Je kent dat wel, de eerste krasjes op je nieuwe fiets. Die doen altijd het meest pijn. Het eerste steentje dat je tegen je onderbuis hoort tikken is meteen een reden om af te stappen en te kijken of alle lak nog intact is. Om deze pijnlijke ervaringen grotendeels te voorkomen is er het Bikeshield van de Zweedse firma Sportscover. Aangezien ik net een nieuwe fiets heb, die stevig gebruikt wordt in deze periode, is een Bikeshield dus geen overbodige luxe!

Er zijn verschillende packs met een eigen samenstelling van stickers beschikbaar. Het Full Pack dat wij gaan testen bestaat uit twee stickers voor je onderbuis (daar waar de meeste steenslag is), in een small en medium variant. Daarnaast een aantal kabelstickers, ovaal en vierkant, en tot slot een sticker voor de liggende achtervork (voor de ketting). Een goed gevuld pakket waarmee je de meest kritieke punten van je fiets kan beschermen. En natuurlijk valt er altijd meer te beschermen, maar het is wellicht wat overbodig om je gehele fiets in te pakken. Het is immers een gebruiksvoorwerp.

Plakken maar!
Het plakken doe je natuurlijk op een schone fiets. Een sticker plakt niet op een vettige ondergrond, dus even goed met een doek en ontvetter schoonmaken. Zorg wel dat je de ontvetter goed wegpoetst zodat niet de lak van je frame wordt aangetast! Ik heb de stickers uit het vel geknipt zodat ik ‘droog’ kan oefenen. Met name bij de kabels is het van belang om eerst wellicht met een stukje schilderstape het shield op de juiste plek te plakken, want door de beweging van het stuur schuurt de kabel langs je frame en kan het zijn dat de plek die je wilt beschermen groter is dan dat je in eerste instantie dacht. Het plakken is geen moeilijke klus, echter zal het wel in een keer goed moeten gebeuren. De sticker weer van het frame halen kan wel, maar je trekt er dan een ‘ezelsoor’ aan die minder goed plakt dan de rest. De kans bestaat dat er dan bij de randen vuil blijft plakken en dat ziet er erg slordig uit.

Bij de grotere oppervlakken is het van belang het shield gelijkmatig aan te drukken om luchtbelletjes te voorkomen. Werk in een bepaalde richting; bijvoorbeeld bij het shield op de onderbuis beginnen aan de bovenkant om vervolgens geleidelijk deze glad te strijken naar onderen. Kleine luchtbelletjes kan je wel glad strijken, maar wanneer er veel lucht onder het shield zit zal je dit blijven zien.

Conclusie
Na een aantal tochten, trainingen en wedstrijden kunnen we aan de shields zien dat deze wel degelijk nut hebben. Een heel bijzondere eigenschap van de stickers is dat ze zichzelf bij kleine beschadigingen zichzelf herstellen. We maakten zelf met een mesje kleine sneetjes in het plastic, en je ziet dat deze dan weer dicht trekt! Dat gaat maar tot een bepaalde grootte natuurlijk, maar knap dat dit kan.

Na veelvuldig met de stickers gefietst te hebben zien we met name bij de punten waar de kabels tegen het frame komen flinke krassen. Gelukkig zitten ze op de stickers en blijft het frame onbeschadigd. Ook met modder en vuil blijft de sticker goed zitten en je hoeft niet voorzichtig te zijn tijdens het poetsen van je fiets. Jammer, maar niet te voorkomen, is dat ze niet zo ‘invisible’ zijn als we zouden willen. De shields zijn transparant en vallen van een afstand niet op, maar wanneer je wat dichter bij de fiets staat zie je met name door de dikte van de shields duidelijk de plekken die zijn beplakt. Andere kant van het verhaal is uiteraard dat een dikkere sticker beter beschermt dan een flinterdun folietje. Deze zal wellicht met twee tochten door de modder zijn weggesleten en heb je alsnog krassen op je frame.

