Er is al een paar keer een houten fiets de revue gepasseerd bij ons, maar het blijft toch bijzonder. We kwamen er weer een tegen, dit keer van Normal.

Het blijft een beetje een vreemd gezicht om een racefiets met een houten frame te zien. De mensen die wat anders willen dan de geijkte materialen zitten natuurlijk meteen goed, je ziet ze zeer zelden. Maar eerlijk is eerlijk, we vonden ook niet alle houten fietsen er even aantrekkelijk uitzien, al blijft dat een kwestie van smaak. De fietsen van Normal zijn van hout, maar daarbij is het ze heel goed gelukt om ze toch op moderne racers te laten lijken.

Of gravelracers eigenlijk, want een pure racer hebben ze nog niet als model, al lijkt dat wel tot de mogelijkheden te behoren via hun custom programma. Als je de foto’s bekijkt zal je zien dat de samenstelling van het houten frame een beetje vergelijkbaar is met dat van een bijvoorbeeld stalen frame met lugs. Er wordt namelijk geen massief hout gebruikt, maar echt buizen. Ze maken die met meerdere lagen esdoorn fineer. Maar het is niet enkel hout, de binnenkant van de buizen heeft toch ook een laag carbon om tot de gewenste stijfheid te komen.

Dat het buizen zijn, en daarmee hol, geeft ze ook de mogelijkheid om de kabels binnendoor te laten gaan. Maar bij de seat- en chainstays was dit in eerste instantie nog niet mogelijk. Die waren massief, maar ook hierbij is het ze gelukt om de kabels binnendoor te voeren.

Het gewicht moet overigens nog altijd redelijk zijn. Afhankelijk van framemaat en afmontage komt een complete fiets neer op zo’n 9,5 tot 12 kg. De prijs voor de No.124 Adventure, hun alleskunner of gravelracer, varieert van € 5900,- tot € 7600,- euro.

Via Normal Bicycles

Comments are closed.