Wind… Van alleen het woord, wordt je al moe. Het waait hier ook bijna altijd en vreemd genoeg lijkt de wind ook altijd van voren te komen, zelfs wanneer je een rondje fietst.

Een goed windjack is dan ook geen overbodige luxe. Van Rapha ontvingen we een Classic Wind Jacket samen met een Merino Base Layer (met lange mouwen). Deze heb ik dan ook uitvoerig kunnen testen in het huidige “lente” weer.

Rapha Classic Wind Jacket – wat krijg je?
Het windjack ziet er eigenlijk precies zo uit zoals je verwacht van Rapha. Oog voor detail, hele fijne afwerking en de materialen zijn erg verfijnt. Het ontwerp (design) is heel herkenbaar Rapha. Strak en minimaal gebruik van merknamen. Daar moet je van houden. Sommige wielrenners vinden het prachtig, zoals ikzelf. Anderen houden meer van kleding met merknamen en kleurtjes en vlakken (kortom: lekker druk). Deze laatste groep vind de Rapha kleding minder mooi en dat mag. Smaken blijven verschillen dus daar gaat deze test dan ook niet over.

Op papier krijg je voor de € 195,- die het windjack kost een winddicht, waterafstotend en licht ademend lichtgewicht jack (maat M weegt 165 gram).

Het passen van het windjack
Het windjack zit bij het aantrekken super. Ondanks dat ik mezelf had opgelegd extra kritisch te zijn, omdat € 195,- voor een windjack best wel prijzig is en omdat Rapha de lat zelf al heel hoog legt. Maar ik kan niet anders concluderen dat het als gegoten zit. De a-symetrische rits (die net niet in het midden zit) is even wennen omdat je met je handen er net naast grijpt. Maar dat is na 3 keer aan en uit doen gewent. Hoe ik ook rek of strek, het jack blijft goed zitten en voelt erg licht aan. Dat beloofd veel voor de rit. Ook heeft het jack reflecterende strepen zodat je goed opvalt, en een handig zakje aan de voorkant voor eventueel je sleutel of geld.

Afgelopen maanden in weer en wind
De afgelopen maanden heb ik het jack getest in sneeuw, regen, hagel, windkracht 6 en zelfs af en toe wat zon. Omdat het een jack officieel een windjack is, werkt het uitstekend in de wind. Zelfs bij windkracht 6 komt de wind er echt niet doorheen. Met alleen een ondershirt en het windjack is het met temperaturen rond het vriespunt wat koud (wie gaat er nou ook fietsen met alleen een ondershirt en een windjack), maar met een ondershirt, een wielershirt met lange mouwen en het windjack is het prima fietsen. Het is natuurlijk geen vervanging voor een lekker warme winterjas maar doordat het jack de wind tegenhoud blijft je lichaam met alleen een ondershirt en langemouwen wielershirt lekker warm. Zelfs als de temperatuur eventjes -2 aantikt. Dat komt ook doordat de mouwen bij de polsen goed aansluiten en ook bij je hals sluit het geheel goed aan. Door de waterafstotende laag is het ook prettig fietsen met regen (voor zover fietsen in de regen überhaubt prettig is). Het duurt echt een hele tijd voordat de regen er doorheen komt. Door het zweten komt er eerder vochtig aan de binnenkant dan door de regen van buiten. Dat is ook het enige kritiekpuntje; ondanks dat het jack is gemaakt van ademende stof, voel je bij trainingen waarin je serieus hard gaat toch dat je ietwat klam wordt doordat er te weinig ventilatie is. Maar dat is natuurlijk een beetje flauw kritiek puntje want wanneer je “vollebak” rijdt, doe je normaal gesproken geen windjack aan.

Je kan het jack onderaan de zijkant met 2 elastieken strakker trekken waardoor de lange achterflap niet wappert maar zich strak om je lichaam vormt. Er zijn 3 kleuren beschikbaar; fluoriserend geel, zwart en oranje. En het is zo klein op te vouwen dat het in je achterzak van je wielershirt past. Via de Rapha webshop kun je het product bestellen.

Voordelen Rapha Classic Wind Jacket:

  • super pasvorm, zit echt als gegoten
  • naast windjack ook prima te gebruiken als regenjack/ winterjack
  • ziet er echt goed uit! (maar dat is natuurlijk persoonlijk)

Nadelen Rapha Classic Wind Jacket:

  • bij “vollebak” fietsen te weinig ademing (noot: bij vollebak fietsen moet je ook geen windjack aan hebben)
  • stevige prijs

Conclusie:
Zoek je een windjack dan wil je dit jack! Het is de 195 euro zeker waard. Eigenlijk kan je het jack het naast windjack ook gebruiken als winterjack (tot ongeveer 0 graden) en een regenjack (bij lichte regen of een korte regenbui). Multifunctioneel, lichtgewicht jack dus!

 

En dan nog over het Merino ondershirt met lange mouwen.
Daar hoeven we niet zo heel veel over te zeggen. Wederom een prima pasvorm (daar is Rapha wel echt goed in), fijne stof, en zit tijdens het fietsen heerlijk. Beetje lastig te omschrijven maar je hebt een soort van heerlijk knus pyjama-gevoel met het Merino ondershirt. Mijn conclusie is: Als je een Merino ondershirt wil is dit een hele goede optie.  Niets op aan te merken. Maar er zijn ook andere ondershirts die prima zijn en waar niets op aan te merken is. Dit ondershirt heeft dan niet zo’n “must have” factor als het Wind Jacket. De prijs voor het Merino shirt met lange mouwen is € 75,- en is er in zwart, grijs en crèmekleurig.