Hoewel een blik naar buiten niet altijd uitnodigt om te gaan fietsen, kan dit mits je je er goed op kleed alsnog een feest zijn. Handschoenen zijn daarbij onontbeerlijk. Door BBB’s Watershield winterhandschoenen heb je in ieder geval geen excuus meer om binnen te blijven.

De temperatuur mag dan af en toe richting de 10 graden boven nul gaan, de winter is nog allerminst voorbij en met een beetje wind en regen zal de gevoelstemperatuur een stuk lager liggen. Je handen zijn het meest vooruitgestoken lichaamsdeel en krijgen veel te verduren. Bescherming van je handen is dus belangrijk. In de winter moet een handschoen warm zijn, maar als de wind er gewoon doorheen blaast zal je het alsnog koud krijgen. Een regenbui erbij en het is klaar. Een serieuze winterhandschoen moet naar mijn mening daarom warm, wind- en waterdicht zijn zodat je een aantal uren kan fietsen zonder klachten.

BBB’s BWG-29 Watershield handschoenen voldoen op papier aan mijn eisen, al ligt de nadruk in de naam specifiek op het tegenhouden van water. Echter zijn ze ook geïsoleerd én winddicht, zo blijkt uit hun eigen beschrijving. Dat zit in ieder geval goed dus, op papier. De bovenkant van de handschoen is van Trilite materiaal waarin een membraan is verwerkt dat wind en water buiten moet houden, maar de handschoenen ook moet laten ademen. Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens keer gehad dat het eigenlijk net te warm was buiten met natte klamme zweethanden als gevolg. Dat zou niet mogen gebeuren met deze handschoenen. Ook zijn de vingers anatomisch voorgevormd. Dat zie je al een beetje als je de handschoenen neerlegt, de vingers krommen een beetje. Op de duim en wijsvinger zit een andere leerachtige stof waarmee je het touchscreen van je smartphone moet kunnen gebruiken. Slim, want als het koud en nat is wil je liever niet je handschoenen uittrekken om je telefoon te bedienen. Op de buitenkant van je duim is zowel de linker als rechterhandschoen een zachte badstof materiaal gebruikt om zweet  of je neus af te vegen. Bovenop de handschoen en op wijs- en middelvinger zit reflecterende stof. Niet heel veel, maar beter weinig dan niet, vind ik. Een laatste, maar belangrijke eigenschap mijn inziens zijn de manchetten. Deze zijn lekker lang en sluiten eenvoudig met een klittebandstrap.

Prima testweer
Heel lang hoef je in de winter nooit te wachten op goed testweer. Voor dit soort producten moet het koud, guur en nat zijn en laat dat nou het algemene weerbeeld zijn momenteel. Maar eerst heb ik de handschoenen aan een heel wetenschappelijk test onderworpen: de kraantest. Wat blijkt, na 2 minuten onder een stromende kraan over de rug en vingers van de handschoen komt er geen druppel doorheen. Droge handen! Dat is al een geslaagde eerste test. Het voorvormen van de vingers door BBB is een goede keuze geweest. De handschoenen zitten perfect en sluiten overal goed aan. Dat is belangrijk want daarmee kan je een goede controle houden over je stuur. De Grip Control banen in de handpalmen dragen daar ook aan bij. Het ziet er glad uit, maar de siliconen bieden ontzettend veel grip waardoor je handen niet slippen, ook niet als het nat is buiten.

Opvallend genoeg geeft BBB zelf geen min en max temperatuur aan voor het gebruik van de handschoenen terwijl je dit wel vrij gebruikelijk is. Maar goed, ze geven aan dat het winterhandschoenen zijn, dus daar ga je niet mee in de zomer fietsen. Het is wel zo dat ze bij 10 graden boven nul en hoger iets te warm worden als het droog is. Als het regent zal de gevoelstemperatuur alsnog naar beneden gaan, maar daar ligt voor mij de grens met de Watershield handschoenen. Maar gaat de temperatuur onder de 10, dan weet ik het wel.

De handschoenen hebben wat padding in de handpalm volgens BBB, maar verwacht geen dikke stukken gel of dat soort dingen. Ik voel eigenlijk meer de dikte van de handschoenen dan dat er sprake is van kussentjes of zoiets dergelijks. Op zich niet erg want de dikte van de handschoen biedt ook wat comfort, maar als je echte wat dikkere padding verwacht kom je dus bedrogen uit. De touchscreen-geschikte vingertoppen werken daarentegen weer verrassend goed. Ok, door de dikte van de handschoenen blijft het een beetje behelpen, maar ik kan er met enig geduld mijn toegangscode op mijn iPhone mee intoetsen, swipen en zelfs nog een beetje in- en uitzoomen in Google Maps. Als het droog is gaat dit prima, maar zoals bijna altijd bij touchscreen werkt het bij nattigheid zoals regen en zweet niet.

Details
BBB BWG-29 Watershield winterhandschoenen
Verkrijgbaar in maten XS t/m XXXL, getest in maat XL
Verkrijgbaar in zwart en zwart/geel
Adviesprijs: € 49,95
Alle info bij BBB

Plus
+ Wind- en waterbestendig
+ Ademend
+ Pasvorm
+ Lange manchetten
+ Touchscreenbediening

Min
– geen

Conclusie
Niet alleen op papier voldoen de handschoenen aan al mijn eisen waar een goede winterhandschoen aan moet voldoen, ook in de praktijk voldoen ze hieraan. In de winter krijgen je handen en voeten het flink te verduren en koude ledematen kunnen zo al het plezier in je rit wegnemen. Met deze handschoenen hoef je in ieder geen zorgen te maken over je handen. Ze zijn wind- en waterbestendig. Naar mijn mening zijn dat twee primaire eigenschappen van een goede winterhandschoen. En geen klamme handen, ze ademen uitermate goed, terwijl ze goed geïsoleerd zijn. De lange manchetten gaan mooi over je mouwen heen zodat je polsen ook goed beschermd blijven. En als kers op de taart kan je ook een fotootje maken zonder je handschoenen uit te hoeven trekken. Echt een heel goed product van BBB die vanaf nu standaard tot mijn winteruitrusting behoort.