Het merk BBB ken je waarschijnlijk al uit je lokale fietsenwinkel. Maar daar zijn ze vooral bekend van de onderdelen, accessoires en gereedschap dat allemaal bij elkaar in zo’n groot blauw rek hangt. Het van oorsprong Nederlandse merk maakt echter ook andere fietsgerelateerde producten zoals kleding en ook helmen. Aangezien het merk onlangs ook een restyling ondergaan heeft was dit een mooi moment om één van hun nieuwe aanwinsten een keer te testen: de Maestro helm.

Hoge verwachtingen
Met zo’n naam schep je natuurlijk nogal hoge verwachtingen. Maar blijkbaar mag dat ook wel want de profs van Wanty-Gobert rijden ook met deze helm dit jaar onder andere in de Tour de France. Wat eigenlijk als eerste opvalt is de prijs. Voor nog geen 100 euro heb je een helm die er compact en aero uitziet en er eerlijk gezegd ‘duurder’ uitziet. Dat komt deels door de twee tinten rood waarin de helm gespoten is. Ik vind het wel fraai staan, hoewel het misschien niet altijd bij je fiets of outfit past. Maar er is ook een zwarte, witte en fluor gele versie verkrijgbaar. De uitstraling wordt ook geholpen door de subtiele branding. Het nieuwe uiterlijk van BBB is een stuk moderner geworden. Voorop kom je alleen een kleine ‘B’ tegen en de sticker op de zijkant zijn in ook in een rood tint uitgevoerd. Netjes!

Op kop
De helm zelf is geen super lichtgewicht model, maar daar betaal je vaak ook flink meer voor. We hebben 301 gram nagewogen op de weegschaal staan. Niet superlicht, maar ook geen dikkerd, lekker gemiddeld zeg maar als we kijken naar andere helmen die we eerder getest hebben. De constructie voelt solide en alle plastic onderdelen voelen stevig genoeg. Zoals gezegd heeft BBB geprobeerd het midden te vinden tussen aero en ventilatie. Voorop vind je grote gaten waar meer dan voldoende lucht doorheen kan. De bovenkant is net weer meer dicht gemaakt zodat de lucht daar goed over de helm heen kan gaan. Ziet er strak uit en het werkt in de praktijk prima. Ik rijd er onder andere mee op één van de hetere dagen afgelopen weken en blijf een redelijk koel, zeker voor mij een pluspunt aangezien ik nogal snel oververhit kan raken. BBB heeft er dure termen (HaloGuard) voor maar in feite kunnen ze de gaten groot maken doordat er een dwarsbalk door het midden van de voorkant van de helm loopt.

Het in- en afstellen gaat allemaal redelijk soepel, alleen de schuif aan de binnenkant waarmee je de hoogte bepaalt van retentieband aan de achterkant gaat wat stroever, maar als het goed is hoef je die ook maar een keer goed af te stellen op je hoofd. De grote draaischijf achterop werkt soepel en de slimme houders voor zijstraps zijn ook makkelijk in te stellen. Misschien iets te gemakkelijk zelfs, tijdens een langere rit is het een keer voorgekomen dat deze een beetje verzakken en je ze even opnieuw moet aantrekken. Waar je ook even op moet letten is dat je de retentieband in twee standen kan stellen. Dus mocht hij wat krap zitten, check dan aan de zijkant van de binnenkant ter hoogte van je slaap. Daar vind je twee verschillende gaatjes om de omtrek simpelweg aan te passen. Enige wat ik persoonlijk een beetje mis is een systeem als MIPS dat veel andere merken ook al in helmen van deze prijsklasse aanbieden, maar dat op de Maestro ontbreekt.

Voor de vorm
Tijdens het rijden valt de helm eigenlijk niet op, en dat is precies wat je wil natuurlijk. Voor mij zit hij lekker maar dat is ook afhankelijk van de vorm van je hoofd. Vandaar dat het altijd een goed idee is om wat helmen van verschillende merken te proberen als je op zoekt bent naar een nieuwe, en daarbij wat verder te kijken dan alleen looks of de kleur. De binnenvorm bepaalt uiteindelijk of de helm ook na 150 kilometer nog lekker zit. Wat ik verder wel lekker vind is dat de padding lekker aanvoelt (en antibacterieel is) en er makkelijk uit te halen is. Ook van het gewicht heb je geen last en door de compact (pas)vorm voelt de helm ook klein aan op je hoofd. Het ziet er natuurlijk ook best strak uit, zeker in vergelijking tot de meeste andere helmen in deze prijsklasse. Slim detail vind ik het kleine openingetje achterop de helm waar je eenvoudig een BBB lampje aan vast kan klikken. Dat geeft aan dat er bij BBB goed wordt nagedacht over het gebruik van hun producten.

Specificaties
BBB Maestro helm
Getest in maat M (55-58) (ook verkrijgbaar in S en L)
Gemeten gewicht: 301 gram
Prijs: € 99,95
Verkrijgbaar in het wit/zwart, zwart/zwart, rood/rood en fluor/zwart
Alle info en waar te koop vind je bij BBB

Pluspunten
+ Prijs
+ Compact vorm
+ Slimme details

Minpunten
– Geen MIPS

Conclusie
De Maestro is de nieuwste helm van BBB waarbij ze zichzelf een moeilijk agenda hebben gesteld. Een scherpe prijs, aero en ventilerend stonden er op het verlanglijstje. Maar eerlijk is eerlijk, het is allemaal gelukt. Het aero-deel hebben we niet echt kunnen ‘testen’ maar kijkend naar hoe de helm op je hoofd zit en hoe hij aanvoelt is ‘ie meer aero dan andere helmen met zoveel ventilerende gaten als de Maestro. Tijdens warme ritten blijf ik koel genoeg en kan ik concluderen dat het ze is gelukt de gulden middenweg te vinden. Het uiterlijk/kleur is misschien niet ieders smaak, maar ik vind ‘m wel chique en strak ogen, zeker voor een helm in deze prijsklasse!

Tags: