Wil je in het voorjaar niet weer helemaal opnieuw beginnen met fit worden, dan zal je toch wat kilometers moeten maken in de wintermaanden. Een goede winterbroek is dan een must. We trotseerden de afgelopen maanden de kou met Castelli’s Sorpasso 2.

Ze noemen het zelf hun beste winterbroek, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Op het zicht alleen verraadt de broek niet veel. Hij is natuurlijk dikker dan een zomerbroek en heeft lange pijpen. Castelli heeft Thermoflex materiaal gebruikt in deze broek en Thermoflex Core2 aan de voorkant. Het materiaal zorgt voor isolatie, warmte dus, maar moet ook ademen. Dit was een bewuste keuze van Castelli omdat je de broek dan ook inzetbaar is voor als het wat minder koud is. De broek moet vooral scoren op isolatie, ademend vermogen en een laag gewicht. Dat neemt niet weg dat de broek ook nog enige mate beschermd tegen wind en water.

De looks
De broek is vrijwel helemaal zwart. Er zijn wat rode details op de bovenkant (onder je jersey of jas). Op de zijkant van de broek staan de letters ‘castelli’ zwart-op-grijs en natuurlijk het bekende – en mooie! – schorpioenlogo van Castelli op beide kuiten. Al met al bescheiden vind ik, al vallen de rode schorpioenen op de kuiten wel op omdat je ze van een afstandje wel herkent. Zwart is in ieder geval altijd goed bij een broek naar mijn mening.

De broek is wat hoger dan je zomerbroek. Daarmee wil ik zeggen dat het je onderbuik en -rug en je heupen extra beschermd. Ten behoeve van de pasvorm en het comfort moet deze ‘verhoging’ ook zorgen voor compressie. De bretels zijn stevig maar flexibel. Op de rug, daar waar de bretels samenkomen is mesh verwerkt. De broek heeft de Progetto X2 Air zeem, de beste die Castelli in huis heeft. Hij voelt dik en stevig. De praktijk zal uit moeten wijzen of hij comfortabel is. Onderaan de broekspijpen zitten ritsjes met langs de rits een reepje reflecterend materiaal.

Even kijken of het weer wel slecht genoeg is
Als je winterproducten gaat testen kan het maar beter slecht weer zijn. Even naar buiten kijken en het weer in de gaten houden dus. Niet elke winterbroek past even goed. Dat is vaak te wijten aan het stugge materiaal dat gebruikt wordt. Bij de Sorpasso valt juist op dat de broek overal heel goed aansluit. Eigenlijk zoals bij een zomerbroek. Het materiaal is wel degelijk dikker, maar niet zo stug dat je vouwen of zoiets dergelijks krijgt. Het voelt ook prettig dat hij goed aansluit rond je bovenbenen en middel en de bretels zijn lekker breed die de spanning goed verdelen. De ritsjes bij de pijpen vergemakkelijken het aantrekken en wanneer je de rits dicht doet, sluiten de pijpen goed aan.

Ik heb wel ongeveer alle soorten winterweer meegepakt met de Sorpasso 2. De goede pasvorm bij het aantrekken is er gelukkig ook bij het fietsen. Zelf zegt Castelli dat de broek wat stug is, maar ik vind hem juist vrij soepel en flexibel voor een winterbroek. Hij stretcht overal waar het moet voldoende mee. Bij de knieën zie je daardoor de rode stof van de fleece een beetje doorschijnen. De wind wordt goed tegengehouden, dat vind ik belangrijk want de wind kan je lichaam snel afkoelen. Een paar regendruppels lopen zo van de broek, de broek is echter niet waterdicht. Voor de doelgroep heeft Castelli de Nano Flex 2 Pro broek. Bij een goede bui worden je benen dan ook zeker nat. Je voelt de kou uiteraard ook, maar je benen worden niet ijskoud. De broek isoleert in die zin goed, het droogt ook vrij snel als het stopt met regenen of als je even binnen bent voor koffie. Ben je onder natte omstandigheden 2 uur of langer onderweg dan zal je het alsnog wel koud krijgen, maar dat zal in het algemeen met elke winterse rit het geval zijn. Je krijgt het op een gegeven moment koud, hoe goed je je ook kleed. Met de Sorpasso 2 dus ook, al kan je het er lang mee uithouden. Dat is ook te danken aan de Progetto X2 Air zeem die echt heel comfortabel is, de hele rit lang.

Veel goede dingen over de broek dus, maar er is nog ruimte voor verbetering. De ritsjes onderaan bij de broekspijpen doen hun werk goed, maar de sluiting kan ook een beetje irriteren op de huid. Dat is dus als je je sokken over je broek draagt, waar sommige wielrenners bij zweren. Draag je broek over je sokken, dan voorkomen de sokken de irritatie. Een stukje stof aan de broek dat aan de binnenkant de rits afdekt zou dat verhelpen.

Details
Castelli Sorpasso 2 winterbroek
Verkrijgbaar in maten S t/m 3XL, getest in XL
Adviesprijs: € 169,95
Gewicht: 315 gram in maat XL

Plus
+ Pasvorm
+ Bescherming tegen wind
+ Isolatie en ademend vermogen
+ Progetto X2 Air zeem

Min
– Ritsje bij de pijpen kan op huid irriteren als je er geen sok onderaan hebt.

Conclusie
Je kan met een paar goede beenstukken een heel eind de winter in, maar als je echt lekker wilt blijven fietsen als het nat, guur en koud is buiten heb je echt een goede winterbroek nodig. De Sorpasso 2 heeft mij heel wat plezierige winterse kilometers gebracht terwijl dat gezien de weersomstandigheden helemaal niet vanzelfsprekend was. Het gebruikte materiaal biedt voldoende bescherming tegen de elementen, maar het is vooral het comfort en vermogen om je onderlichaam warm te houden waar de broek in uitblinkt wat mij betreft. De fleece gevoerde binnenkant voelt lekker zacht en de broek loopt lekker hoog door zodat je onderrug en -buik ook goed beschermd en warm blijven. Dat alles in combinatie met de zeer comfortabel Progetto X2 Air zeem maakt dit een broek is waarmee je keuze om al dan niet naar buiten te gaan om te fietsen een stuk makkelijk wordt gemaakt.