Je hebt natuurlijk staal, carbon, aluminium en titanium waar de meeste racefietsen van gemaakt zijn. Maar je hebt ook bamboe! Ja, inderdaad… het materiaal dat je direct aan pandaberen doet denken. Wij kregen de Aluboo R1 om te testen.

Eerste indruk
Terwijl de Aluboo binnenrolt valt de fiets direct op. Het blauwe aluminium gecombineerd met bamboe geeft een fris gevoel. Je wil direct even voelen aan het materiaal, erop tikken (rare gewoonte trouwens). Het is toch echt bamboe. Het wordt met aluminium lugs aan elkaar gemaakt.

De bamboe voor deze fiets komt uit Vietnam en is het sterkste bamboe van de wereld. Met zo’n 2.000 verschillende bamboe-soorten zit daar blijkbaar ook nog aardig verschil in. Het oogstproces luistert nog best wel nauw. De bamboe wordt precies bij 3,5 jaar geoogst. Als je het te vroeg doet dan is de bamboe niet stijf genoeg, doe je het later dan wordt de bamboe weer te broos. Daarbij moet de steel precies even dik zijn en ook qua gewicht moet het kloppen. Anders zou het kunnen dat de ene fiets zo maar zwaarder is dan de ander. Maar doordat elk stuk bamboe net even anders is, is elke fiets uniek.

De fiets heeft een Sram Force groep en Fulcrum Racing Quattro wielen. Een bruin stuurlint en zadel (maatwerk) maken het geheel tot de Aluboo R1. Het gewicht van het geheel is niet heel indrukwekkend. Precies 9,0 kg aan de haak voor de complete fiets met pedalen en bidonhouders. De achterpatten van de fiets kan je aanpassen voor verschillende asbreedtes, zonder of met derailleurhanger en voor een schijfrembevestiging.

Groep: Sram Force 10-speed
Trapas: Sram GXP Keramische lagers
Ketting: Taya Deca10
Voorvork: 3T Funda Pro Carbon
Zadel: Selle Italia SLR
Zadelpen: Syntace P6 Alu
Stuur: Syntace Racelight 7075
Stuurpen: Syntace Force 109
Wielen: Fulcrum Racing Quattro CX clincher
Banden: Vredestein Fortezza Tri-Comp
Bidonhouders: twee Raceled Wings Carbon

Fietsen met de Aluboo
In eerste instantie voelt het een beetje vreemd om met de bamboe racefiets de weg op te gaan. Is dat bamboe wel stevig genoeg, blijft het wel goed bij regen en slecht weer en wat vinden mensen om me heen van de opvallende keus voor het materiaal. Met een Aluboo racefiets heb je direct aanspraak met mensen om je heen. Velen vragen of het echt bamboe is, tikken er weer op en vragen hoe het rijdt.

Rijden doet de bamboe erg comfortabel. Door de bamboe worden de schokken goed opgevangen. Het is dus heerlijk cruisen met deze racefiets. Door tests is ook aangetoond dat je je niet druk hoeft te maken of de bamboe gaat breken of zo.

Wat je van het gewicht mag verwachten is het niet een echte klimfiets. Dat merk je ook wanneer je wat lichters gewend bent. Dan voelt de Aluboo erg zwaar aan. Comfortabel maar zwaar. Wanneer je dan een wedstrijd tempo aanhoudt is de Aluboo niet geschikt, hij stuurt comfortabel maar niet al te strak. Je komt met hoge bochtsnelheden ook iets wijder de bocht uit dan met de echte wedstrijd racefietsen.

Waarom dan deze racefiets? Omdat je graag rustig je rondjes met vrienden of alleen fietst en je wil graag wat anders dan het standaard carbon of aluminium of staal. Met deze Aluboo krijg je zeker aanspraak en je kan de fiets helemaal zelf samenstellen qua kleur. Deze blauw/bruine ziet er fris en opvallend uit. Force is een heerlijke groep van Sram. Voor de looks zou je kunnen kiezen voor hogere wielen, maar dan valt het frame misschien weer minder op. De testfiets die we ontvingen was al door enkele andere testers voor ons gebruikt, vandaar dat de details niet meer helemaal strak waren. Zo was het stuurlint wat verschoven, de voorderaileur was niet goed afgesteld en de rechter shifter zat iets scheef. Maar dat heb je natuurlijk niet wanneer je de fiets nieuw aanschaft.

Pluspunten
+ opvallend uniek design
+ erg comfortabel toeren

Minpunten
– zwaar
– geen wedstrijdfiets

Conclusie
Ik heb een beetje een dubbel gevoel met deze R1. Aan de ene kant een frisse opvallende fiets waar je veel positief commentaar over krijgt. Ook veel gesprekken met omstanders met vragen etc. Aan de andere kant valt hij als wedstrijdfiets een beetje tegen. Snelle bochten en klimmen op een snel tempo zijn niet voor deze fiets weggelegd. Rustig toeren op het vlakke daarentegen gaat heerlijk. Je merkt duidelijk dat het bamboe de hobbels absorbeert. Dus wil je een keer wat anders dan iedereen… en is snelheid niet de prioriteit, dan toch maar eens een proefritje plannen.

De prijs van een Aluboo frame is € 912,-
Onze Aluboo R1 is te verkrijgen vanaf € 2.845,- in het zwart, en in een mooi kleurtje kost deze € 3.115,00
De Aluboo R2 die opgebouwd is met Sram Rival kost € 2.385,00 Verder is de fiets in overleg op allerlei manieren samen te stellen. Bijvoorbeeld de carbon voorvork die onze fiets heeft, kan ook in het aluminium worden geleverd.De racefiets is te verkrijgen in diverse standaard kleuren. Heb je zelf een kleur in gedachten dan gaat dat in overleg. Met andere achterpatten kan je er een cyclocrosser van maken. Daarnaast is er nog een Fat bike (zo eentje met van die über dikke banden)

Te koop bij Chicles

aluboo-r1-racefiets6 aluboo-r1-racefiets5 aluboo-r1-racefiets4 aluboo-r1-racefiets3 bamboe-frame aluboo-r1-racefiets2 aqto-fietskleding