Fietsen is natuurlijk al een ‘groene’ bezigheid. Onze Co2 voetafdruk is te verwaarlozen als je het vergelijkt met andere vervoersmiddelen. Maar het kan nog duurzamer! Door bijvoorbeeld bewust te kiezen voor fietskleding met een geweten.

Via Recyclingwear.nl kregen we een Fire outfit toegestuurd. Een opvallend Rood/wit shirt met klassieke zwarte broek. Op het eerste gezicht is er weinig bijzonders aan de hand. 3 zakken op de achterkant, handige grip tape aan onderzijde shirt en een bibshort met bretels zoals we ze eigenlijk wel kennen.

Geflest?
Maar dan valt je oog op het label in het shirt. ‘Made from recycled PET bottles’ staat er trots in, 6 stuks om precies te zijn voor een korte mouwen variant. Da’s best bijzonder natuurlijk, zo’n 100% groen polyester shirt. Hoewel merino en andere ‘natuurlijke’ textielsoorten steeds meer terug te vinden zijn gaat dit shirt een stapje verder. De flessen die jij (nou ja, je milieubewuste Noord Amerikaanse variant) terugbrengt naar de supermarkt worden gebruikt om dit shirt te maken. En niet alleen het shirt, ook voor de broek en zelfs de zeem wordt gerecycled materiaal gebruikt. Wow.

Zonder kapsones
Fietsen in de outfit gaat gelukkig prima. Het shirt zit over lekker strak aan (daar houdt deze fietser in ieder geval van) en wappert dus niet. Ook niet als je bijna de 40 km/uur aantikt. Ook de zakken ‘voelen’ goed aan. Niet te wijd zodat je bang hoeft te zijn dat er iets uit stuitert op een drempel en groot genoeg voor alles wat je mee wilt nemen. Verder is het shirt redelijk basic. Geen über-detaillering zoals Rapha of Café du Cyclist, maar gewoon een basic shirt. Enige dat verbeterd zou kunnen worden is de afwerking van de naden aan de binnenzijde, deze is in vergelijking met veel van mijn andere shirts wat aan de grove kant. Maar met een ondershirt heb je daar geen last van.

Vriendelijk voor de wereld
De bibshort voelt ook lekker strak, en het blijkt dat dit klopt, het idee is dat ‘ie over zogenaamde compressietechniek beschikt. Hierdoor voelt de hele set best wel een beetje als een wedstrijdtenue. Net iets strakker en net iets aërodynamischer (als je lichaamsvorm tenminste meewerkt). De broek is gemaakt van een mix van lycra, polyester en nylon. Hij zit comfortabeler dan dat klinkt en is gemaakt in Californië. Ook dat stelt me weer gerust, er is dus geen kinderarbeid nodig geweest om deze broek in elkaar te naaien. De zeem is prima, maar niet op Assos niveau (mijn persoonlijke favoriet), maar daar betaal je dan ook weer behoorlijk wat euro’s meer voor.

Na verder onderzoek blijken de producten die Recyclingwear.nl aanbiedt te beschikken over een zogenaamde Bluesign Standard. Dit houdt in duurzaamheid voorop staat bij de productie. Grondstoffen worden eerlijk en duurzaam ingekocht en gebruikt. Er worden gerecyclede materialen gebruikt, en verfstoffen op waterbasis waardoor minder schade wordt toegebracht aan het milieu. Op hun eigen website stelt Reclingwear.nl dat ze niet alleen een goed product willen aanbieden, maar ook de wereld iets mooier maken. Een mooi streven vind ik persoonlijk waar ook grotere producenten eens over na zouden kunnen denken.

Prijs: € 119,95

Pluspunten

  • Groene en duurzame productie methodes
  • Sympathieke prijs voor hele set

Minpunten

  • Ruwere naden aan de binnenzijde van shirt

Conclusie
Prima set voor warm weer waarbij je ook nog eens met een goed geweten in rondfietst.

Recyclingwear Fire wieleroutfit
Getest in maat M
Testpersoon is 1.82m lang, weegt rond de 78kg en draagt meestal een medium