Voor mijn gevoel is het nog helemaal niet zo lang geleden dat Polar de Vantage en Ignite horloges presenteerde. Toch is het al bijna twee jaar geleden en komt Polar met de nieuwe Grit X. Het is geen opvolger maar naar mijn idee is dit een vergelijkbaar horloge met een stoerdere look en een aantal nieuwe functies.

De Grit X komt in drie kleuren: zwart en zilver/groen voor de M/L maten en een wit/zilver voor de maat S. De prijs van de Grit X komt op € 429,90 en daarmee is hij iets goedkoper dan de Vantage V. Qua functies schelen de Grit X en de Vantage V weinig van elkaar. Activiteiten en hartslag worden 24/7 gemeten en ook je slaap wordt geregistreerd. Daarnaast heeft het horloge een GPS functie en kan je via Komoot routes plannen en routebegeleiding via je horloge inschakelen. Dit laatste is een functie die nieuw is ten opzichte van de Vantage V.

Dat geldt ook voor de Hill Splitter en Energy-assistent functies. De Hill Splitter functie werkt op basis van het hoogteprofiel dat wordt bijgehouden en ‘split’ automatisch alle inspanningen heuvel op en heuvel af. Handig bij bijvoorbeeld intervaltrainingen of sprintjes bergop. De Energy-assistent kan je helpen herinneren wanneer je moet drinken en eten. Voor de voeding maakt Polar gebruik van een koolhydraat waarschuwing, waarbij ze uitgaan van de hoeveelheid verbruikte energie.

Multisporthorloge

De Grit X is een multisport horloge. Via de web-app Polar Flow kan je heel veel verschillende sportprofielen aanmaken om je activiteit te registreren. Tijdens je activiteit worden er tal van gegevens bijgehouden. Een kleine greep uit de gegevens is bijvoorbeeld je snelheid, afstand en de gemiddeldes hiervan. Dit geldt ook voor de hoogtemeters, calorieën en de afgelegde route.

Communicatie gaat via het Bluetooth Smart protocol. Hiermee kan je ook verschillende sensoren koppelen. Als wielrenner is het dus ook mogelijk om een vermogenssensor of cadans sensor te koppelen voor nog meer gegevens van je training. Het synchroniseren gaat ook via Bluetooth en kan draadloos met je telefoon worden gedaan. Na synchronisatie geeft Polar je inzicht in wat je getraind hebt en hoelang het herstel gaat duren. Het horloge weegt 64 gram en daarmee is hij een fractie lichter dan het Vantage horloge.

De uitgebreide lijst met specificaties en opties kan je bekijken op de website van Polar.