Voor de echte wielerliefhebber zijn er steeds meer toffe apps te vinden in de verschillende app-stores. Naast veel tracking-apps en event-apps lijkt de nieuwste trend de team-app te zijn. Racefietsblog zet er een paar voor je naast elkaar.

Team Sky
Team Sky is vanaf hun oprichting een team dat ook bijzaken goed regelt. Men rijdt in volgwagens van Jaguar, de mannen fietsen rond in Rapha kleding en de minimale zwart/blauwe styling spreekt veel mensen aan. Het is dan ook geen verrassing dat de Team Sky app er strak uit ziet. De interface doet aan Windows Mobile denken met grote blauwe blokken. Nieuws en video’s worden bijna op NOS-niveau aangeboden en de app biedt links naar alle andere sociale media kanalen van het team. Aardig is dat er ook een trainingstracker in de app zit, je een door het team samengestelde spotify playlist kunt beluisteren en je direct een Rapha/Sky outfit kunt kopen vanuit de app. Overall een gelikte, maar ietwat afstandelijke app.

BMC Racing Team
De BMC app is meer nieuws-gericht. Hij opent direct met de laatste team nieuwtjes en resultaten in beeld en tekst. Alle teamleden worden uitgebreid voorgesteld (inclusief blessures en eerdere botbreuken) en er is een speciaal hoekje ingericht voor Manuel Quinziato die als huis-DJ het team voorziet van de nieuwste en hipste tracks. Leuke app met ’n goede mix tussen nieuws en achtergrond info.

Radioshack Leopard Trek
Het Luxemburgse team van Schleck en Cancellara is ook zo’n outfit waar visueel alles tot in de puntjes verzorgd is. Ook de eigen video’s in hun app zijn van Rapha-niveau. Mooie verhalen, prachtige gefilmd. Helaas zijn sommige buttons iets te klein voor de vingers van deze fietser, misschien dat Andy ze getest heeft? Ook hier veel info over het team en zelfs de begeleiders. Een spannende knop is de SURPRISE knop. helaas zat er tijdens onze test geen verrassing onder… Nette app met mooie video’s vooral dus.

Team AG2R La Mondiale
Ook de Franse equipe AG2R heeft een eigen app. Helaas is de app een gekke Frans/Engels combinatie geworden. Alle menu items zijn Engelstalig, terwijl alle inhoud in het Frans aangeboden wordt. Verwarrend en volgens mij ook voor Franse fans een ongelukkige keuze. De navigatie is ook minder goed uitgedacht dan in andere team-apps en de inhoud wordt ook wat lukraak aangeboden. Foto’s hebben alleen zin als je ook weet waar je naar zit te kijken lijkt mij zo. Video’s zijn aardig, maar niet op het niveau van bijvoorbeeld Radioshack Leopard Trek. Ook jammer dat de interviews met de renners niet ondertiteld worden. Even lijkt het alsof je nog kunt chatten met teamleden (dat zou natuurlijk best tof zijn), maar het blijkt niet meer dan een veredelde chatbox voor jou en je vrienden.

Het is niet verbazend dat de genoemde teams een app ontwikkeld hebben. Het zijn de teams die technisch voorop lopen, of in ieder geval lijken dat te doen. Ik mis Cannondale in het rijtje, en natuurlijk is het beetje jammer dat de Nederlandse teams schitteren door afwezigheid.

Op zich vinden we de team apps die er nu zijn best aardig. We vragen ons wel af of er veel wielerfans zijn die fan zijn van 1 specifiek team? Wielrennen lijkt niet echt op voetbal qua clubtrouw. Tel daarbij op dat veel sponsors en rijders elk jaar weer wisselen van team en je kunt je afvragen voor wie de apps bedoeld zijn. Hoe dan ook, sommige zal ik zo nu en dan nog wel eens gebruiken en ik denk dat het wachten is op de eerste app voor een specifieke renner.

De verschillende app zijn getest in iOS op een iPhone 4.