Fietsbrillen zijn er in alle soorten en maten, maar het zijn niet altijd de brillen die je gebruikt als je niét op de fiets zit. Daar zijn ze dan weer net iets te sportief voor. Maar je standaard zonnebril is weer net te casual voor op de fiets. De Whipstart zit daar mooi tussenin.

Het mag inmiddels wat eerder donker zijn buiten, maar overdag kan een zonnebril bijna altijd wel. Zelf vind ik het ook fijn om er een te dragen tegen de wind omdat mijn ogen anders vrij snel gaan tranen. De glazen moeten dan ook weer niet té donker zijn, want als het een beetje bewolkt en grijs is buiten kan dat hinderlijk zijn. Goed, nu ik heb gezegd dat je in deze wintermaanden ook nog best een zonnebril kan dragen kan ik ook doorgaan met de review. Want de afgelopen tijd heb ik de Whipstart gebruikt.

De Whipstart is geen uitgesproken fietsbril, maar wel lekker sportief. Het montuur is doorzichtig (Crystal), maar dat is alleen specifiek voor deze uitvoering. Hij is er namelijk in vrij veel andere kleuren en lenzen. Aan de binnenkant van de poten zit wat rubber. Dit is Adidas’ Traction Grip zodat de bril goed op zijn plek blijft zitten. De neusstukken zij ook van rubber. Deze Double-Snap Nose Pads werken heel goed. Het rubber heeft veel grip op je neus en ze zijn verstelbaar in twee standen waardoor je hem goed op je neusvorm kan afstemmen. Dit zagen we ook al bij de Zonyk brillen van Adidas die juist wel voor sportieve doeleinden zijn.

De lenzen zijn rechthoekig van vorm en zijn van polycarbonaat gemaakt. De lenzen in deze bril heten “Shiny Blue” en zoals te zien op de foto’s is het niet heel moeilijk te raden waarom. Ik vind het altijd wel mooi die spiegelende lenzen, zeker in blauw of rood. Het kleine blauwe logootje van Adidas past hier natuurlijk goed bij.

Lekker licht, maar niet te snel
Het uiterlijk en de eigenschappen zijn dus ok. De bril zit lekker op mijn hoofd. Dat hij ook vrij licht is draagt daar aan bij. Mij valt vooral op dat het rubber op de neusstukken de bril heel goed op zijn plek houdt. Niets zo vervelend als een bril die ‘glijdt’ over je neus. Dat ligt dan ook vaak aan de pasvorm en de poten, maar dat zit bij de Whipstart dus wel goed in mijn geval.  De poten krullen niet helemaal om je oren, maar de bril klemt zich lichtjes om je hoofd. De rubbers op de binnenkant van de poten en het neusstuk houdt het geheel dus op zijn plek.

De lenzen hebben een sterk glanzende en spiegelende buitenkant, maar zijn niet zo donker als je misschien zou vermoeden. De kleur als je er doorheen kijkt is een blauw, paars. Het kijkt rustig, de kleur is even wennen. De meeste zonnebrillen die ik gebruik hebben een meer bruine kleur. De lenzen vallen in zoncategorie 3. Dat zegt op zichzelf niet zoveel, maar ik vind het een mooie tussencategorie die breed inzetbaar is. Niet te licht en niet te donker dus.

Fietsen gaat prima met de Whipstart. Maar naast de esthetiek draag ik een bril tijdens ook om mijn ogen te beschermen tegen zon, wind en vuil. Dat kan de Whipstart ook, maar de wind is door het relatief rechte montuur moeilijk buiten te houden. Zeker als je wat snelheid ontwikkeld hebt merk je dat de wind zich dan langs de zijkanten ‘krult’. Niet persé erg, het is maar waar je de bril voor in wilt zetten. Bij ritten in hoog tempo en bijvoorbeeld lange afdalingen is de bescherming tegen wind dus minder goed. Daarentegen volstaat hij meer dan prima als je het wat rustiger aan doet. Het model is wat gebruik betreft een soort van cross-over tussen de puur sportieven en de casual brillen, ook doordat je de lenzen en pootjes kan verwisselen.

Een voordeel van de twee aparte rechthoekige lenzen (i.p.v. 1 grote) is dat je er ook lenzen op sterkte in kan laten plaatsen. Dat is bij fiets-/sportbrillen niet altijd mogelijk, met name als de bril één grote lens heeft. Een plusje voor de brildragende fietsers dus.

Details
Adidas Sport Eyewear Whipstart
Crystal montuur met Shiny Blue lenzen
Gewicht: 25 gram
Adviesprijs: € 109,95
Alle info bij Adidas

Conclusie
De bril valt bij mij wel in de smaak. Lekker sportief uiterlijk, mooie lenzen. Allemaal subjectief, maar Adidas Sports Eyewear heeft nog meer smaken van de Whipstart met andere monturen en lenzen. Je ziet tegenwoordig vaker ‘alternatieve’ sportbrillen. Deze springt er dan wel uit vind ik. Los van het uiterlijk zit de bril dankzij het lage gewicht lekker op je hoofd en blijft hij ook goed zitten. De bril is sportief, maar voor het serieuzere fietswerk zal ik toch een ‘echte’ sportieve bril verkiezen die meer naar mijn hoofd gevormd is boven deze Whipstart. Voor de korte ritjes op de fiets, maar ook in de auto, op het strand of op het terras is hij dan wel weer uitermate geschikt. Het leuke is dus dat je met één bril zowel op als naast de fiets kan gebruiken.