We schreven er al over, maar we zijn toch ook maar eens gaan kijken bij het Rapha Modderhappen dat tijdens het EK Veldrijden in Rosmalen onlangs werd georganiseerd.

Een maand geleden deden we de aankondiging voor het EK modderhappen dat door Rapha werd georganiseerd. Nadat op de zaterdag het Europese Kampioenschap voor de masters erop zat, werd het parcours rond tegen 15.00 uur vrijgegeven voor de Modderhappers.

Een groep van een man of 35 had zich vooraf ingeschreven en melden zich bij de bekende Rapha bus, waar een lekkere koffie gedronken kon worden. Met name ook lekker voor de renners die het parcours al verkend hadden en even uit konden blazen. De officiële verkenning was namelijk tussen 9 uur en 11 uur in de ochtend. Met de koffie in de hand was er ondertussen de mogelijkheid om de verschillende producten van de Rapha cross collectie en de crossers van Canyon te bekijken.

Na een goede verkenning en stevige warming-up werden de renners rond 14.45 uur opgeroepen voor de start. In de laatste dertig seconden voor de start kleurden de lampen rood en klonk over het terrein het geluid van een hartslag. Op het moment dat de lampen op groen springen is het een sprint naar de eerste bocht.

Het parcours bestond voor het grootste gedeelte uit gras en met de droogte van afgelopen maanden resulteerde dit in een snel parcours. Waar het niet dat er veel bochten en obstakels in verwerkt waren, waardoor je geen moment rust had. En dan ziet het er bij de profs vaak zo makkelijk uit, maar bij de meeste renners sloeg de vermoeidheid na één ronde al toe. De steile klimmetjes werden door het gros van de deelnemers gelopen en ook bij de zandpassages moesten de renners van de fiets.

Daar waar de eerste 5 à 10 renners er grotendeels doorkwamen moest het gros van de deelnemers al vrij snel de fiets op de schouder nemen. Of op de nek, of in de hand, of boven het hoofd. De technieken die hiervoor gebruikt worden liepen erg uiteen maar ondanks dat was de beleving top. Na drie rondes zat de koers voor de renners erop en kwam Klaas Groenen als eerste over de finish. Hij werd gevolgd door Yannick Runhart en Raymond van de Kruisweg maakt het podium volledig.

Drie renners die overigens tot de top van de Nederlandse amateur cross behoren. Voor hen was een koers van drie rondes wat aan de korte kant, maar bij velen was er een zucht van verlichting bij het passeren van de finish, maar wel met een grote glimlach. En dan te bedenken dat de profs op de zondag negen rondes hebben gekoerst.

Na afloop werden deze drie heren op het officiële podium gehuldigd en stond er voor alle deelnemers een koud biertje met wat lekkers klaar bij de Rapha stand. De renners op het podium gingen overigens naar huis met een flinke hoeveelheid speciaalbier. Elke deelnemer moest één biertje meenemen, voor de latere winnaar. Onder het genot van deze versnaperingen werd er nog lang nagepraat en werd de koers nogmaals herbeleefd, terwijl de profs de laatste verkenning voor zondag reden. Al met al een leuke dag, die zijn naam geen eer aan deed. Nergens op het parcours was er modder om te happen, maar desondanks was het wel echt cross. Inclusief bier en chips!

Hieronder een sfeerverslag van het evenement