Het lijkt wel alsof het hier bijna altijd regent. Toch valt dat op papier best mee, gemiddeld regent het 660 uur per jaar in Nederland. Vooral door het eerste heeft iedereen hier wel een regenjas. Helemaal als fietsen je hobby is. Welk soort regenjack je moet kiezen hangt af van wat je ermee wil doen. Voor de sportieve toerfietser heeft het Duitse Rose een RR 02 regenjack. Dit regenjack van Rose is gemaakt van Pro Fibre. Een wind en waterdicht stofje dat van binnenuit ook ademd naar buiten. Wij kregen de felgele versie opgestuurd om eens in de praktijk te testen.

Het is een echt race regenjack, erg compact en licht. Een jasje dat je meeneemt in je achterzak voor wanneer er regen is voorspelt. En inderdaad, hij blijkt opgerolt makkelijk in je achterzak te passen. Je hebt namelijk ook vaak regenjacks die net niet in je achterzak passen, dus die doe je of aan, of laat je thuis. Deze kan je dus meenemen op je fietsrondje.

rose-regenjack-6

Passen op het droge
Eerst maar eens passen op het droge. Het jack sluit lekker strak aan, ook onder je oksels. Maar niet te strak waardoor je bij het fietsen in de beugels geen vervelende drukpunten krijgt. De achterkant van het regenjack is iets langer wat zal helpen tegen tegen opspattend water. De achterkant heeft ook een ventilatieopening en wat heel handig is: een achterzak met ritssluiting. Volgens Rose heeft het ook reflecterende elementen, maar dat is minimaal.  Het fluor-gele stofje ziet er op de foto’s van de website van Rose misschien wat goedkoop uit, maar in het echt zie je duidelijk een mini-ruitjesmotief waardoor het jack er erg goed uitziet. Het jack is er ook in het rood en zwart, maar persoonlijk vind ik voor een regenjack fluor-geel wel een goede kleur. Je valt net even meer op wanneer het grijs/grauw is en regent. Wanneer het niet regent, doe je hem toch niet aan dus dan maakt de kleur niet uit.

Rond de naden heeft het regenjack een zwarte afwerking, die ook bij de mouwen zit. Achter de rits aan de voorkant zit een extra windflap zodat het door de rits niet waait of lekt. Het Rose logo staat duidelijk (best wel groot) op de linkerborst. De prijs is € 60,96 en dat is best scherp geprijsd voor zo’n regenjack. Nu eerst kijken hoe hij zich houdt in de praktijk.

Wachten op regen
Eerst een dag uitkiezen wanneer er regen is voorspeld. Blijkt toch dat het niet zo vaak regent als je denkt. Maar toch een dag gevonden. De tocht begon droog, dus het regenjack in een van m’n achterzakken gestopt. Totdat het ging regenen natuurlijk (mocht je nog denken dat testen voor Racefietsblog.nl altijd leuk is ;-)). Regenjack aan en fietsen maar. Het jack zit inderdaad lekker strak, dus geen wapperende delen, al ontkom je er bij een regenjack niet aan dat er een beetje lucht achter blijft hangen. Dat valt dan vooral op wanneer je jezelf in etalages ziet fietsen. De mouwen sluiten prima af door het elastiek dat erin zit. Ondanks de iets langere achterkant is dit toch te kort om je achterste te beschermen tegen de regen en het opspattend water met een nat achterste als resultaat.

De lage kraag van het jack, die overigens strak aansluit, voelt een beetje kaal aan je hals wanneer het wat kouder is, maar zoals gezegd is dit meer een race regenjack dat je meeneemt voor onderweg en niet eentje die je thuis al aandoet om droog op je werk te komen. Daar zijn andere regenjassen voor. Door het ademende vermogen van de stof, kan je het best een tijdje volhouden, maar wanneer je stevig doorfietst, krijgt het jack met de ventilatieopening op de achterkant het toch lastig om alle zweet af te voeren. Maar dat is natuurlijk ook inherent aan het fietsen in de regen. We zijn nog geen regenjack tegengekomen waarmee je vol kunt racen en toch geen last van zweet krijgt. Maar het belangrijkste van alles is dat je in dit jack echt beschermt tegen regen en je echt droog blijft. Ook de naden laten geen water door. Ook na harde regenbuien. Waar het jack zit is het droog!

rose-regenjack-3

Regenjas: Rose RR 02
Kleur: Felgeel, Zwart of Rood
Gewicht: 380 gram (maat L)
Prijs: EUR 60,96

Plus
+ Compact
+ Beschermt echt tegen regen
+ Prijs
+ Achterzak met rits

Min
– Achterkant mag iets langer

Conclusie
Wanneer het tijdens het fietsen gaat regenen, is dit een fijn jasje dat er verassend goed uitziet, maar ook lekker strak zit. De achterkant is niet heel lang, dus een nat achterste ga je zeker krijgen. Wanneer het weer droog is, stop je het jasje makkelijk in je achterzak. De goeie prijs maakt het geheel compleet zodat je prima waar voor je geld krijgt. Fluor-geel is toch wel de beste kleur omdat je daardoor goed opvalt. Echt handig is het achterzakje met rits. Wanneer het al regent voordat je gaat fietsen en je wilt helemaal droog blijven, dan kun je beter een groter alternatief kiezen. Dit jack is echt gemaakt voor het koersen. Lekker licht en compact en niet geheel onbelangrijk, je blijft droog.

Via Rose

rose-regenjack-8
rose-regenjack-7
rose-regenjack-5
rose-regenjack-4
rose-regenjack-2
rose-regenjack-9

(En het kleine natte plekje op het shirt komt van mijn natte vingers)