Begin april schreven we hier over de nieuwe weg die AGU is ingeslagen met onder andere de Six6 serie. Naast deze serie heeft AGU ook een Premium serie uitgebracht. Sinds begin april hebben we de nodige kilometers gemaakt in deze Premium outfit. Dit outfit bestaat uit een AGU Premium Woven broek en het Premium 2-way Woven fietsshirt.

Zwart en bijzondere stof
De Premium set is helemaal zwart. Oké, niet 100% zwart want er zijn een aantal minimale details aanwezig. Op de linkerborst staat een klein AGU logo in een donkere groen-bruine kleur. In deze kleur staan er ook twee lijnen afgebeeld op de linkermouw. Voor de broek zijn deze details vergelijkbaar; een klein logo op de linkerpijp en op de zijkant van deze pijp de twee strepen. Bij het vastpakken van de kleding voelt het anders dan ik gewend ben van wielerkleding. De 2-way stretch stof van het shirt is een combinatie van polyester en lycra en voelt een beetje stug. Het 2-way stretch principe merk je wanneer je probeert de stof op te rekken. In de breedte van het shirt gaat dit erg soepel en is de stof erg elastisch. In de lengte is dit precies het tegenovergestelde en is de stof juist niet elastisch. De randen van het shirt zijn dubbel gevouwen en zien er daardoor strak afgewerkt uit. De achterkant van het shirt is voorzien van ventilatiegaatjes die er door middel van lasertechniek in zijn verwerkt. Over de hele breedte van de rug vind je tal van gaatjes die in schuine lijnen zijn gepositioneerd. In het midden van al deze gaatjes zit een groen-bruine lijn net zoals je op de mouw en broekspijp ziet. Onderaan het rugpaneel zit een elastische band die aan de binnenkant is voorzien van siliconen puntjes om het shirt op zijn plek te houden. Daarboven zitten drie zakken waarvan de middelste is voorzien van een ritsje. Bij de buitenste twee zakken hebben schuine openingen zodat je er vanaf de zijkant wat makkelijker bij kan. De mouwen van het shirt zijn redelijk lang en komen tot net boven de elleboog. De mouwen zijn gemaakt van ‘dimple mesh’ stof die een honingraat structuur heeft. Deze stof loopt nog een stukje door tot onder de oksel van het shirt. Aan de voorkant heeft het shirt een brede kunststof rits over de hele lengte van het shirt. Bij de kraag zit er hiervoor een ‘rits-garage’ waardoor de rits niet in je nek gaat irriteren.

De broek
De broek is gemaakt van geweven lycra dat is voorzien van een compressie werking. In tegenstelling tot het shirt is de stof van de broek elastisch in alle richtingen en dat merk je ook wanneer je dit probeert. Qua gevoel is de stof vergelijkbaar met het shirt. De broek bestaat uit meerdere panelen die met platgestikte naden aan elkaar zijn gemaakt. De pijpen aan de onderkant zijn dubbel gevouwen en hebben hierdoor ook een strak afgewerkte look. De band die rondom je taille zit is van dezelfde ‘dimple mesh’ stof als de mouwen. Deze band loopt aan de achterkant tot halverwege de rug, voordat deze overgaan in de bretels van de broek. De bretels zijn een soepele en elastische stof met een lasercut afwerking. In de broek zit een Black 320 zeem met verschillende diktes op de plekken waar het ook nodig is. Richting de zijkant van de zeem wordt deze iets dunner. De vulling is volgens AGU ademend en slijtvast zodat hij ook na verloop van tijd zijn comfort zal behouden.

Strak en comfortabel
Het aantrekken van de kledingset blijft een beetje apart aanvoelen. Zoals gezegd voelt het stug, maar dat is het gek genoeg niet als je het eenmaal aan hebt. Het shirt voelt strak en ik heb de neiging om de voorkant naar beneden te trekken. De mouwen sluiten ook strak aan om mijn bovenarm. De broek heeft dit minder, waar ik dit wel verwacht had vanwege de compressie werking. Ondanks de minder strakke pasvorm van de broek sluit deze mooi aan op mijn lichaam. De bretels haal je makkelijk over je schouders en deze zitten comfortabel. De eerste indruk is een comfortabele broek en een shirt dat strak aanvoelt.

