Het was afgelopen zaterdag enorm regen- en stormachtig in het Luxemburgse Berdorf. Dat weerhield ons er niet van om als Team Racefietsblog een mooi fietsavontuur aan te gaan. We reden namelijk op 1 oktober de Rapha Prestige Luxembourg 2022. En wat was dit een epische rit die we niet snel zullen vergeten. Het motto, en tevens een goede samenvatting van de Prestige: Adventure, Teamwork, Resilience. 

Het Avontuur

Het start allemaal bij het Sportieve Hotel de Trail-Inn in Berdorf. Onze team-captain moest zich daar al vroeg melden om 7:00 uur in de ochtend, want het zou een lange dag op het zadel worden. Met 150 km en 2300 hoogtemeters was de verwachting dat we er zo’n 8 tot 10 uur over zouden gaan doen. Iedere deelnemer ontving een Rapha musette als goodiebag met o.a. een koerspetje en de brevet stempelkaart. In totaal hadden 34 teams zicht aangemeld. Ieder teamlid had een biertje meegenomen uit de eigen regio zoals dat jaarlijks wordt gedaan. Het winnende team zal met oneindig veel speciaal bier naar huis gaan. 

Ondanks de vele regen die voorspeld is, keek ik erg uit naar deze tocht. De dag ervoor waren wij al aangekomen en hadden we een hike gedaan vanaf het hotel, dat ook een perfecte uitvalsbasis blijkt voor wandelaars. Het is er prachtig heuvelachtig met veel rotswanden en verre uitzichten. Ik was nog nooit in Luxemburg geweest en verrast hoe mooi het hier was. Rapha heeft dan ook niet voor niks deze locatie gekozen, die volgens hun behoort tot wereld’s meest uitzonderlijke plekken om te fietsen. Deze regio wordt ook wel Luxemburgs eigen, kleine Zwitserland genoemd en wij snappen wel waarom.

Teamwork

De teams starten vervolgens om de 2 minuten. Het eerst uur reden we alleen door de stromende regen, daarna begonnen we langzaam de eerste teams in te halen. Ons team was aardig gevarieerd: Coen reed zijn Maiden Voyage op zijn nieuwe cyclocrosser, Björn reed op een E-gravelbike en ik had een gravelbike te leen. Een ding gemeen: De fietsen waren allemaal van Specialized. We reden respectievelijk met de Specialized Crux, met de Specialized Creo en met de Specialized Diverge.

Zoals Rapha zo mooi schrijft in de uitnodiging: ‘A team is no faster than its slowest member’. Wij waren ondanks de variatie goed op elkaar ingespeeld en hebben lekker samengewerkt om deze rit te volbrengen. 

Er werden tijdens deze rit grenzen opgezocht, en daar over heen gegaan. Dat is wat een evenement als de Rapha Prestige zo mooi maakt: achteraf heb je er geen spijt van – tijdens de rit trouwens wel! Meerdere momenten zelfs. Het is een rit waar je het over een paar jaar nog steeds over hebt. Het weer was het meest uitdagend, met zo’n 15 mm neerslag die viel op de dag zelf.

Na 80 km rijden, waarvan het laatste uur in de langste stortbui waar ik ooit in gereden had, kwamen we bij het Checkpoint (het punt hemelsbreed het verst gelegen van de start). Daar was werkelijk in the middle of nowhere de Rapha bus geparkeerd. Om ons te voorzien van warme bouillon, sterke koffie, en allerlei lekkers. Dit alles was meer dan welkom. Snel op naar de tweede helft!

Resilience

De route was werkelijk in alle opzichten perfect. De wegen waren voor zo’n 50% off-road door het bos, de andere helft over paden of wegen door het glooiende landschap met verre uitzichten. Daar waar het de eerste 80 km voor de pauze de route meer glooiend was, bevatte de tweede helft meer langere klimmen en afdalingen. Het weer ging parallel daaraan ook alle kanten op – forse buien, mistige bossen, laaghangende wolken in het dal en het laatste uur zowaar een zonnetje. Deze dikke 8 uur op de fiets waren mooi, maar Moody! Bij aankomst in Berdorf na een loodzware finaleklim stond er een heerlijk buffet op ons te wachten verzorgd door Rapha.

Voor een kleine sfeerimpressie, kijk ook eens op instagram onder de hashtag #RaphaPrestigeLuxembourg. Na dit alles ook zin in zo’n avontuur? Dit jaar is er nog een Rapha Prestige in Europa op het prachtige Mallorca. Er zijn nog plekken vrij op 5 November. 

Info over deze rit

Datum: 1 oktober 2022 
Start and Finish: Trail-Inn, Berdorf, Luxembourg 
Route: 150 km, 2300 hm
GPX: mijn route op Strava

Volgend jaar weer!