Watteam verraste door een heel scherpgeprijsde vermogensmeter op de markt te brengen. Tijdens Eurobike onthulden ze een volgende generatie die je ook voor meerdere fietsen kan gebruiken.

De nieuwe generatie, G3, van de Powerbeat heeft nog altijd ook de Single uitvoering voor de linker crankarm en een Dual voor beide crankarmen, maar kan je ook als “2×2” uitvoering aanschaffen. Dit is in feite één Powerbeat Dual die je op twee fietsen kan installeren. Je installeert dan op de twee fietsen de sensoren en de ‘computertjes’, of Comp Units zoals Watteam ze noemen, kan je dan eenvoudig zonder gereedschap overzetten van de ene fiets naar de andere.

Met de 2×2 wil Watteam het je makkelijker maken omdat je niet meer hoeft te kiezen op welke fiets je de vermogensmeter moet installeren. Twee paar sensoren en één paar Comp Units waarmee je vermogen, cadans, balans en efficiency kan meten.

Je kan elke Comp Unit eenvoudig met één hand verwijderen van de crank zonder gereedschap of wat dan ook

De scherpe prijs van de Powerbeat zit hem vooral in het feit dat je de sensoren zelf kan installeren (je kan het ook laten doen) op je cranks. Daar zijn video’s voor om je hierin te begeleiden. Die staan ook in de nieuwe app die ze hebben ontwikkeld. Die app kan je ook als fietscomputer op je stuur gebruiken door middel van de Live functie die ze hiervoor hebben ontworpen.

Elke Comp Unit heeft een eigen accu die 60 fietsuren meekan. Lijkt misschien kort, maar met alle apparaten die je tegenwoordig op moet laden kan deze er nog wel bij, stellen ze. Bovendien houdt het de Comp Units klein en licht. Het opladen kan met een kleine adapter die je via Micro USB aansluit op bijvoorbeeld een USB poort of lader. De adapter sluit je met jack pluggen aan op de Comp Units.

Prijzen
Powerbeat G3 Single € 299,-
Powerbeat G3 Dual € 419,-
Powerbeat G3 2×2 € 599,-
Powerbear G3 Right Leg Upgrade kit € 269,-

Via Watteam

De achterkant van een Comp Unit. Links zie je het knopje waarmee je unit kan loskoppelen van de crankarm
We hebben hem niet kunnen wegen, maar een Comp Unit is heel licht, vergelijk het met een USB stick.
De interface van een Comp Unit is eenvoudige jack plug ingang
Een van de twee ‘breinen’ van je Powerbear vermogensmeter
De plug op de crankarm waar je Comp Unit op kan schuiven tot hij vastklikt. Het systeem moet solide genoeg zijn om alle soorten fietsactiviteiten, inclusief cross en mtb te kunnen ‘overleven’
De adapter waarmee je de accu’s van beide Comp Units kan opladen
De Powerbeat is compatible met veel verschillende merken en typen crankarmen. Alleen installatie op carbon is in ieder geval niet mogelijk omdat het materiaal heel andere eigenschappen heeft dan aluminium waardoor het meten van het vermogen niet goed mogelijk is.