Er zijn een aantal van die merken die zonder dat je precies weet waarom een hippe uitstraling hebben zonder dat je het product erbij hoeft te zien. Evoc is zo’n merk wat mij betreft. Dus toen ik mocht gaan bikepacken met een set Evoc tassen werd ik al vrolijk, zonder dat ik precies wist om welke tassen het ging.

Ik heb van elke tas de grootste versie. Je kan dus ook nog kiezen voor een kleinere. De kleur is mosterdgeel die ze bij Evoc loam noemen. Maar mocht je een iets minder opvallende antraciete kleur willen, dan kan dat ook. Als ik eerlijk ben vind ik deze loam kleur wel erg geslaagd. De positieve opmerkingen die ik afgelopen maanden kreeg van mensen om mij heen bevestigen mijn mening.

De Evoc Handlebar Pack Boa stuurtas

De Handlebar Pack Boa tas is voor aan je stuur. Hier past 5 liter in wanneer je hem helemaal gebruikt. Je kan hem ook minder vullen en dan rol je als het ware de uiteinden om en klik je de hoeken aan elkaar vast. Je kan de tas aan beide kanten openen en een stukje klittenband zorgt ervoor dat er niet zomaar wat uitvalt wanneer je de tas helemaal uitrolt. Nadeel van dat klittenbandstukje is dat sommige kledingstukken er aan blijven haken bij het eruit halen.

De tas is waterdicht en maak je aan het stuur vast met een Boa-sluiting. Eerst dacht ik dat het vooral om een marketing-actie ging, zo’n Boa-sluiting, want het ziet er erg gaaf en high-tec uit. Maar los daarvan blijkt het in de praktijk ook bij zo’n tas erg handig. Je maakt zo’n tas heel eenvoudig en snel aan het stuur vast, draait de Boa strak en klaar. En met de Boa-sluiting kan je de tas heel erg makkelijk enorm strak vastdraaien. Een tas met andere sluitingen moet je daar vaak wat meer moeite voor doen.

In de binnenkant zit een kunststof geraamte van zo’n 18 cm. Dit zorgt ervoor dat de tas altijd zijn ronde vorm houdt en je makkelijker je spullen erin kwijt kan. Kleiner oprollen dan die 18 cm lukt dan ook niet.

Wat past er dan in: Ik heb wat wielerkleding (maat M) gebruikt om aan te geven wat er in past. Vier verschillende sets wielerkleding bestaande uit een ondershirt, wielershirt en een bibshort passen er allemaal goed in. Het is toch altijd weer meer dan je verwacht bij het zien van zo’n tasje. In de praktijk zal je er misschien iets minder in doen, dan het maximale. Ook omdat je dan makkelijker je tas kwijt kan tussen de beugels van je dropbar.

Handlebar Pack Boa
maat: L (5 liter)
kleur: loam
materiaal: 27% polyester en 73% nylon
afmeting: 30 x 15 x 15cm
gemeten gewicht: 300 gram
adviesprijs: € 139,95

Mini-conclusie Handlebar Pack Boa

Ik ben helemaal verliefd op deze stuurtas. Functioneel bevalt hij heel erg. Je hebt genoeg ruimte om echt wat mee te nemen aan je stuur. Oke, het klittenband stukje waar af en toe een ondershirt aan blijft hangen mag anders. Maar al met al blijft het toch een cleane strakke stuurtas, helemaal in deze kleur.

De Evoc Seat Pack Boa zadeltas

Dit is de tas die je aan je zadelpen vastmaakt. Hiervoor wordt dezelfde Boa-sluiting gebruikt als bij de tas aan het stuur. Je kan hem erg strak draaien en het materiaal dat de zadelpen raakt is van een soort rubber dat beschermt tegen krassen. Daarnaast zijn er nog twee klittenband lussen die je over de rails van je zadel doet, zodat de tas zo min mogelijk heen en weer wiebelt. Een erg stabiele constructie blijkt in de praktijk.

De inhoud van 3 liter is niet zo groot als dat je wel eens ziet bij bikepack tassen. Maar dit is wel de grootste van Evoc. Ik heb deze tas ook weer volgestopt met kleding om aan te geven hoe groot drie liter is. En dat valt een beetje tegen. Anderhalf set wielerkleding, bestaande uit twee ondershirts, een wielershirt en twee bibshort. Maar dan zit hij ook tot de rand gevuld en kan hij nog net dicht.

Bij deze tas heeft het beginstuk een voorgevormd kunststof geraamte waardoor de eerste 15 cm altijd haar vorm behoudt. De rest kan je naar wens oprollen, afhankelijk van hoe vol je hem stopt. Daarna sluit je het geheel met een grote lus die je bovenop vastgespt. Wanneer je fietst met volle bepakking zit er niet tot nauwelijks een wiebel in de tas. Alleen wanneer je een sprintje trekt merk je dat de tas aan je zadelpen zit. Fijne constructie weer met die Boa-sluiting. En ook hier is de afwerking weer erg fijn.

Hoewel het materiaal hetzelfde voelt, is deze gemaakt van 10% polyester, 70% TPU en 20% nylon. Deze tas is ook waterdicht. Evoc geeft er geen waarde aan hoe waterdicht, maar ik heb er meerdere keren in serieuze regen gefietst en alles wat erin zit, blijft netjes droog.

Seat Pack Boa
maat: L (3 liter)
kleur: loam
materiaal: 10% polyester, 70% TPU en 20% nylon
afmeting: 11 x 37 x 19cm
gemeten gewicht: 234 gram
adviesprijs: € 139,95

Mini-conclusie Seat Pack Boa

Deze zadeltas doet prima wat hij moet doen. Hij hangt erg stabiel, ook met volle bepakking. Ik zou voor het bikepacken graag een aantal maatjes groter willen hebben, alleen is deze 3 liter versie de grootste maat die Evoc heeft. Maar de afwerking en kleur maken het wel tot misschien wel de meest chique zadeltas die ik ken.

Het Multi Frame Pack tasje

Dan tot slot het Multi Frame Pack dat ze zo hebben gemaakt dat je het eigenlijk overal aan je frame kan vastmaken. De vier klittenbandlussen kan je op elk gewenste plek rondom het tasje vastmaken. Ongebruikte lusjes kan je verwijderen. Je krijgt er ook nog een setje framebeschermstickers bij, zodat je zeker weet dat je frame niet beschadigd. Wel zijn de stickers exact zo breed als de lussen. Voor iets meer bescherming hadden ze iets breder mogen zijn.

In tegenstelling tot de andere tassen is deze niet waterdicht, wel iets waterafstotend, net als de rits. Al is bij de regens waar in ik heb gefietst alles droog gebleven. Maar uiteindelijk zal hij iets kunnen doorlaten bij de naden waarschijnlijk. Daarom is hij vooral geschikt voor onderhoudsmateriaal. Zoals binnenbandjes, gereedschap en een pompje. Met een inhoud van 1 liter past er als voorbeeld in: 2 binnenbandjes, een minipompje, een multitool, en een stuk of 6 gelletjes en reepjes. Een beetje afhankelijk natuurlijk van hoe groot je spullen zijn. Elke bikepacker heeft zo’n tasje nodig dat je ergens in je frame hangt en hopelijk nooit nodig hebt.

Multi Frame Pack
maat: M (1 liter)
kleur: loam
materiaal: 50% polyester en 50% nylon
afmeting: 21 x 5,5 x 10cm
gemeten gewicht: 117 gram
adviesprijs: € 44,95

Mini-conclusie Multi Frame Pack

Gewoon een handig klein tasje dat je ergens in je frame hangt waar je er zo weinig mogelijk last van hebt. Door de variabele manier hoe je de klittenbandlussen kan plaatsen kun je dit tasje bijna in elk hoekje van het frame wel kwijt. Netjes gemaakt.

Is de complete set geschikt voor bikepacking?

Als je van bikepacking houdt ben je op zoek naar een set tassen. En Evoc maakt in ieder geval erg mooie en goed afgewerkte die dan ook in het hogere segment vallen qua prijs. De inhoud van deze set is wat aan de kleine kant als je echt met bijvoorbeeld een slaapzak eropuit wilt trekken. Dat komt door de zadeltas. Deze had ook in een paar maten groter in het assortiment mogen zitten. Begrijp me niet verkeerd, met de tas is niks mis. Sterker nog, hij bevalt erg goed voor een tas van 3 liter. Maar voor echt bikepacken heb ik toch wat meer ruimte nodig. De stuurtas ga ik je niet meer mee vervelen want dat is mijn favoriet. Voor welke bikepack-avontuur dan ook. En het kleine frame tasje doet ook prima wat het moet doen.

In de video van Evoc zelf zie ik dat ze zo’n grote frametas hebben, die zou wat extra ruimte kunnen bieden. Alleen is deze nog niet op de markt maar wordt wel snel verwacht. Dus nog even wachten daarop. Kortom, deze set is erg fijn voor een van logeeradres naar logeeradres want dan kan je genoeg meenemen. Oh, en nog een keer dan: wat een geweldige stuurtas!

Meer info via Evoc