Er zijn weinig wielrenners die tegenwoordig nog zonder zonnebril fietsen. Is het niet ter bescherming van ogen of lenzen dan is het wellicht omdat het er goed uitziet. Ook is er nog een categorie brildragende wielrenners die glazen op sterkte achter de zonnebril hebben. Verschillende redenen en nog meer verschil en keuze qua brillen en lenzen. Racefietsblog ontving brillen van BBB en Salice om te gaan testen.

De brillen die we gaan testen zijn brillen met zogeheten photochromatische lenzen. In de volksmond ook wel; lenzen met meekleurende glazen. Dit houdt in dat je niet voor elk weertype van lens hoeft te wisselen, maar dat er 1 lens is die je ten allen tijde kan gebruiken. Zon, bewolking of regen, maar ook handig voor het gebruik tijdens een tocht door gebieden met bosrijke omgeving. De overgang van donker naar licht zorgt dan soms voor letterlijk oogverblindende taferelen. De truc zit ‘m niet in de bril opzich, maar enkel in de lens. Wanneer er zonlicht op de lens valt zal deze automatisch van kleur veranderen (donkerder worden) waardoor je ogen beter beschermd worden teven de uv-straling van de zon.

Eerste indruk
Als eerst de bril van Salice; een Italiaans merk dat het vooral moet hebben van de fiets en sneeuwsport. De bril is de Salice 006 met Chromolex lens. De kleur laat de bril goed opvallen; Fluor-geel! De bril is in meerdere verschillende kleuren te verkrijgen. Naast de keuze uit de verschillende kleuren, zijn er ook nog een aantal modellen met een Italiaanse vlag erin verwerkt. Aan de beide zijkanten staat met sierlijk opvallende letters het merk, en aan het uiteinde van de pootjes zitten aan de binnenkant rubber ‘grippers’. Aan de bovenkant van de lens zitten gleufjes en ook in de pootjes zitten uitsparingen zodat er wel geventileerd kan worden om beslaan tegen te gaan. De bril loopt van boven gezien mooi rond, maar oogt daardoor ook erg groot. De lens is wat dat betreft ook wat aan de grote kant, wat wel als voordeel heeft dat het veel bescherming biedt. Aan de binnenkant zit een rubber neusvleugel die moet voorkomen dat de bril afzakt.

De bril van BBB is er een uit de Select serie. BBB is een leverancier van allerlei accessoires die je maar kan bedenken op fiets gebied. Van fietstassen tot kettingbladen en terug. De bril is een zwarte Select Performance met photochromatic lens. De naam van de lens is anders dan bij Salice, maar het principe is hetzelfde. De bril heeft rode rubbers aan het uiteinde van de pootjes. In tegenstelling tot de bril van Salice heeft de lens geen gleufjes om te ventileren, maar de lens is dan ook minder groot. Echter wel groot genoeg om je ogen goed te beschermen. Leuke gadget die BBB heeft; de BBB selector app. Niet alleen de lens is te verwisselen, maar ook de rubbers om de pootjes en het frame is in meerdere  kleuren te bestellen. En om vooraf te kunnen zien wat je besteld, kan je via de app de bril volledig naar eigen smaak digitaal in elkaar zetten. Vervolgens zet je deze in je ‘wishlist’ en kan je in de app de dichtstbijzijnde winkel zoeken. Aan de zijkanten van de bril bevinden zich op het scharnierpunt kleine logootjes van BBB, net als midden voorop de lens. Aan de binnenkant zitten verstelbare neusvleugels, waardoor deze precies op de neus gezet kan worden.

