De vele B’s allitereren niet alleen lekker, maar de BBB Bikepacking tassen zijn ook doordacht en meer dan geschikt voor hun doel: met de fiets op reis.

Bikepacken is voor fietsliefhebbers een mooie manier om er meerdere dagen op uit te gaan. Maar gezien de 1,5 meter-samenleving is het ook voor veel andere mensen een alternatieve manier om vakantie te vieren. Je zit niet meer dicht op elkaar, althans, als je de drukke campings weet te mijden.

bbb bikepacking tas

Een kolfje naar de hand van accesoirespecialist BBB. Zij maken spullen voor elk soort fietser, en tassen voor bikepacking passen daar prima bij. Na ons bezoek aan het hoofdkantoor van BBB in Leiden weten we ook dat ze niet over één nacht ijs gaan. Ontwerp en ontwikkeling verloopt zorgvuldig. We kregen een complete set tassen van ze om te proberen.

Complete collectie bikepacking tassen

Het gaat dus om een complete set, maar niet de hele collectie van BBB. De beginnende bikepacker kan meteen alles inslaan terwijl de doorgewinterde bikepacker zijn geheel kan complementeren. We hebben tassen voor aan de voorkant van het stuur, de achterkant van het stuur, zadel, onder de bovenbuis en bovenop de bovenbuis gekregen. Het zijn de meest logische plekken voor een meerdaagse trip. Ga je voor een week of langer, dan wil je ook tassen voor aan de zijkant van je voorvork. Zover gaan we nu niet.

Voor grote dingen aan je stuur: Front Fellow

BBB front fellow bikepacking tas voor aan het stuur

Bij bikepacking, zeker voor de kortere trips, zie je dat de tassen vooral gericht zijn op fietsen zonder dragers voor of achter om een tas op te bevestigen. Zo ook met de tassen van BBB. Deze Front Fellow stuurtas bijvoorbeeld zit vast aan je stuur en met nog een extra band om je balhoofdbuis.

BBB front fellow bikepacking tas voor aan het stuur

De tas bestaat uit twee delen, een harnas dat aan je fiets vastzit en een zogeheten dry bag: een zak van waterafstotend nylon voor je spullen. Handig is dat op beide delen een breed stuk klittenband zit waardoor het niet kan gaan schuiven. Het harnas leent zich ook om andere dingen dan de dry bag, zoals een slaapzak of een tent, aan vast te maken. De dry bag van BBB is overigens goed bestand tegen water. Hoewel we er geen lange tochten door stortbuien mee hebben gereden, komt er geen druppel doorheen als je hem langdurig onder de kraan houdt.

Deze video geeft goed weer hoe je Front Fellow gebruikt en zie je ook hoe je de straps gebruikt en netjes weg kan werken

Ook slim zijn de afstandstukken bij het stuur. Daardoor zit de tas niet direct tegen het stuur, maar is er ruimte tussen het stuur en de tas voor je handen. En hij zit goed en stevig vast. Om je stuur met dubbele klittenband en treksluitingen, en een snelsluiting om je balhoofd. Simpel maar effectief.

BBB vertelt het niet op de site, maar wel op het label, wat de inhoud is van de Front Fellow dry bag, zijnde 10 L. Om daar een beeld bij te krijgen hebben wij de zeer nauwkeurige fietsshirt-ondershirt-koersbroek-test ontwikkeld. Hoeveel van deze setjes passen er in? 5! Best wat ruimte dus. Doe je hem tot het randje vol dan moet je er wel op letten dat hij nog tussen de beugels van je stuur past.

Voor aan het zadel: de Seat Sidekick

BBB seat sidekick zadeltas voor bikepacking

Een typische tas voor het bikepacken is die voor onder je zadel. De BBB Seat Sidekick zadeltas maak je vast met twee klittenbandsluitingen om je zadelpen en snelsluitingen door de zadelrails. Door deze sluitingen zit de tas strak tegen de zadelpen en het zadel en dat is goed voor tijdens het fietsen. De tas krijgt daardoor minder de gelegenheid om heen en weer te bewegen op je trapritme en dat werkt in de praktijk ook goed. Een beetje beweging heb je altijd, maar hoe minder, hoe beter.

BBB seat sidekick zadeltas voor bikepacking

De tas heeft dezelfde grootte als de Front Fellow, BBB geeft ook hier 10 L op. Ook hier kan ik 5 setjes wielerkleding in kwijt. De tas kan dan ook nog makkelijk dicht. Ook best wat ruimte voor een serieuze trip dus. De dry bag schuif je in de tas – die eigenlijk ook als een soort harnas fungeert – en steekt een stuk uit als je hem goed gevuld hebt. Handig gedaan zijn de vele lusjes rondom de tas die je in combinatie met de strap kan gebruiken. De onderkant van de tas is was steviger en robuuster omdat deze ook dient als een spatbord. Overigens heeft zowel deze tas als de Front Fellow extra lusjes om de tas over je schouder te kunnen dragen als dat nodig is.

Snelle toegang op de bovenbuis met de TopTank

bbb toptank tas voor fiets

Dit is zo’n tas die je ook als je niet gaat bikepacken bij langere tochten goed kan gebruiken. De TopTank doe je achter je stuurpen op de bovenbuis. Daar kan je altijd wel met één hand bij en daar is hij ook precies voor gemaakt. De tas vouwt open over je stuur door de dubbele rits die je met één hand kan bedienen. Slim gedaan. Ook slim is het venster op de bovenkant van de tas. Daar kan je namelijk je telefoon onder kwijt en je kan hem dan ook nog bedienen terwijl hij beschermd blijft tegen de elementen. Als je telefoon niet al te groot is zou je hem dan ook op kunnen laden met een kabel. Mijn iPhone 11 is net te groot om voldoende ruimte te bieden voor de stekker.

bbb toptank tas voor fiets met blauwe binnenkant

De tas heeft een opgegeven inhoud van 0,95 L, dit biedt ruimte voor twee grote appels, om een indruk te geven. De binnenkant hebben ze bewust blauw gemaakt, i.p.v. bijvoorbeeld zwart, zodat je beter kan zien wat erin zit. En het heeft ook nog aan beide zijkanten mesh-vakjes waar je kleine spulletjes in kwijt kan.

Extra plek bij je stuur met de BarBuddy

bbb barbuddy bikepacking tas

We zullen hem niet meteen meenemen naar het café, maar het is wel een meer dan prima kameraad voor aan je stuur. De cilindervorm met opening aan de bovenkant is makkelijk toegankelijk en biedt verrassend veel ruimte. Met een opgegeven inhoud van 0,75 L kan je er een extra bidon in kwijt (heb je ook meteen een indruk van de grootte), maar is ook makkelijk voor eten of een camera waar je snel bij wilt kunnen.

bbb barbuddy fietstas
De BarBuddy zit hier met de twee straps vast aan het stuur, maar je kan er ook voor kiezen om 1 strap om je stuurpen en 1 om je stuur te doen. Dan blijft hij mooi in ‘het hoekje’ zitten.

Het tasje komt met twee losse klittenband straps waarvoor 4 lusjes aan de tas beschikbaar zijn. Hierdoor kan je hem dus altijd wel ergens aan vast maken. Voor de treksluiting bovenop heb je wel twee handen nodig om hem dicht te doen, maar als het weer het toelaat blijft dit tasje waarschijnlijk veel open staan zodat je er makkelijk bij kan. Er zit aan de buitenkant ook nog een mesh-vakje waar je iets in kwijt kan. Handig ding!

Frame vullen met Middle Mate

De MiddleMate is een frametas. Deze hangt aan je bovenbuis en je maakt hem nog extra vast aan je zadel- en onderbuis. Het is een tas die je op meerdere manieren kan inzetten. Je kan er vrij makkelijk bij tijdens het fietsen, dus je zou er eten in kunnen doen. Om het zwaartepunt van je fiets zo laag mogelijk te houden is het ook een goede tas voor de zwaardere dingen die je bij je hebt. De opgegeven inhoud is 4 L en deze wordt verdeeld over twee vakken, één links en één rechts.

De tas meet 44x7x14 cm en past daarbij in nagenoeg ieder frame. Bij de grotere frames zal hij niet gebruik maken van de hele ruimte van het frame. Over de voor-, achter- en bovenkant zitten 15 lusjes verdeeld die je kan combineren met de 4 meegeleverde klittenbandstraps. Zo kan je dus zelf de beste plek voor zo’n strap kiezen.

Details

Front Fellow BSB-141 – Inhoud 10 L – adviesprijs € 59,99

Seat Sidekick BSB-143- Inhoud 10 L – adviesprijs € 79,99

TopTank BSB-18 – Inhoud 0,95 L – adviesprijs € 29,99

BarBuddy BSB-20 – Inhoud 0,75 L – adviesprijs € 19,99

Middle Mate BSB-142 – Inhoud 4 L – adviesprijs € 39,99

Conclusie

Met een totale inhoud van een kleine 26 liter biedt deze set tassen van BBB je heel wat ruimte voor een serieus bikepackavontuur. De Front Fellow en Seat Sidekick bieden met 10 L elk ruimte voor de grotere spullen of die waar je onderweg niet snel bij hoeft te kunnen. Ze hebben slimme details en zitten goed vast aan je fiets. De dry bags van beide tassen houden je spullen ook echt droog en zijn makkelijk mee te nemen met de schouderband. De Middle Mate frametas is makkelijk te monteren dankzij de vele lusjes. Er passen geen grote dingen in, maar de twee lange vakken laten wel alles goed indelen. De TopTank en BarBuddy zijn tassen waar je al snel niet meer zonder kunt vanwege hun praktische aard. Je kan er makkelijk bij en zijn veelzijdig in gebruik. Met € 230,- biedt BBB een zeer complete set dat weinig te wensen over laat voor je bikepacking trip.