Een aantal maanden geleden kon je al lezen over de helmen van Cádomotus. In de tussentijd hebben we de Cádomotus Delta helm een de tand gevoel. In dit geval de cyaan kleurige helm in maat M.

Bij het uitpakken van de helm valt op dat de helm niet heel veel weegt. Direct maar even op de weegschaal, die slechts 217 gram aangeeft. De blauwe (cyaan) helm heeft zilveren striping in verschillende lijnen over de bovenkant van de helm. Voorop de punt staat het logo van Cádomotus en aan de zijkant vindt je de merknaam terug. In totaal heeft de Delta helm 22 ventilatiegaten. De binnenkant van de helm is zwart en voorzien van rode padding. De padding heeft een zwart gekleurd insectennet aan de voorkant en midden bovenin de helm. De rode kleur van de padding zie je ook terug op de sluiting en het retentiesysteem aan de achterkant van de helm. Het retentiesysteem kan je verstellen in drie verschillende hoogtes om vervolgens de omtrek aan te passen door middel van de, eveneens rode, draaiknop.

Dat is lekker licht!
Het lage gewicht is ook het eerste dat opvalt wanneer je de helm opzet. Het afstellen van het retentiesysteem is met twee tellen gedaan en ook de bandjes zijn vrij eenvoudig op maat te zetten. De helm oogt en voelt compact en dankzij de padding zit de helm lekker op m’n hoofd. Geen knellend gevoel of drukpunten. De reacties op de helm zijn positief en het duurt niet heel lang of ik heb het gevoel dat ik geen helm meer op heb. Door de ventilatiegaten komt veel rijwind waardoor je hoofd lekker koel blijft. Bijkomend voordeel is dat ik minder snel zweet op m’n voorhoofd door de verkoeling. Het insectennet dat in de helm aanwezig is moet voorkomen dat er ongedierte in de helm komt. Nu is de hoeveelheid insecten in het voorjaar nog niet heel groot, maar de laatste weken heb ik het idee dat het insectennet doet wat een net vaker doet namelijk iets vangen. Waar mijn ervaring is dat insecten net zo snel de helm uitwaaien als dat ze erin zijn gekomen. Maar dat komt ook omdat op mijn hoofd geen haar zit. Dus als je haar hebt waar de insecten in blijven steken, dan is zo’n netje handig. Het netje zit vast aan de padding en kan er dus niet uitgehaald worden. Wanneer het in de avonduren wat schemerig wordt steek ik m’n bril probleemloos in de helm en deze blijft ook stevig op z’n plek.

Specificaties
Cádomotus Delta fietshelm
Kleuren: Paars, blauw (door ons getest), rood of zwart
Gewicht: 217 gram (zelf gewogen in maat M)
Prijs: € 89,50
Meer info bij Cádomotus

Pluspunten
+ Gewicht
+ Draagcomfort

Minpunten
– Geen

Conclusie
Licht! Zowel in gewicht als in prijs. Voor een bedrag van € 89,50 heb je aan de Cádomotus Delta een zeer prettige helm. Het draagcomfort is vooral dankzij het gewicht erg fijn. Met 217 gram zijn er weinig helmen op de markt die lichter zijn dan deze. Het retentiesysteem werkt simpel en snel. Het kost hooguit twee minuten werk om de helm goed af te stellen voordat je op pad gaat. Geen ingewikkeld systeem, maar simpel en doeltreffend. De 22 ventilatiegaten doen goed hun werk en houden je hoofd koel. Daarnaast voorkomt de padding dat er zweet in je ogen komt. Prettige bijkomstigheid is dat de ventilatiegaten ruimte bieden om je bril stevig in te klemmen als dit nodig is. Het is jammer dat het insectennet vast aan de padding zit. Dus je hebt altijd een netje.  Qua looks oogt de helm compact. De rode knop van het retentiesysteem en de rode sluiting had ik persoonlijk zwart gemaakt, maar ondanks dat ziet de helm er strak en snel uit.