In de praktijk
Tijdens verschillende tochten hebben we de brillen afwisselend getest en daarbij hebben we vooral gelet op de werking van de meekleurende lens. Pasvorm en comfort zijn ook zeker belangrijk, maar persoonsgebonden. Qua lens valt op dat de Salice chromolex lens een paar tinten donkerder is en grijs oogt. De photochromatic lens van BBB oogt als een transparante lens met een lichte bruin-tint.  Bij de Salice bril merk je bij het opzetten dat je zicht iets donkerder wordt, dit in tegenstelling van de BBB bril waarbij het zicht nauwelijks veranderd. Wanneer we er mee de zon in gaan veranderd er in beide gevallen niks aan het zicht. In eerste instantie vraag je dan af wat het nut van deze lenzen is, maar uiteindelijk is dat juist het doel van de lens! Of er nou zon is, of bewolking je zicht blijft hetzelfde. Nadat we hieraan gewend zijn gaan we er op letten en dan blijkt dat de Salice bril iets sneller reageert op de verandering van het licht. Qua kleur worden de brillen beiden een aantal tinten donkerder maar dit is enkel waar te nemen door ‘buitenstaanders’. Ook bij mindere weersomstandigheden blijft het zicht helder en beide brillen beslaan niet wanneer we even moeten stoppen. Het voordeel van het sneller reageren op licht wordt vooral merkbaar wanneer het erg zonnig is en je in bosrijke omgeving fietst. Wanneer je uit het bos komt, in de volle zon, duurt het een fractie langer alvorens de BBB bril zich aanpast aan het licht. Dit komt doordat de lens een aantal tinten lichter is en dus meer moet verkleuren. Voordeel van de BBB bril is dan weer dat deze bij bewolkte/donkere omstandigheden helderder kijkt.

Pasvorm en comfort
Zoals aangegeven is de bril van BBB een slag kleiner dan de Salice bril. Dit geldt voor zowel de lens als het frame. De neusvleugel van de Salice bril heeft 1 stand waar de neusvleugels van de BBB bril zijn te verbuigen zodat deze perfect op de neus klemt. Dit komt het draag comfort ten goede. Doordat de Salice bril wat aan de grote kant is komt deze in dit geval boven de wenkbrauwen uit met als gevolg dat bij een hobbel het wel eens gebeurde dat de helm de bril aantikte. Eventjes weer rechtzetten was in mijn geval noodzakelijk. In beide gevallen zorgde de ‘grippers’ ervoor dat de bril verder prima op de plaats blijft zitten. Het is in principe niet nodig, maar er is een mogelijkheid om de lens te wisselen. Dit is in beide gevallen eventjes wennen omdat je bang bent dat er toch iets knapt. Echter zijn de brillen stevig genoeg en na 2 keer wisselen van lens heb je het in de vingers.

Conclusie
De brillen doen vrijwel niets voor elkaar onder en de keus zal waarschijnlijk gemaakt worden door pasvorm en comfort. De Salice bril is wat donkerder en past zich sneller aan bij felle zon. De BBB bril daarentegen kijkt helderder bij wat donkere omstandigheden zoals bijvoorbeeld bosrijke omgeving. Dit is dan weer prettiger wanneer je de bril ook gebruikt voor veldrijden of mountainbiken. Neemt niet weg dat in beide gevallen de bescherming prima is! Ondanks dat de BBB bril geen ventilerende sleuven heeft beslaat hij niet. De Salice bril blijft ook helder en vrij van vocht bij een pauze of stoplicht. Het grootste verschil zit ‘m in de lens bij bewolkte omstandigheden. De BBB-bril heeft een groter bereik qua verkleuring. De keus tussen deze brillen zal zeer waarschijnlijk gemaakt worden op uiterlijk en pasvorm. Over smaak valt niet te twisten en de vorm van je hoofd heb je ook weinig aan te kiezen; het zit prettig of niet.

Beide brillen komen in luxe brillenkoker inclusief doekje en opbergvakjes voor eventueel extra lenzen. Voor beide brillen zijn verschillende lenzen verkrijgbaar. Verschillend qua kleur, of qua eigenschap (wel of niet photochromatisch).

Details
Salice 006 incl. chromolex lens EUR: 87.95
meer info: www.salice.nl
BBB select inlc. photocromatic lens EUR: 129.95
meer info: www.BBBcycling.com

testpersoon heeft een smal hoofd met een omtrek van 56 cm.

zonnebril-test3 zonnebril-test

salice-006-bril salice-006-bril2 salice-006-bril3

bbb-select-bril3 bbb-select-bril bbb-select-bril2