Begin 2014 werd aangekondigd dat er een documentaire over Marco Pantani zou komen. De trailer van ‘The accidental death of a cyclist, lieten we jullie in februari van dat jaar al eens zien maar tot nu toe waren we er nog niet aan toegekomen om de film ook daadwerkelijk te bekijken. Tot afgelopen week. Al lange tijd stond de docu op mijn wachtlijst van Netflix en als het dan slecht weer is in de vakantie is dat de uitgelezen mogelijkheid om er eens goed voor te gaan zitten.

‘Il Pirata’
Tot op de dag van vandaag is Marco Pantani de laatste renner die zowel de tour als de giro in een seizoen won. Afgelopen jaar heeft Alberto Contador dit geprobeerd te evenaren maar ook hij kwam erachter dat dit een haast onmogelijke opgave is. In de documentaire komen verschillende mensen aan het woord; ploeggenoten, concurrenten en familie. Enkele namen die je tegenkomt zijn; Greg Lemond, Jevgeni Berzin en Bradley Wiggins. Daarnaast is ook zijn moeder meermalen aan het woord. Schitterende beelden afgewisseld met mooie verhalen en anekdotes over de mens en wielrenner Pantani. De zelf georganiseerde wedstrijdjes die hij pas won als de weg omhoog liep. Niet op een racefiets, maar op de fiets van z’n moeder. Oude foto’s en oude interviews, de overstap van de amateurs naar de Carrera-ploeg en de duels op de alp d’Huez en de Mont Ventoux. Alle hoogtepunten (en dieptepunten) komen in chronologische volgorde aan bod. Niet te vermijden is ook het onderwerp doping en de Tour van ’98. Pantini won, maar het grootste nieuws kwam uit het Festina-kamp.

De beelden liegen er niet om en laten nog maar eens zien wat voor een volksheld Marco Pantani was. Des te harder was destijds de klap dat ook hij werd beschuldigd van doping. De beschuldiging die hij niet kon verwerken en wat daarop volgde is een bekend verhaal. Als wielerliefhebber een mooie documentaire om te bekijken.