We hebben het wel altijd over de Festive 500, maar we doen er ook wel wat mee. Tussen kerst en oud en nieuw reed ik de Festive 500 vanuit mijn woonplaats Nijmegen. In 2013, 2014, 2016 en 2018 had ik hem al eens volbracht en na een kleine break leek het me leuk om weer eens een poging te wagen. En het is ook dit jaar weer gelukt om 500 km af te leggen in de laatste week van 2023, met 4 zelfgebouwde routes.

De voorpret

Naast routes fietsen, is ze zelf bouwen ook een leuke bezigheid. Ik maak er graag een sport van zoveel mogelijk highlights, mooie stroken en straffe klimmetjes in een route te verzamelen. En zeker als je binnen een kort aantal dagen veel kilometers moet proppen, is een beetje planwerk wel vereist. Ten eerste omdat je je kilometers wil halen, maar ook omdat je natuurlijk zo min mogelijk dubbele wegen wil rijden. Zeker als je net zoals ik iedere dag van huis vertrekt, is het leuk om iedere dag een andere (wind)richting te rijden. Twee routes had ik ook zo gebouwd dat ik kon shortcutten mocht het weer die dag echt tegenzitten. Na een avondje ronddwalen op Komoot en Strava had ik er helemaal zin in om de volgende dag aan de Festive te beginnen.

Tussen de buien door fietsen

Naast planning in de routebouw app, heb ik me ook vooral laten leiden door de weer apps. Er zijn zoveel mogelijk kilometers gereden op droge dagen. Alleen op de eerste dag was er geen droog interval en daarmee viel dag één letterlijk in het water. Daarmee was wel de lat gelegd voor het weer en daarmee waren de overige dagen relatief mooi. Ander pluspunt was dat de temperatuur erg mild was voor de tijd van het jaar. Ik was door voorgaande edities op erger voorbereid zoals sneeuw en temperaturen onder nul en had al deep winter gloves besteld, maar die heb ik uiteindelijk nooit aangehad.

Zeker als je enkele dagen met winterweer gaat fietsen, is van te voren nadenken over je kleding echt een must. Er bestaat namelijk geen slecht weer met goede kleding. Ik ben alle dagen vroeg vertrokken met koude temperaturen die wel stegen tijdens deze langere ritten, wat ik oploste met dunne extra laagjes zoals een shakedry Gore-tex jasje. De voorbereiding dit jaar was uitstekend maar dat mag ook wel als het je 5e Festive wordt.

De stats & routes, 504 km met 2000 hm

Uiteindelijk heb ik 504 km met 2000 hoogtemeters gereden in 4 ritten, waarmee ik tussen kerst en oud en nieuw 19 uur op de fiets heb doorgebracht. Geen enkele kilometer op Zwift. Ik reed wat ritjes of delen ervan solo, maar heb ook samen gereden met 4 verschillende vrienden. Alleen op avontuur is leuk, maar de Festive samen doen is nog een leukere afsluiting van het fietsjaar.

Mocht je een keer in de omgeving Nijmegen gaan fietsen, misschien kan ik je inspireren met de collectie van deze 4 ritten waarmee ik de Festive 500 volbracht. De eerste rit combineert mijn 3 meest gereden korte rondjes in een lange ronde (met dus ook prima opties voor een shortcut). De tweede route heb ik gelegd om het verzorgingsgebied van de huisartsenpraktijk waar ik werk en nog nooit gefietst had. De route gaat heen over Rijndijk en terug over de Waaldijk langs de uiterwaarden, extra indrukwekkend met het hoge water. Daar heb ik zowel een ijsvogeltje als twee zeearenden gespot onderweg.

Op dag drie maakte ik eerst de Wedrenners Weekend loop richting Duitsland (de Wedrenners is een lokale fietsgroep die op dinsdagavond en zondagochtend fietsen), en ik topte die dag af met een lusje door de Ooijpolder. We sloten de Festive af met een ritje naar de Maasduinen, waar we heerlijk beschut hebben gefietst op de meest winderige dag.

Toch de badge

Bij de edities die ik reed voor corona, kreeg je een geborduurde batch opgestuurd van Rapha als je kon aantonen dat je de Festive 500 had volbracht op Strava. Maar nu liggen deze bij de Rapha Cycle Club Amsterdam op je te wachten. Ik heb hem inmiddels al binnen en ook deze patch gaat bij mij in de lijst bij de andere van de voorgaande edities. Een mooie herinnering aan de kilometers en gezelligheid als afsluiting van het 2023 fietsjaar. En dit jaar weer als het aan mij ligt!

Hier vind je de routecollectie op Komoot