Als we schrijven over Brooks gaat het 9 van de 10 keer over de zadels van dit typisch Engelse merk. Maar daar in Engeland maken ze nog zoveel meer. Zo testten we al eens helmen van Brooks en de afgelopen periode ging ik naar kantoor met een Brooks Sparkhill rugtas.

De Brooks Sparkhill Backpack is een rugzak met een inhoud van 22 liter. Een lifestyle rugzak ontworpen voor bijvoorbeeld de commuter. Hij is volledig zwart met een reflecterend paneel voor betere zichtbaarheid. Op dat paneel zit ook het metalen Brooks logo. De tas heeft meerdere vakken van verschillende groottes. Aan de achterkant zit een vak voor een 15″ laptop. Deze wordt beschermd door de ventilerende padding van het rugpaneel en ook de andere kant van dit vak is voorzien van padding. De rits voor dit vak zit aan de zijkant van de tas. Bovenop zit onder het handvat een ‘onzichtbaar’ vak. Als je de rits gevonden hebt is dit een ideaal vak voor bijvoorbeeld waardevolle spullen. Het binnenwerk van dit vak kan je in het grootste vak zien zitten. Dit wordt afgesloten met twee ritsen die over de bovenkant van de tas lopen. Je kan ze naar elkaar toe ritsen, of beide ritsen naar een zijkant doen. Alle ritsen die op de Sparkhill zijn gebruikt zijn zogeheten ‘Aquaguard zips’. Waterdicht dus.

Het tweede grote vak, waarvan de rits aan de voorkant van de tas zit, is gemaakt van een meer elastisch materiaal. Afhankelijk van de hoeveelheid je hier in kwijt wil kan deze dus nog wat worden opgerekt. Aan de binnenkant van dit vak zitten nog meerdere kleine vakjes, die worden afgesloten met een rits. Onderin zit nog een soort buidel waar bijvoorbeeld een iPad in gezet kan worden. De afscheiding tussen het voorste en het grootste vak is eveneens voorzien van padding, zodat breekbare en/of kostbare spullen goed beschermd blijven.

De gedeelten van de tas waar zich padding bevind kan je herkennen door de grijze kleur en afbeeldingen van fietsers en paarden. De buitenkant van de tas is aan de onderkant, daar waar je de tas op neerzet, van waterbestendig gecoat nylon. In dit gedeelte zit aan beide zijkanten nog een vak. Het vak aan de linkerkant biedt ruimte voor een waterfles en aan de linkerkant is er een kleine ruimte waar bijvoorbeeld een aantal pennen in kunnen. Het nylon gedeelte loopt door tot halverwege de zijkant van de tas. Vanaf daar is de tas gemaakt van waterbestendig gecoate cordura stof. Een stevige en slijtvaste stof die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor militaire kleding. Het vak aan de voorkant is eveneens voorzien van een waterbestendige coating en in combinatie met de Aquaguard ritsen is de gehele tas dus bestand tegen water. De schouderbanden van de rugtas zijn eveneens gemaakt van cordura stof en hebben aan de binnenkant padding voor het draagcomfort. De banden zijn verstelbaar door aluminium gespen en op borsthoogte zit een (in hoogte verstelbare) band met een gesp om de schouderbanden bij elkaar te houden wanneer je de tas op de rug hebt.

M’n rug op
De tas oogt chique en zakelijk en ik moet in het begin echt even wennen aan de looks. Hij voelt wat stug aan en ik heb niet het idee dat er veel inhoud in zit. 22 Liter volgens de beschrijving, maar hij oogt nogal plat en ik ben benieuwd hoeveel er daadwerkelijk in past. De laptop schuif ik in het daarvoor bestemde vak en de lunch kan prima in het voorste vak. Vervolgens nog een flesje drinken in zijvak en mijn portefeuille in het ‘onzichtbare’ vak. De tas zwaai ik op m’n rug en de schouderbanden zijn simpel en snel afgesteld. De aluminium gespen en de gebruikte stoffen voelen enorm sterk en degelijk aan. De eerste paar keer dat ik er mee naar het werk ga, ben ik toch regelmatig op zoek in welk vak ik iets ook al weer had gestopt. Er zit toch verrassend veel ruimte in de Sparkhill tas. Wanneer ik wat extra kleding mee neem naar het werk, merk ik hoe handig het rekbare voorvak is. Niet dat ik deze helemaal volprop met spullen, maar ook als deze wat voller zit kan de rits nog probleemloos dicht. Probleemloos maar stroef, net als alle ritsen.

Het Aquaguard systeem is een soort kunststof seal dat strak over de rits zit. Deze zit dan tussen de rits en de sluiting, waardoor deze stroever dichtgaat. Wanneer ik met de tas door een regenbui moet, ben ik benieuwd of de waterbestendigheid van de tas ook echt werkt. Bij binnenkomst op het werk blijkt dat de laptop en ook alle andere spullen mooi droog zijn gebleven. Een dubbelcheck nog even onder de kraan, maar ook hier loopt het water zo van de tas af en krijgt het geen kans om binnen te dringen.

De stroeve ritsen en het stugge gevoel van de tas is nu, na ruim vijf maanden, nog steeds. Daarentegen vertoont de rugzak nog nergens een slijtageplek en ziet er nog als nieuw uit. En dat terwijl hij toch in veel verschillende omstandigheden al is gebruikt. Van handbagage in het vliegtuig tot commutertas. Zowel op de fiets, als met het OV. De tas zit lekker op de rug en de banden irriteren me nergens. Hij voelt erg compact en naar mijn idee komt dat omdat hij aan de platte kant is. Het grote vak aan de voorkant is af en toe wat onhandig in gebruik, vanwege de opening die van boven naar beneden loopt. Wanneer ik iets nodig heb wat onderin de tas zit, is het lastig om dit te pakken, zonder dat andere spullen uit dit vak vallen. De tas op de achterkant leggen biedt uitkomst. Maar als je onderweg snel wat wil pakken is het soms grabbelen op gevoel omdat het niet handig is om de rits volledig open te doen. Bij gebruik op de fiets merk ik dat het erg warm wordt op mijn rug. De padding en achterkant is wel ventilerend, maar dat voorkomt niet dat ik bij de warmere dagen met een vochtig shirt op m’n werk kom als ik van de fiets stap.

Specificaties
Brooks Sparkhill M Backpack
Verkrijgbaar in 15 liter en 22 liter (22l getest)
Adviesprijs 15 liter: € 170,-
Adviesprijs 22 liter: € 190,-

Pluspunten
+ Stevig/degelijk
+ Waterbestendig
+ Ruim
+ Prijs/kwaliteit

Minpunten
– Stroeve ritsen
– Ritssluiting voorvak
– Prijs van de 15 liter uitvoering relatief hoog in vergelijk met de 22 liter uitvoering

Conclusie
Daar waar ik in het begin wat sceptisch was over de inhoud van deze tas, blijkt dat hij groter is dan dat hij er in eerste instantie uit ziet. Het draagcomfort van de tas is top. De padding op de rug is niet alleen een goede bescherming voor onder andere je laptop, maar maakt ook dat er je geen last hebt van druk en/of knelpunten. De padding die in de schouderbanden zit draagt daar ook zeker aan bij. Bij gebruik op de fiets merk je, bij warmere omstandigheden, dat een rugtas al snel leidt tot een vochtige rug. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik nog geen rugtas heb gehad, waarbij dit niet het geval is. De band die ter hoogte van de borst zit zorgt ervoor dat de tas stevig op je rug zit wanneer je bijvoorbeeld voorover gebogen op je fiets zit.

De vele verschillende vakken bieden erg veel ruimte en tot op heden is het mij nog niet gebeurd dat ik ruimte te kort kwam. De stugge stof en stroeve ritsen vind ik aan de ene kant nadeling voor het gebruiksgemak, maar aan de andere kant zorgt dit wel voor een oerdegelijke en stevige tas die er nog als nieuw uit ziet. Het rekbare voorvak is een mooie uitkomst om wat extra volume te kunnen creëren als dit nodig is. De gehele rits van boven naar onder vind ik onhandig werken en wat mij betreft was een rits in de breedte misschien wat gebruiksvriendelijker geweest. De tas is met € 190,- niet goedkoop, maar de kwaliteit die je ervoor terug krijgt is het zeker waard en bovendien vind ik hem ook mooi. De 15 liter uitvoering kost € 170,- waardoor ik zelf eigenlijk niet zou twijfelen om de 22 liter uitvoering te halen. Deze is compact en voor € 20,- heb je dan wel 7 liter extra opbergruimte. Naast de stevigheid van de tas is deze ook echt waterbestendig gebleken en dat maakt deze Sparkhill een erg prettige en betrouwbare tas die waarmee je zeker gezien kan worden, naast het commuten, ook voor veel andere doeleinden ingezet kan worden.