Onmisbaar in je garage: een pomp! Nu ben ik zelf nogal gevoelig voor de looks van gereedschap en accessoires, dus deze Birzman Grand Maha pomp viel mij meteen op. Maar naast dat hij erg mooi is, moet hij natuurlijk ook functioneel zijn. De Grand Maha is één van de zes pompen uit de Maha serie met Birzman’s eigen Push & Twist systeem. Een pompkop die voor zowel presta als schrader ventielen geschikt is.

He’s got the looks

Ik zei al dat ik de Grand Maha pomp een mooie verschijning vind en dat komt vooral door de combinatie van geborstelde zilvergrijze aluminium, in combinatie met het donker gekleurde houten handvat. De pomp is bijna 75 cm hoog en dat is voor een pomp aan de lange kant. Dit is vanaf de voet tot aan het handvat. Op de driepoot van de voet zit aan de voorste poot de manometer waarvan je de druk kan aflezen als je aan het pompen bent. De pomp kan tot maximaal 15 bar of 220 PSI, al zal je dat niet snel nodig hebben voor je racefiets. De pomp helt lichtjes achterover zodat hij prettiger is in gebruik. Hij komt als het ware een beetje naar je toe waardoor je makkelijker kan pompen.

De manometer is duidelijk af te lezen door de witte en groene cijfers tegen de zwarte achtergrond. De groene kleur is zoals je die misschien wel kent van het Birzman logo. De slang van de pomp is 1.45 meter lang en is onder de voet bevestigd aan de schacht. Om de pomp netjes op te bergen kan je de slang over het handvat halen en aan de andere kant van de voet achter het haakje vastzetten.

Push & Twist pompkop

De kop van de pomp is Birzman’s Push & Twist kop. Deze is goudgeel van kleur en past op zowel een schrader als presta ventiel. Geschikt voor mountainbike en racefiets dus. Het principe is dat je de kop op je ventiel drukt zodat de goudgele kop over het zilveren binnenwerk klikt, en deze een draait zodat hij vast zit op het ventiel. Om hem weer los te koppelen kan je diezelfde goudgele huls omhoog trekken, waardoor de klem los komt. Op de achterkant van de pompkop zit een ‘pressure bleed button’. Hiermee kan je gedoseerd lucht uit de band laten, als je heel nauwkeurig je bandenspanning willen bepalen.

In de praktijk

Dat het een mooie pomp is, daar waren we het al over eens. Hij pompt ook nog eens makkelijk. Dat komt door de lange pompbuis. Ook de lange slang maakt hem erg handig in gebruik. Je kan de pomp wat verder van het wiel zetten als dat nodig is, en dan heb je nog genoeg slang over. De slang meet in totaal zo’n 145 cm. Omdat je deze netjes om het houten handvat kan laten lopen wanneer je hem opbergt, ziet het er opgeruimt ook erg strak uit.

In de praktijk is het Push & Twist kop systeem erg handig met een kleine kantekening. De winst zit hem niet perse in het op het ventiel zetten van de pompkop. Wat mij betreft zit de winst hem in het ontkoppelen van de pompkop. Met veel klemconstructies heb ik toch vaak m’n vinger klem door de spanning die erop zit. Deze Push & Twist klik je makkelijk omhoog en dan kan je de hele pompkop van het ventiel halen. Die kanttekening waar ik het over had, zit ‘m in de lengte van het ventiel dat je nodig hebt om te klemmen. De pompkop valt ongeveer een halve centimeter verder over het ventiel dan bij andere pompen. klein detail, maar wel handig om even rekening mee te houden.

Ondanks dat de manometer bij de grond zit, is hij groot genoeg om goed af te kunnen lezen. Met één voet op de metalen poot staat de pomp erg stabiel. Hij zit stevig in elkaar en valt niet zomaar om als je er zacht tegenaan stoot.

Specificaties

Birzman Grand Maha Push & Twist III fietspomp
Prijs: € 69,95
Maximale druk: 15 bar/220 PSI
Lengte slang: 1.45 m
Hoogte: 75 cm

Conclusie

De Birzman Grand Maha is een stabiele pomp waarmee je makkelijk lucht in je banden krijgt. Twee basisdingen die wat mij betreft het belangrijkst zijn bij een fietspomp. Handige extra’s zoals een lange slang en de slimme pompkop maken hem handig in gebruik. Met hele korte ventielen kan je de pompkop niet klemmen, maar met ventielen die minimaal 1,5 cm boven de velg uitkomen werkt het erg goed. De pomp ziet er erg goed uit en is een prima pomp die erg handig is in gebruik.

Meer info via Birzman