Onderweg is dit gevoel eigenlijk direct weg. De voorkant van het shirt is iets korter dan de achterkant en in de fietshouding heb je hier geen last meer van. Ditzelfde geldt ook voor het strakke gevoel bij het shirt. Wanneer je fietst, merk je dit niet en het voorkomt juist dat het shirt gaat wapperen. De zakken op de rug zijn een mooi formaat en alles wat ik mee wil nemen past er in. Een tooltje, telefoon, geld, CO2-pompje en voldoende eten. De zak met het ritsje vind ik ideaal om telefoon, geld en huissleutel in op te bergen. Om het ritsje dicht te doen heb je wel twee handen nodig en het is even zoeken omdat dit op de tast moet gebeuren. Neemt niet weg dat je je waardevolle spullen niet kan verliezen onderweg. Tijdens een korte rit wanneer ik diep zit en wanneer ik de zakken op de rug nagenoeg leeg heb, kruipt het shirt aan de achterkant telkens een beetje op. De uiteinden van de mouwen en pijpen hebben geen siliconen gripper maar toch blijft het goed en prettig zitten. Wanneer ik  bij thuiskomst de kleren uit doe zitten er geen afdrukken op m’n armen en benen en dat is toch wel eens anders bij strakke kledingsets. De ventilerende werking van de kleding is goed. Blijkbaar doen de gaatjes op de rug ook zijn werk want bij een rit waarbij het 30 graden was, heb ik eigenlijk geen moment bedacht om het shirt open te ritsen. Wat wel opvalt bij deze temperaturen is dat de zoutvlekken goed zichtbaar zijn op de broek en het shirt. Logisch, want met die temperaturen zweet je veel, maar heel fris ziet het er niet uit als je vervolgens op een terras plaatsneemt.

De zeem zit comfortabel en valt niet op tijdens de rit. Ook tijdens ritten van vier uur of langer heb ik geen moment van irritatie of schuren gehad. Fijn dus. Tijdens de warme ritten blijft de zeem droog en ook de rest van de broek blijft droog. De compressie werking die er volgens AGU in de broek zit valt mij niet op. De broek zit lekker en sluit mooi aan om de benen maar ik heb niet het gevoel dat hij zo strak zit als bijvoorbeeld een paar compressiekousen.

Specificaties
AGU Premium 2-way fietsshirt
Maat M (Verkrijgbaar in maat S t/m XXL)
Prijs: € 159,99

AGU Premium Woven broek
Maat M (Verkrijgbaar in maat M t/m XXL)
Prijs: € 169,99
Meer info bij AGU

Pluspunten
+ looks en design
+ comfortabel
+ zakje met rits
+ schuine openingen van de zakken

Minpunten
– shirt kruipt soms beetje op

Conclusie
De AGU Premium kledingset is een erg mooi en strak ogende kledingset. Ik krijg er veel positieve reacties op en persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het ingetogen uiterlijk. De reacties zijn nog mooier wanneer mensen horen dat het een AGU kledingset betreft, dat verwacht eigenlijk niemand. Een grote pluim voor de designers van AGU dus. De lengte van de mouwen zorgt er wel voor dat je lijntjes op een andere plek komt dan die van veel andere shirts. Het feit dat er voor de mouwen en broekspijpen geen gebruik hoeft te worden gemaakt van grippers vind ik erg fijn. Dit komt het draagcomfort ten goede en de kleding blijft toch goed op zijn plek zitten. Dit geldt helaas niet voor de gripper aan de achterkant van het shirt want deze kan niet voorkomen dat het shirt opkruipt wanneer er weinig spullen in de zakjes zit. De zakjes hebben een handige schuine opening waardoor ze makkelijk te bereiken zijn. Ook kan je je waardevolle spullen veilig meenemen dankzij een rits op de middelste zak. De compressie werking die volgens AGU in de broek zit verwerkt is mij niet opgevallen. Nu is dat heel lastig om te meten maar het gevoel van compressie dat ik bij eerdere kledingstukken heb gehad voel ik niet bij de AGU premium broek. Desondanks zit de broek wel erg lekker en doet de zeem waarvoor deze bedoeld is. Ook bij lange en warme ritten blijft deze droog en zorgt hij voor een probleemloze rit in het zadel. Deze AGU kledingset voelt door het gebruik van de stof ‘anders’ dan ik gewend ben van wielerkleding. De prijs is stevig. Bijna € 330,- voor de kledingset, maar qua looks en materialen heb je dan wel een unieke kledingset waarmee je chic gekleed op de fiets zit. Er is van deze set ook een damesversie.

    

Tags: