Gezelligheid, humor, hapje, drankje en de nieuwe 100% S3 bril. Dit waren de ingrediënten tijdens de lancering van de bril in Antwerpen. Een korte impressie kan je zien in onderstaande video. Op deze avond werd de nieuwe S3 gepresenteerd en nadien moest ik kiezen welke van de vijf verschillende kleuren ik mee zou nemen voor de review.

Soft Tact White, groot en HiPER
Het eerste dat opvalt aan de S3 is de grootte van de lens. Dit is verreweg de grootste bril die ik op m’n neus heb gehad. De lens zelf is vergelijkbaar met de grootte van een paar ski goggles. Het montuur is een stuk subtieler. Ik heb gekozen voor het witte montuur met de HiPER Red multilayer mirror lens. Dit type lens heeft een gave uitstraling met vuurkleurige gloed en heeft een zogeheten light tranmission van 21%. Dit is de hoeveelheid licht die de lens door laat schijnen en van alle lenzen is dit het hoogste aantal, uitgezonderd de transparante lens. De transparante lens wordt ook meegeleverd en laat 93% aan licht door. Ideaal voor de avondritjes in de winter dus.

Als ik de bril uit het doosje haal voelt deze erg stevig en degelijk. Er zit geen speling op de pootjes en bij het opzetten zit hij meteen stevig maar comfortabel. Hij klemt om je hoofd, zonder dat dit vervelend is. Al ‘headbangend’ probeer ik beweging in de bril te krijgen, maar hij blijft goed zitten. De bril weegt 34 gram terwijl ik verwacht had dat dit wel iets meer zou zijn.

Voor zonnig en bewolkt weer
De lens geeft een heel helder beeld en ondanks bewolkt weer heb ik scherp zicht. Voordat ik op pad ga krijg ik de vraag van het thuisfront waarom ik toch zo’n donkere bril op zet met dit weer. Als ik ze er zelf door laat kijken zijn ze verbaasd hoe opvallend licht en helder de lens is. Alles oogt een stuk lichter en het geeft een helder en rustig beeld van de omgeving. De bril heeft een UV-bescherming categorie 2 en daarmee is hij geschikt voor bewolkt tot licht zonnige omstandigheden.

Maar ook bij zonnig weer geeft de S3 in combinatie met deze HiPER lens een fijn zicht. Als je recht tegen de zon in kijkt is een donkere lens prettiger maar tijdens het fietsen kijk je voor je en niet recht omhoog. Bij een regenrit komt de waterafstotende coating goed van pas. De druppels blijven op de lens liggen en glijden door de rijwind zo weer van de lens af en achteraf bedenk ik me pas dat de bril niet beslaat. Tijdens geen enkele rit is de lens beslagen en dat terwijl ik er in veel verschillende omstandigheden mee heb gereden.

Wisselen
Zoals gezegd zit er een extra lens bij de S3. Het wisselen vind ik de eerste keer altijd even spannend omdat je niet precies weet hoeveel kracht je moet zetten om de lens los te halen. Ondanks dat de S3 erg degelijk en stevig aanvoelt ga ik voorzichtig te werk. Het meegeleverde instructieboekje is erg duidelijk en laat stap voor stap zien hoe je de lens wisselt. Het etuitje is een poetsdoekje en ook geschikt om de lens vast te pakken zodat je geen vingerafdrukken achterlaat bij het wisselen. Het neusstuk klik je heel eenvoudig los en ook de lens heb je er zo uit. Het terugplaatsen van de lens vraagt iets meer handigheid maar met behulp van de instructies is dit ook snel gedaan.

De grootte van de bril had ik al genoemd en dit heeft voor- en nadelen wat mij betreft. Tijdens de ritten beschermt het echt goed tegen wind en vliegjes en in de regen blijft het grootste deel van je gezicht toch droog. Naast het beschermen van je ogen, beschermt hij dan ook een groot deel van je gezicht voor zonlicht. Zeker wanneer je makkelijk bijkleurt in de zon, kan dit letterlijk voor een komisch gezicht zorgen.

Specificaties
100% S3 bril
Gemeten gewicht: 34 gram
Verkrijgbaar in de kleuren: wit (Soft Tact White), zwart (Soft Tact Black), roze (Matte Pink), grijs (Matte Cool Grey) en donkerblauw (Soft Tact Flume)
Getest model: 100% S3 Soft Tact White met HiPER Multilayer Mirror lens
Adviesprijs: € 199,95
meer info via 100%

Pluspunten
+ fijne lens
+ waterafstotende coating
+ Stevig en comfortabel

Conclusie:
Dat de nieuwe S3 groot is, kan je niet ontkennen. Wat mij betreft een beetje te groot voor mijn hoofd als ik in de spiegel kijk maar onderweg kan ik mezelf niet zien. Daarbij oogt het ook beter in combinatie met een helm. Groot, maar wel enorm fijn en kwalitatief een top bril. Hij is erg stevig en blijft goed en comfortabel op m’n hoofd zitten. De HiPER lens verhoogt het contrast en zorgt voor een duidelijk en scherp zicht. Ook als het bewolkt is, heb je goed zicht met deze lens. De water en vuil afstotende coating op de lens werkt goed en dankzij de ventilatie gaten krijgt de bril geen kans om te beslaan. De prijs is met 199,95 niet goedkoop, maar daarvoor krijg je een kwalitatief erg goede en hippe bril.