Online wielerkleding kopen kan soms een flinke besparing opleveren. Er zit ook echter een moeilijkheid aan, online passen is nog steeds ingewikkeld.

Dus wisselden op de Racefietsblog redactie onlangs meerdere kledingstukken die we wilden testen van eigenaar omdat ze gewoon weg niet pasten. Het Yolande shirt van Café du Cycliste  viel groter uit dan verwacht en de Babici HiBrido winter kit juist weer kleiner. Gelukkig bestaat de redactie uit vrijwel elke denkbare maat wielrenner en hebben we genoeg testmeters kunnen maken.

Over Babici
Hoe Italiaans de naam ook klinkt, Babici komt uit Australië. Wel geven ze toe in ruime mate geïnspireerd te zijn door de Europese wielercultuur. Hun kleding bezit dan ook een frisse mix van Europese retro-stijl en moderne styling. Babici kleding zou het resultaat kunnen zijn van een samenwerking tussen Rapha en Castelli bijvoorbeeld. Veel van hun kleding draagt dan ook poëtische namen als Strato, Lumière of Corsa. In onze ogen een geslaagde mix. Kev Babakian startte Babici pas in 2009 en het bedrijf groeide vooral in het thuisland enorm snel, mede geholpen door de Britse fiets-successen. De kleding wordt ontworpen in Australië, geproduceerd in China en er wordt veel van Europese materialen gebruik gemaakt.

Eerste indruk
De HiBrido is een unieke set. Hij bestaat uit een korte mouwen shirt en korte wielerbroek en wordt aangevuld met arm- en beenwarmers die qua kleur en look perfect aansluiten bij shirt en broek. Lijnen in de stof lopen mooi door en zorgen ervoor dat het geheel ook echt als een complete set uitziet. Alle onderdelen van de set voelen stevig en dik genoeg aan en zijn gevoerd met een dunne laag fleece materiaal. Wat ook meteen opvalt is de dubbele fietsbroek, even wennen qua looks, maar het werkt wel om je warm te houden op de fiets. Ook opvallend: de vele mooie details: logo’s aan ritsen, labels aan de buitenkant zodat ze niet in de weg zitten, en mooi afgewerkt dubbel stikwerk aan de binnenzijde. Dit is een luxe set.

De test
Nu is de HiBrido een winter-set, maar Australische winters zijn natuurlijk iets anders dan de onze. We hebben de set (onze was een Nero, zwart met blauwe accenten dus) eigenlijk pas boven 0 graden celcius getest. Basismateriaal van de set is Italiaanse super roubaix stof. Nu kom je die naam wel vaker tegen en ook bij duidelijk meer betaalbare kleding. In dit geval betreft het echter stevig aanvoelend materiaal met een zachte fleece-voering aan de binnenzijde. Hierdoor zitten shirt en broek direct lekker. Niets schuurt of klemt, alles sluit goed aan en je voelt de isolatie van de fleece-laag. Het shirt sluit aan op je lichaam waar nodig zodat het niet flappert. Ziet er niet alleen goed uit, maar het voelt ook sneller. De rits aan de voorkant kan helemaal open en dicht, op de achterkant vinden we de drie traditionele zakken waar een hoop in kan. Extraatje is het waterdichte zakje in het midden waar je smartphone met Strava perfect inpast. Daar is over nagedacht. Het shirt heeft ook een reflecterende, maar zwarte print op voor- en achterzijde. Niet schreeuwerig, maar subtiel juist. De broek past ook prima, bij een collega-redactielid zat deze helaas te strak om de gespierde benen. Aan de binnenkant vindt je mooie strips die de pijpen op hun plek houden, zelfs hier kom je het fraaie Babici logo tegen. Het onderste deel van de pijp is zoals gezegd dubbel uitgevoerd, hier zitten dus twee lagen stof over elkaar heen. Gelukkig blijven beide lagen goed op hun plek zitten en wappert er hier ook niets. Het zeem (gel R96 model) is van het Italiaanse Dolomiti afkomstig en doet qua looks denken aan Assos (een persoonlijke favoriet). Zelfs de eerste lange test was niet anders dan uiterst comfortabel te noemen.

Tijdens deze test-tocht veranderde de temperatuur ook nogal. ‘S ochtends was het nog nat en fris, terwijl in de middag de zon doorbrak en het bijna lente-achtig warm werd. In dit soort omstandigheden is de HiBrido op zijn best. Want zowel de arm als beenstukken zijn redelijk compact op te bergen als je het te warm krijgt. Zeker de beenstukken nemen veel minder plek in dan mijn reguliere set (van Gonso). De armstukken kunnen ook eenvoudig tijdens het rijden naar beneden geschoven worden, misschien wel iets te eenvoudig eigenlijk. Want dat is helaas het grootste minpunt van een set als deze. Je bestelt ‘m in je maat, en alle onderdelen krijg je dan ook in die maat. Het shirt en de broek pasten mij perfect. Ondanks dat het een Large betrof en ik in 9 van de 10 (Europese) gevallen toch echt een Medium ben. Daarnaast waren de armstukken aan de bovenzijde eigenlijk iets te ruim, waardoor ze dus tijdens het fietsen afzakken, dat wil je niet. Navraag bij Babici resulteerde in de mogelijkheid om de armstukken in een andere maat bij de set te bestellen. Mocht de HiBrido set je aanspreken, let daar dan even op als je bestelt! Want bij armstukken is pasvorm cruciaal zoals we zagen in de test van Vélobici.

De beenstukken daarentegen zaten weer aardig krap rondom de bovenbenen, misschien wel iets te krap. Daarnaast zitten aan de onderkant van de beenstukken lussen waarmee je aan de voetkant alles op z’n plek houdt. Zodra ik deze gebruikte kropen de beenstukken echter omlaag. Hierbij moet ik wel toegeven dat Kev van Babici al aangaf dat de lussen het beste op de hak gedragen kunnen worden in plaats van onder de voet.

Deze test bewijst dat passen toch best een essentieel onderdeel blijft. Kleding die niet lekker zit terwijl je fietst kan je plezier echt verminderen, zeker als je kilometerteller drie cijfers aangeeft.

Pluspunten
Mooie en slimme details, goede materialen, stijlvolle vormgeving en kwalitatief zeer goede afwerking. Pasvorm shirt en broek perfect. De set houdt je lekker warm bij lage temperaturen maar is ook prima te gebruiken als de temperatuur stijgt. Daarnaast draag je ook weer eens iets anders dan de bekende Europese merken.

Minpunten
Maatvoering. Wielerkleding is alleen comfortabel als alles perfect past. Helaas sloten de arm- en beenstukken minder goed aan dan shirt en broek. Babici kan je wel helpen de set zo samen te stellen dat dit geen probleem hoeft te zijn.

Conclusie
De HiBrido set is niet goedkoop (€ 272,25), maar doet qua kwaliteit en design niet onder voor de Europese topmerken. Babici verkoopt momenteel alleen via hun website babici.cc, maar ze zijn op zoek naar een Nederlands verkooppunt. Oog voor detail, goed materiaalgebruik en doordachte details maken het echt tot een topset. De pasvorm van de arm- en beenstukken liet helaas te wensen over. Toch vinden we shirt en broek alleen al de prijs waard. Wij adviseren vooral eens te kijken naar de losse shirts en broeken van Babici, want top-spul uit down-under is het zeker.

Prijs: € 272,25 (inclusief verzendkosten)

Babici HiBrido winter kit Nero
Getest in maat L

Testpersoon is 1.82m lang, weegt rond de 79kg en draagt meestal een medium