- is de bril goed aan de prijs maar bij POC krijg je er over het algemeen wel goede producten voor terug. Voor de ‘marginal gains’ hoeven jij en ik het waarschijnlijk niet te doen, maar als je er gesoigneerd bij wil fietsen is dit naar mijn mening zeker een goede toevoeging aan je outfit.

Meer info via POC.