Het is misschien voor het oog iets minder mooi dan een frame zonder stickers, maar als je zuinig bent op je materiaal is een Sportscover Bikeshield pack een prima en betrouwbare oplossing.

Full-pack (getest) EUR 32,90
• 1x buis protector (10 x 50 centimeter)
• 1x buis protector (5 x 50 centimeter)
• 3-delige protector voor liggende achtervork
• 5x protector voor kabels (2 x 3 centimeter)

Half-pack EUR 26,90
• 1x buis protector (10 x 50 centimeter)
• 1x protector voor liggende achtervork (25 x 3,8 centimeter)
• 2x protector voor kabels (2 x 3 centimeter)

Stayshield EUR 8,90
• 1x protector voor liggende achtervork (25 x 3,8 centimeter)
• 2x protector voor kabels (2 x 3 centimeter)

Meer informatie op de Sportscover website

Bikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nlBikeshield Fullpack | Racefietsblog.nl

De Bikeshield pakketten zijn verkrijgbaar bij onderstaande winkels in Nederland, België en Luxemburg;

Plaats (NL)Winkel Plaats (BE)Winkel
AlkmaarBike ActionBastogneJimmy Cycles sprl
AmersfoortSinglespeed CentralBatticeLa Roue Libre s.a.
AmsterdamRIH Sport AmsterdamBoechoutVelodome NV
AmsterdamGer Hermans V.O.F.BorgloonLuc’s Bike Shop
ApeldoornStappenbeltBruxellesKM10 Sprl
ArnhemCycleNationCuesmes (Mons)Espace Bike
ArnhemMantel TweewielersDeftingeCameleonbike
Bergen op ZoomBart 4 BikesDentergemFietsen Andy van Compernolle
BilthovenRijwielpaleis BilthovenDeurneRijwielen Smets
BlacksmithTailored BikesDuisburgFietsen De Pauw
BleiswijkRemco’s CycleserviceEssenFietsen Saman BVBA
BoekelFietsland BoekelHarelbekeFietsen Deneef
BredaBikeshop GinnekenHouthalenKLUbikes Houthalen
BudelAll Active Trading B.V.LeuvenFietslab A-bikes
Den HaagStappenbelt Zwolle VOFLeuvenRijwielen Cadans
Den HaagSalomo BikesLokerenMobibikes
Den HaagWE Customize Bikes V.O.F.Marche-en-FamenneBike Sport Boudoux
DrutenDe Groot TweewielersMortselFietsen Willem
EerselCycletrend EerselNazarethBMC Concept Store Eke
EindhovenMonique`s BikeshopNieuwkerkenResi Bike
ElslooRob AkkermansOostendenv Dejonckheere
EsbeekPeerkes BikeshopOostrozebekeCamabike
HalsterenFeatherBikesRuiseledeJaegher BVBA
HengeloZwiep Fietsen HengeloSint Eloois VijveFietsen Devos
HilvarenbeekHenk Baars Bike-SportSpaVelodream
HornSouth Side Mountainbiking & ClothingWilrijkiBike bvba
KerkradeToma cyclesMersch (LU)Ostergaard’s Bike Shop
LandgraafJohn Willemsen Bikes
LarenDe fietsspecialist
LeidenBikelane
LijnbaansgrachtWorkCycles
MaasheesFietssportief
Nieuw-VennepBalk Rijwielen
Noord-ScharwoudeWheel-Tec
NoordwijkKees’ Fietsshop
NuenenWielershop Rubino
OosterhoutWim de Vos Fietsen
ReuverGeert Giesen BV
RotterdamBikeparts4u.nl
SchellingwoudeMarchal ! Cycle You
ScheveningenTom Schouten Wielersport
SchinnenPeerkes Bike Shop Filiaal
UitgeestFietsshop Uitgeest
VaalsBikes 4 Fun
VeenendaalRein Veenendaal Fietsen
VenloMoosehead Fast Cycles
Voorburgvan Herwerden Wielersport
WormerPiet de Wit Tweewielers
ZaltbommelBikecenter Van Tuyl B.V.
ZoetermeerBasic Bikeparts

Comments are closed.