X-Bionic 'The Trick' jersey and bibshorts | See the full review on Racefietsblog.nl

Indrukwekkend, dat is de eerste reactie als je de verpakking van deze nieuwe serie fietskleding van het Zwitserse X-Bionic in handen krijgt. Zelden heb ik zo’n hoeveelheid gepatenteerde technologieën, gewonnen awards en infographics op een kartonnen doos gezien. Het past eerder bij een nieuwe mobiele telefoon dan bij een shirt en een fietsbroek. De scepticus in mij vertelt me op mijn hoede te zijn, als je zo hard moet schreeuwen, dan is daar misschien een andere reden voor dan dat je product écht zo goed is. De namen liegen er in ieder geval niet om, “The Trick”, noemt X-Bionic deze kledingserie waar onder andere 3D-Bionic Sphere, Thorny Devil Technology, SweatTraps en bijvoorbeeld ExpansionRibs in verwerkt zijn. Ze lijken allemaal het antwoord op zaken waar ik me van afvraag of ik ze ooit gemist heb bij ‘gewone’ shirts en wielershorts. Tijd om één en ander uit te pakken en te proberen!

Eerste indruk
Wat direct opvalt is het eigenzinnige uiterlijk van de kleding. Vrijwel elk deel van de verschillende oppervlakten zijn voorzien van een bijzonder patroon, hebben een opvallende structuur of lijken gemaakt van een compleet ander soort materiaal. Zowel het shirt als de broek zien er in ieder geval behoorlijk high-tech uit. De stoffen voelen ook heel anders dan je gewend bent. Dikker, maar tegelijker ook lichter. Ook opvallend is dat beide kledingstukken niet glimmend zijn of glad aanvoelen, maar eerder mat en een tikje stug. Bij de bibshorts valt ook de aanwezigheid van het zeem nogal op. Waar deze normaal gesproken wordt weggewerkt, is hier de short om de zeem heen geconstrueerd. Deze wordt pas als de rest van de short klaar is met de hand ingenaaid. Dit klinkt logisch, maar het levert wel een short op waar je de eerste keer als je ‘m draagt niet zomaar in naar buiten stapt. Natuurlijk spelen looks een belangrijke rol als je op de fiets zit, maar daar koop je deze outfit eerlijk gezegd niet voor, althans, ik niet. Technische kleding zoals deze draag je omdat het werkt… we zijn benieuwd of dit shirt en de short dat ook doen.

Zweten maar
We nemen de set om te beginnen mee tijdens een tocht door de VS. Er is daar warm weer voorspeld en we gaan lange dagen in het zadel maken. De grootste innovatie van het wielershirt, The Trick, zou moeten betekenen dat je hersenen gestimuleerd worden om te denken dat je het al warm hebt. Daardoor produceer je al eerder zweet en dat koelt je lichaam weer. Klinkt tegenstrijdig, maar ik moet zeggen dat het lijkt te werken. Zodra je het shirt aantrekt voel je hier en daar de stof prikkelen. Normaal gesproken raak ik vooral in de zomer al snel oververhit en draag dus maximaal 2 lagen waarvan de tweede liefst zo dun en licht mogelijk. Of het The Trick is, of één van de andere gepatenteerde technologieën weet ik niet precies, maar ik zweet beduidend minder, het shirt plakt nergens aan mijn lijf en het ruikt ook best fris na een paar dagen fietsen. Ook zou het geproduceerde zweet afgevoerd moeten worden naar plekken waar het beter verdampt en zouden aan de voorzijde van het shirt bepaalde stukken me koeler moeten houden dan normaal gesproken. Langzaam maar zeker ga ik die Zwitsers geloven met al hun patenten en prijzen en gelukkig is het shirt niet alleen in het nogal opvallende oranje te koop, maar ook in subtieler wit en zelfs best mooi afkledend zwart.

De bibshort is ook nogal visueel opvallend op zijn zachts gezegd. De zijkanten zijn voorzien van grote X-Bionic logo’s. De voor- en achterkant doen eerder aan modern grafisch kunstwerk denken, met allerlei lijnen en vlakken. Ook hier hebben al die vlakken een functie en is thermoregulatie voornamelijk het doel. Eerlijk gezegd merk ik er bij het shirt meer van dan bij de fietsbroek. Toegegeven, ook de broek plakt nergens en blijft erg lang fris en comfortabel aanvoelen. Ook hier lijkt het verhaal over zweet dat wordt afgevoerd naar plekken waar het je lichaam optimaal koelt te kloppen. En dan die zeem, tja, daar kun je toch niet echt omheen. In vergelijking tot andere fietsbroeken is ‘ie esthetisch gezien nogal aanwezig. Niet zo erg als je op de fiets zit, maar als je dan over een vol terras stapt moet je toch behoorlijk zeker van jezelf zijn. Hij is wel zeer comfortabel, dat dan weer wel. Ook tijdens de langere en warme ritten blijft deze broek lekker aanvoelen en heb ik geen moment de indruk dat hij me in de weg zit. De zeem mag dan dus opvallend aanwezig zijn, hij doet zijn werk meer dan prima. Ook deze short is gelukkig in subtieler zwart te verkrijgen en voor de durfals in een zwart/oranje combi.

Details
X-Bionic The Trick shirt adviesprijs €159,-
X-Bionic The Trick broek adviesprijs €239,-
(op alle X-Bionic producten zit 2 jaar garantie)

We hebben The Trick kledingset getest in maat Medium. De testpersoon is 1.82 meter en weegt zo’n 76 kg.

Pluspunten:
+ effectieve technologische kleding
+ minder last van lichaamswarmte
+ comfortabel

Minpunten:
– nogal opvallend/eigenzinnig uiterlijk

Conclusie
De kleding van X-Bionic is niet voor iedereen, laat ik dat voorop stellen. Zowel de prijs als het design maken dat de meeste toer-fietsers deze klesingset niet snel in hun winkelmandje zullen mikken. Ik denk echter wel dat er een groep fietsers is die prestaties belangrijker vinden dan looks, en dan is een technologische geavanceerde kledingset zoals deze echt wel het overwegen waard. Zelfs als een deel van al die technologieën en patenten je alleen maar mentaal een voorsprong geven. Maar daarnaast lijkt het ook écht te werken. Ik had het beduidend minder warm (hoewel ik ook geen baselayer droeg zoals gewoonlijk) en voelde me redelijk fris na lange dagen in het zadel. Het is natuurlijk moeilijk om te concluderen dat dit alleen door de kleding kwam, maar ik denk dat al die technologieën zeker van invloed zijn. Dus mocht je wedstrijden rijden, een fikse uitdaging op je programma hebben (zoals bijvoorbeeld de Marmotte of de Maratona de Dolomiti) of fietsplannen in een warm klimaat hebben, dan is het zeker de moeite waard om deze kleding van X-Bionic een keer serieus te overwegen.

Op www.xbionic.nl kan je vinden waar een dealer bij je in de buurt zit en waar je de producten online kan kopen.

X-Bionic 'The Trick' jersey and bibshorts | See the full review on Racefietsblog.nlX-Bionic 'The Trick' jersey and bibshorts | See the full review on Racefietsblog.nlX-Bionic 'The Trick' jersey and bibshorts | See the full review on Racefietsblog.nlX-Bionic 'The Trick' jersey and bibshorts | See the full review on Racefietsblog.nlX-Bionic 'The Trick' jersey and bibshorts | See the full review on Racefietsblog.nlX-Bionic 'The Trick' jersey and bibshorts | See the full review on Racefietsblog.nlX-Bionic 'The Trick' jersey and bibshorts | See the full review on Racefietsblog.nl