Het merk Las bestaat al weer 40 jaar! Wij kregen 3 modellen (allemaal in maat L) om eens te kijken en te testen. De Victory in zwart/rood met witte achterkant, de Squalo light in zwart/fluor geel en wit en de Galaxy in mat wit.

Algemeen
De helmen zijn lekker compact en lijken dus niet groot op je hoofd. Ze hebben alle drie een kinbeschermer, maar in de praktijk is dit tijdens zomerritten best warm dus die ging er al snel af. Met klittenband is dat ook in een oogwenk gedaan. Ze hebben ook alle drie een anti insecten-binnennetje, zodat er geen insecten in je helm kunnen vliegen door de ventilatiegaten. Dat is wel erg fijn! Verder zit er bij alle helmen een helmzak om hem in op te bergen. Ook al lijken ze best op elkaar, toch verschillen ze ook. Hier dan de verschillen:

Las Squalo Light (Zwart/geel – adviesprijs € 119,-)
Dit is de felgele helm, die een wat hoekige uitstraling heeft in vergelijk met de andere twee. Iets meer dinosaurier-achtig. Hij wordt, net als de andere helmen met de hand in Italië gemaakt. Gewicht 276 gram voor maat L. Dat is iets zwaarder dan de 270 gram die Las zelf opgeeft. Het stelmechanisme is een zogenaamd Cateyes systeem. (de andere twee hebben het nieuwe Cateyes Evo 2 3D systeem welke erg op het oude systeem lijkt). Hierbij kan je met een draaiknop aan de achterkant de helm strakker zetten en ook verticaal kan je de positie bepalen, wel minder dan het Evo 2 systeem. Toch merk je hier dat het om een goedkoper model gaat. Vooral al je de helm vergelijkt met de andere twee. Tijdens het fietsen is de helm goed in te stellen zodat je nauwelijks merkt dat je de helm op hebt. De riempjes vallen vooral op doordat ze wat dunner en van goedkopere kwaliteit zijn. Mocht je budget wat beperkt zijn, dan is dit een prima helm die in allerlei kleuren te verkrijgen is.

Las Galaxy (Wit – adviesprijs € 180,-)
Deze helm is redelijk nieuw in het assortiment en heeft de meest chique uitstraling naar mijn mening. Door de mat-witte kleur lijkt de helm klein, en de glimmend witte achterkant, samen met het metalen merknaam plaatje aan de voorkant lijkt dit de meest luxe versie van de drie Las helmen. Deze helm is ook het lichtst. Een gemeten 275 gram voor maatje L en dat is ook precies het gewicht dat Las opgeeft. De helm heeft voor wat rondere hoeken met wat punten naar achter. De insectenvanger doet goed zijn werk en is samen met de pads wat dikker dan die van de Las Squalo Light. Dit zorgt er wel voor dat je wanneer je stilstaat de helm snel af wil zetten omdat het best warm aanvoelt. (tijdens koudere dagen is het juist lekker). Het stelsysteem is dus het Cateyes Evo 2 3D systeem, en dat stel zich prima. Je kan de achterkant van het binnenwerk in hoogte verstellen (max 59 mm), daarnaast kan je met de draaiknop het geheel strakker zetten. Voor elk hoofd dus geschikt (of je moet wel een zó raar gevormd hoofd hebben…)

Las Victory (Zwart/rood – adviesprijs € 171,-)
Het topmodel van Las, of eigenlijk niet helemaal want er is ook nog een Victory Supreme en een 40th anniversary versie. Las geeft als gewicht 280 gram op en wij wegen ook precies 280 gram. Dit is de enige van deze 3 met een magneet sluiting. Je moet even weten waar je moet drukken en hoe je het los moet maken, maar als je dat eenmaal weet gaat het openen, maar ook het sluiten echt super handig. Net even lekkerder dan een reguliere sluiten. De 25 ventilatie gaten geven genoeg koeling. Deze lijkt echt heel erg qua model op de Las Galaxy maar net even minder chique en hij is van voren iets platter. Daartegenover staat dat deze net even fijnere straps heeft, en zoals gezegd een magneetje als sluiting en ook de binnenvoering is kwalitatief net even beter. Als je de helmen steeds binnen de minuut afwisselt (maar dat doet niemand) dan zit deze net even beter dan de Galaxy. Hij vormt zich door de binnenvoering ook net even strakker en lekkerder om het hoofd. Deze helm heeft hetzelfde stelmechanisme als de Galaxy, het Cateyes Evo 2 3D systeem. Erg lekker dus.

Conclusie
Las maakt echt fijne helmen voor een goede prijs (zeker als je nog even zoekt op internet)! En als ik dan moet kiezen tussen deze drie valt de Las Squalo Light af omdat de andere twee net even lekkerder zitten. De Las Victory zit het lekkerst, maar omdat de verschillen met de Galaxy minimaal zijn, kies ik toch voor de Galaxy. In mijn beleving ziet die er toch het mooist uit en tijdens het fietsen is het een heerlijk compacte en lichte helm. (eigenlijk is het op dit moment mijn standaard helm geworden). Enige minpuntje is dat ze best warm zijn door de insectenvangers gecombineerd met de binnenvoering. Maar dat is iets wat je alleen merkt tijdens het stilstaan. Ben je op zoek naar een nieuwe helm dan kan het maar zo zijn dat Las een goede optie voor je heeft.

Via LAS

las-squalo-frontlas-squalo-sidelas-squalo-rearlas-galaxy-frontlas-galaxy-sidelas-galaxy-rearlas-victory-frontlas-victory-sidelas-victory-rearlas-helm-binnenvoeringlas-magneetsluitinglas-sluitinglas-sluiting-3d

Tags: