Canyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nl

Als je dan toch omgeven bent door gigantische hallen vol met fietsen op Eurobike, dan wil je natuurlijk een rondje doen. Canyon was zo vriendelijk om ons te voorzien van niets minder dan Aeroad CF SLX. Prachtfiets!

Wegens ruimtegebrek waren we zonder onze eigen fietsen naar Eurobike afgereisd in de hoop dat we daar wat zouden kunnen regelen. Dat bleek gelukkig mogelijk te zijn. Bij Canyon hadden ze nog fietsen die ze even konden missen voor een rit in het begin van de avond. Enige eis was eigenlijk dat het de goede maat zou zijn, verder wilden we gewoon lekker fietsen na zo’n drukke beursdag! En toen deze Aeroad opeens om de hoek kwam rollen kon ik een kleine grijns niet onderdrukken. Laat dat alstublieft mijn maat zijn!

De Aeroad is er alweer sinds 2010, maar met deze CF SLX hebben ze toch hem toch weer verder proberen te verbeteren. Hierbij hebben ze zichzelf te doel gesteld te gaan voor maximale stijfheid, een laag gewicht, goede stuureigenschappen en toch ook comfort. Dan blijft er weinig te wensen over natuurlijk, maar dit is niet een fiets voor iedereen. Het is een volbloed racer, gemaakt om hard te gaan.

Eerste indruk
De eerste indruk van deze Aeroad CF SLX in glow red is uitermate positief. Ik kan niet anders zeggen dan dat het echt een spectaculaire verschijning is. Natuurlijk spelen de strakke aero-lijnen hierbij een rol, maar alle credits gaan wat mij betreft naar het gekozen kleurenschema. Deze kleur die een beetje neigt naar bordeauxrood heb ik nog niet eerder gezien op een fiets. De combinatie met zwart is perfect en door het op de juiste plaatsen op het frame aan te brengen komen de lijnen er heel goed uit. De zwarte Cosmics maken het af. Dat ik niet de enige ben die er zo over denkt bleek wel uit de vele blikken die de fiets onderweg kreeg.

De fiets die ik mee kreeg is afgemonteerd met een complete Shimano Ultegra Di2 6870/6800 groep met direct mount remmen, Mavic Cosmic SLE wielen en Yksion Pro banden en een Fizik Arione R5 zadel. Nieuw is ook de stuurinrichting, volledig uit eigen huis, met de V13 stuurpen en het H16 stuur. Zoals je mag verwachten zijn alle kabels keurig weggewerkt.

In de praktijk
Bij de eerste meters van onze tocht ’s avonds was het alsof we bij het peloton terug moesten komen na een lekke band. We hadden ietwat vertraging opgelopen door het afstellen van een van de fietsen waardoor we de groep al snel in de verte zagen verdwijnen. Even flink aanzetten dus om bij de groep te komen. Laat dat nou heel lekker gaan op deze Aeroad! Al zijn de benen nog ijskoud, je merkt meteen dat het dit is waar de fiets voor gemaakt is. Fantastisch stijf, je bent zo op snelheid. De fiets geeft op geen enkele manier mee, elke trap is raak.

Eenmaal terug in de groep is het lekker rijden. Het gebied rondom Friedrichshafen, waar Eurobike elk jaar plaatsvindt, is werkelijk prachtig om te fietsen. Veel korte klimmetjes, mooie natuur. Het deed mij denken aan de Ardennen, maar dan met degelijk Duits asfalt! Al is het misschien niet de eerste fiets waar je aan zou denken voor iets als de Alpen, toch gaat het klimmen de Aeroad prima af. Als je een beetje uit de voeten kan met de agressieve houding op de fiets zal je een heel eind komen. Gaat het naar beneden, dan is de Aeroad echt in zijn element. Het aero ontwerp in combinatie met de heerlijke bollende Cosmics maken dat ik zonder al te veel bij te trappen als een speer naar beneden ga. Al waren het geen kilometers lange afdalingen, de fiets houdt zich zeer goed en voelt heel vertrouwd aan. De remmen piepen een beetje, maar dat kan nog de nieuwigheid zijn of een kwestie van de afstelling verfijnen. Op de remkracht van de Cosmic SLE wielen valt in ieder geval niets aan te merken, al heb ik ze niet met nat weer kunnen testen.

Plus
+ Straalt in alles snelheid uit
+ Glow red i.c.m. zwart is zeer geslaagd; prachtige fiets!
+ Ultegra Di2 6780 schakelt uitermate soepel
+ De fiets wordt geleverd inclusief momentsleutel!

Min
– Geen minpunten kunnen ontdekken (bij één rit)

Conclusie
Ik heb er slechts één keer op kunnen fietsen, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg enthousiast ben over de Aeroad CF SFX, wat een gaaf ding! In de groep waar we in fietsten kreeg de fiets ook de nodige aandacht en louter positieve reacties. Op de een of andere manier lijkt het alsof men dit niet verwacht van de Duitsers. Misschien is het toch nog het postorder-imago dat op het merk kleeft? Onterecht. Ja, ze hebben geen winkel, en doen alles online. Maar het is geen dozenschuiver, het is een volwaardig fietsmerk, alles gebeurt in eigen huis. Doordat ze alles online doen kunnen ze de prijs drukken, dat is alles. Het blijft veel geld, maar voor 6.799 euro voor het topmodel (9.0 LTD) rij je wel dezelfde fiets als de mannen van Movistar en Katusha, met Dura Ace Di2, Zipp 404 wielen en Canyon’s fraaie aerocockpit. Deze 7.0 is evengoed een topper, en bijna 3.000 euro goedkoper. Daarvoor krijg je een zeer goed uitgeruste fiets met een uitstraling waar je u tegen zegt en je vertrouwde rondje zal echt een stuk sneller aan je voorbij zal gaan, al was het maar doordat je bijna meer naar de fiets kijkt dan naar de weg.

Details
De fiets uit de test is de Aeroad CF SLX 7.0 Di2 2015, op de foto in maat M. Deze is te koop in Canyon’s online shop voor EUR 3.899. (Na aankoop heb je nog 30 dagen retourrecht)
Verkrijgbaar in de maten 2XS, XS, S, M, L, XL en 2XL.
De nieuwe Aeroad CF SLX is te vinden op www.canyon.com

Canyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nlCanyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nl

Tags: