bbb transition jersey

Hartstikke mooi, de wisseling van de seizoenen, maar het stelt je als fietser ook voor nieuwe uitdagingen. Want wat moet je nu weer aan? Je leuke zomershirtje is te koud en je winterjack te warm. Die overgang is dan soms lastig en daarvoor heeft BBB Cycling de Transition Jersey. Wij fietsten er een aantal keer mee om te zien of we de seizoenen ermee kunnen overbruggen.

Aanpassen aan het weer

Als fietser weet je dat je met enkel een shirtje en een broek niet genoeg hebt. Het weer laat zich namelijk niet aanpassen aan onze kleding, dus moet het maar andersom. Zeker als je lekker door wilt fietsen wanneer de zomer voorbij is, is aanpassen nodig. Maar een volledige winteroutfit is ook niet nodig, dat is weer te warm. Je zoekt iets wat niet te warm en niet te koud is dus en dat is precies waar deze Transition Jersey voor gemaakt is.

Eigenlijk hanteer ik tijdens elk seizoen dezelfde methode: combineren. In de zomer combineer ik vanzelfsprekend minder kledingstukken dan in de winter, maar het idee blijft hetzelfde. Een voordeel, vind ik, is dat je sommige kleding tijdens meerdere seizoenen kan blijven gebruiken.

Warm en ademend vermogen

De Transition Jersey is een fietsshirt met lange mouwen, dat gemaakt is van wat ze Diamondsoft materiaal noemen. Het is wat dikker materiaal dat zacht aanvoelt. Het moet warmte bieden en tegelijk goed blijven ademen. Dat laatste is belangrijk, want het zweet dat je lichaam produceert moet kunnen verdampen en niet je lichaam nat maken waardoor je het koud krijgt. Op de rug heb je drie grote zakken en aan de voorkant een rits over de hele lengte. Een silicone gripper bij de rand moet ervoor zorgen dat de trui niet onnodig omhoog ‘kruipt’.

Veelzijdiger dan je denkt

In de keren dat ik met het jack heb gereden is het veelzijdig gebleken. Ik heb het onder meer gebruikt in combinatie met een ondershirt met korte mouwen bij temperaturen zo tussen de 13 en 17 graden. Als enkele laag is hij daar perfect voor. De zachte stof voelt prettig op de huid en je merkt goed dat zweet makkelijk kan verdampen. Een goed ondershirt is daarbij ook een must natuurlijk. Hij valt iets klein uit, maar door de stretch in de stof zit hij toch comfortabel. BBB Cycling geeft zelf een doeltemperatuur voor het gebruik tussen 10 a 15 graden aan. Bij 10 graden vind ik het jersey met alleen een korte mouwen ondershirt iets te koud. De wind is dan ook een bepalende factor waartegen het jersey minder goed beschermt. Maar dat is op te lossen.

Na de eerste ritten met alleen de jersey daalde de temperatuur en was het weer tijd om te gaan combineren. Een winddicht gilet, een van mijn favoriete kledingstukken voor op de fiets, was de ideale uitbreiding. Want de Transition Jersey biedt wel warmte, maar is niet winddicht. Doordat het gilet de koude wind tegenhield bleef ik toch warm genoeg. Als je het dan toch even iets te warm krijgt doe je het gilet los, en eventueel de rits van de jersey. De rits gaat makkelijk genoeg open en dicht om dit met 1 hand te doen, wel zo fijn vind ik altijd.

Dus de aangegeven 10 graden door BBB vind ik iets te koud, tenzij je het goed combineert met een gilet en/of een lange mouwen (winter)ondershirt. Overigens is het wel zo dat iedereen kou anders ervaart, en dat die opgegeven 10 tot 15 graden voor jou prima kunnen zijn. Voor mij is dat net iets aan de lage kant dus.

Details

BBB Cycling Transition Jersey
Verkrijgbaar in maten S t/m XXXL
Adviesprijs: € 69,95
Alle info bij BBB Cycling

Conclusie

Je zou het een shirt voor het hele jaar kunnen noemen, maar dat gaat net te ver. Toch kan je BBB Cycling’s Transition Jersey gedurende bijna het hele jaar uit de kast pakken om het te combineren met andere kledingstukken. Op zichzelf is het een lekker dicht op het lichaam zittende, maar zacht en warm voelend fietsshirt met lange mouwen die het meest tot zijn recht komt bij temperaturen tussen 13 en 17 graden. Iets warmer vond ik zelf geen probleem. Wordt het kouder en winderiger, dan is het nog altijd een fijne tussenlaag met een wind- of winterjack. Met een prijs van € 69,95 heb je aan de Transition Jersey een fietsshirt dat je op de hoge zomer na het hele jaar kan gebruiken. Top!