BBB laat met deze UltraWear Zipperless overschoenen zien dat ook bij dit schier eenvoudige accessoire nog altijd iets te verbeteren valt. Na een paar koude en natte ritten maken we de balans op.

Overschoenen zijn een van de eerste accessoires waar je als wielrennen naar grijpt als het buiten natter en kouder wordt. Ze beschermen je voeten tegen de elementen. Die elementen verschillen, zo ook de overschoenen. Ze zijn er puur voor de aerodynamica, de wind, de regen, de kou en als combinatie van een aantal van deze zaken. Deze BWS-25 UltraWear Zipperless overschoenen van BBB zijn gemaakt ter bescherming tegen de regen en de kou.

Zipperless

De naam windt er geen doekjes om: er is geen rits. Nagenoeg elke overschoen, zeker die voor het koudere weer, heeft een rits aan de achter- of zijkant. Niets mis mee, het is makkelijk voor het aan- en uittrekken. Het kan ook de achilleshiel van de overschoen zijn, omdat hierdoor nog vocht naar binnen zou kunnen. BBB heeft daarom die rits helemaal achterwege gelaten.

3 mm neopreen met waterdichte laag

De kracht van de overschoen zit in het materiaal waar het van gemaakt is. Net als veel overschoenen voor de winter zijn ook deze van neopreen, een synthetische rubber, gemaakt. Het is 3 mm dik en isoleert daarmee goed. Over het neopreen zit een zogeheten Neoskin-laag die het geheel waterdicht maakt. Aan de binnenkant zie je wel stiksels, maar de buitenkant is gelijmd waardoor er ook langs de naden geen water naar binnen kan.

Zowel wel bij de neus als de hak zijn verstevigingen aangebracht. Dit zijn typisch de plekken die snel slijten bij het lopen met overschoenen aan. Het geeft ook wat stevigheid op die plekken zodat ze goed blijven zitten. Het logo van BBB ontbreekt natuurlijk niet, maar het staat er redelijk subtiel op. Dat logo en de puntjes die je hieronder ziet, als ook de ‘B’ op de neus, zijn reflecterend.

Less is more!

Vooraf was ik benieuwd wat de keerzijde zou kunnen zijn van het weglaten van de rits. Het aantrekken zal dan toch een stuk lastig moeten gaan? Dat klopt ook wel, het kost inderdaad iets meer moeite, maar meer is het ook niet. Je trekt hem eigenlijk aan als een sok. Of althans, zo doe ik het. Je trekt de ‘kraag’ over de punt van je schoen en dan verder. Alles is heel flexibel en het gaat daarom makkelijker dan ik in eerste instantie verwachtte. Je rekt het materiaal uit en het komt meteen weer in zijn originele vorm terug.

De onderkant van de overschoen is open en heeft op het midden klittenband. Die kan je losmaken bij het aantrekken maar dit is niet noodzakelijk. Losmaken is wel weer nodig als je skates gebruikt, maar daar hebben wij geen kaas van gegeten. Enfin, je trekt de overschoen dus over de neus van de schoen, de klittenband over het schoenplaatje en dan de hak. En klaar ben je. Iets lastiger, maar verre van moeilijk.

Je kan ook voordat je je schoenen aantrekt, de overschoen al aantrekken. Je trekt hem dan over je onderbeen, doet je schoen aan en vervolgens de overschoen van bovenaf over je schoen. Dit gaat net iets makkelijker, het is maar net wat je zelf het fijnst vindt.

Nu ik de overschoenen een paar keer gebruikt heb vraag ik mij af waarom er überhaupt ooit een rits is gebruikt. Het aantrekken gaat alsnog heel makkelijk en het valt mij meteen op dat het veel beter uitziet. De hele overschoen is van flexibel neopreen gemaakt en neemt de vorm van je schoen aan. Een rits is niet zo flexibel en vaak zien overschoenen er daardoor al snel wat lomp uit. Nu niet, vind ik. Less is more! Dit beeld wordt overigens nog eens versterkt door de iets contrasterende kleuren van het deel om je enkel en het deel om de schoen.

Laten we niet vergeten waar de overschoen voor bedoeld is. Want het liefst draag je geen overschoenen, alleen als het nodig is vanwege het weer. Daaraan heb je met deze overschoen ook een goede. Zelfs met de tuinslang erop gericht komt er geen water door de overschoenen. De ‘kraag’ zit heel prettig om je been omdat het meerekt. Daarmee is de bovenkant ook goed afgesloten. Dat kan ook nog wel eens een keerzijde van een rits zijn. Die is stug en vormt zich daardoor niet altijd goed naar de vorm van je been.

Conclusie

Leuk om te zien hoe zoiets als een overschoen toch weer wat beter gemaakt kan worden. Het weglaten van de rits elimineert een zwak punt tegen water. Dat is goed, want het gaat om de bescherming en daarmee scoort de overschoen een dikke voldoende als het gaat om kou, water en wind. Bijkomend pluspunt naar mijn mening is dat de overschoen ook nog mooier aansluit. Daarmee laat BBB zelfs een 3 mm dik neopreen overschoen er nog best goed uitzien. Voor de adviesprijs van € 44,95 is dit wat mij betreft een prima investering om te overwinteren. En zo fiets je er in de winter ook nog een beetje gesoigneerd bij.