We kregen van BBB een paar van hun nieuwe ProShield winterhandschoenen en die kwamen goed van pas!

Voor de extreem koude dagen op de fiets, geeft BBB zelf aan. Dat is prima, maar dat maakt het testen van de handschoenen ook wat lastig want het wilde in december maar niet echt heel koud worden. Gelukkig had januari nog een paar dagen waarin de temperatuur richting het vriespunt gingen.

Met warme handen is het lekker fietsen

Niets zo vervelend als koude ledematen. Ook als je niet op de fiets zit is dat vervelend, dus dat wil je voorkomen. Laten je handen nou het meest vooruitgestoken lichaamsdeel op de fiets zijn en altijd blootgesteld zijn aan de wind. Handschoenen zijn in de koudere dagen daarom een must, want als je handen eenmaal koud zijn, krijg je ze tijdens het fietsen niet snel nog op temperatuur. Hou je ze op temperatuur, dan kan je lekker doorfietsen en je met andere dingen bezig houden.

De handschoenen zijn helemaal zwart met weinig ‘opsmuk’. Een paar stiksels en langs de pink een strook reflecterend materiaal, dat is het wel zo’n beetje (en dat is prima).

ProShield: een schild tegen de elementen

De naam van de handschoenen is niet helemaal uit de lucht komen vallen. Het ‘shield’ in ‘ProShield’ slaat natuurlijk op het beschermen tegen weer en wind, als zijnde een schild. Zo wordt er gebruik gemaakt van een membraan om regen tegen te houden en zweet af te voeren. Dus wel vocht eruit, maar niet erin. Ook is er een laag van zogeheten Halucin isolatie gebruikt om je handen warm te houden. De handschoenen moeten geschikt zijn voor gebruik van +5 tot liefst -10 graden. Een van de andere eigenschappen van het materiaal is dat het relatief dun is. De manchet is van neopreen. Deze is vrij smal maar ook flexibel waardoor deze prettig om je pols sluit zonder te knellen. De manchet moet voorkomen dat daarlangs kou naar binnen kan komen.

Er worden verschillende materialen gebruikt in de handpalm. Let ook op de neopreen manchet die nauw om je pols zit, maar niet strak, en zo kou buiten houdt

Verschillende materialen werken goed samen

De handschoen biedt dus veel bescherming tegen wind, kou en water, maar het heeft ook nog andere eigenschappen die belangrijk zijn voor een goede winterhandschoen. Op de foto hierboven kan je ze bijna allemaal zien. Te beginnen bij de vingers zie je dat op duim en wijsvinger het symbool voor aan/uit staat. Een beetje vreemd wellicht, maar het maakt toch meteen duidelijk waar het voor is, namelijk het bedienen van het touchscreen van je telefoon. Op de overige vingertoppen zit extra materiaal voor grip.

Het (buiten) materiaal bij de handpalm is anders dan bij de rug van de hand. Op de rug is het zacht en heb je een beetje stretch, terwijl het bij de handpalm rubberachtig voelt zonder stretch. Tevens is er in de palm leer/suede-achtig materiaal gebruikt voor het comfort. Bij de muis van de hand zit een verdikking waar Poron XRD is gebruikt. Dit is een zacht materiaal met schokabsorberende eigenschappen.

Je hebt veel bewegingsvrijheid als je de handschoenen draagt. Je kan er ook je telefoon mee bedienen, maar verwacht niet dat je er makkelijk appjes mee kan typen.

No brainer

Bij mij zijn mijn voeten een grotere zorg dan mijn handen als het om kou gaat, maar ik heb ze liever iets te warm dan iets te kouden en rij veel met handschoenen. Winterhandschoenen nemen altijd iets van het gevoel met het stuur weg door de dikte. Dat is bij deze ProShields niet anders, maar als je bedenkt dat ze tot -10 te gebruiken zouden moeten zijn is dit gevoel eigenlijk juist heel goed. Ze zijn dun voor de bescherming die ze bieden.

Een van de dingen waar ik erg over te spreken ben is de grip en het comfort, twee eigenschappen die ook belangrijk zijn bij een handschoen. Het materiaal in de handpalm heeft zoals gezegd geen stretch en pakt goed op het stuurlint. Ook als het nat is blijft dit goed en dat geeft – onbewust – veel vertrouwen. De padding bij de muis zit precies op de goede plek voor mij en maakt het gebruik ook voor langere tijd comfortabel.

En om niet te vergeten doet de handschoen wat het adverteert: het beschermt je handen bij slecht weer. In de ritten dat ik ze gebruikt heb, met wisselend weer, zijn ze mij elke keer goed bevallen. Ze zijn een no brainer als ik mijn uitrusting kies voor een koude en/of natte rit. Wind en regen komen er niet doorheen. De handschoen neemt wel wat water op maar het membraan zorgt ervoor dat het niet bij je handen komt. Ook wind komt er dus niet doorheen en het neopreen manchet die je onder je mouw houdt maakt de bescherming compleet. Ik moet er wel bij vermelden dat ik niet bij een temperatuur lager dan ongeveer +2 heb gefietst. De gevoelstemperatuur kan wel lager zijn geweest, maar het kwik is nooit onder het vriespunt gekomen.

Verbeterpunt

Als ze dan toch iets zouden kunnen verbeteren, dan zouden ze iets meer ruimte kunnen maken tussen duim en wijsvinger. Daar merk ik soms dat het een beetje trekt als ik mijn handen bovenop het stuur op de shifters heb. ‘Soms’ dus, het is niet vervelend, maar met iets meer ruimte kunnen ze dit wegnemen. Toch nog een verbeterpunt. Passen in de winkel is altijd het beste, maar als dat niet lukt, gebruik dan de maattabel die ze bieden. Beter een maatje groter dan een maatje te klein.

Details

BBB Cycling ProShield BWG-39 Winterhandschoenen
Getest in maat L
Verkrijgbaar in S t/m XXXL
Adviesprijs € 59,95
Alle info bij BBB Cycling

Conclusie

Dit zijn winterhandschoenen zoals ze horen te zijn wat mij betreft. Warm en wind- en waterdicht. De rest is bijzaak zou ik bijna zeggen, maar uiteraard is goede grip en controle ook heel belangrijk. En ook dit zit goed, want ze ondanks de dikte heb je toch een gevoel met je stuur en kan je alles goed bedienen. Over het design valt niets aan te merken. Helemaal zwart met wat reflecterend materiaal. Meer zoek ik niet in een goede winterhandschoen. En net geen 60 euro voor een handschoen als deze is echt een goede prijs.