Wanneer je fietsschoenen koopt, is de kwaliteit van de inlegzooltjes best wel variabel. Variabel als in de ene schoen heeft goeie voorgevormde inlegzooltjes, de andere schoen heeft een simpel plastic matje. Vaak rijdt je met de inlegzolen die je bij je fietsschoenen krijgt. Net zoals je bij je gewone schoenen doet. Eigenlijk pas wanneer je last van je voeten krijgt, ga je misschien kijken naar wat opties voor inlegzooltjes.

Maar of je nu wel of niet last van je voeten hebt, hoe fijn zijn aangepaste inlegzooltje wel niet?! We waren bij Retül, onderdeel van Specialized, om de opties eens door te nemen. Dit ook omdat ik al zo’n 3 jaar fiets met de custom inlegzooltjes van Specialized. Dus ik kan nu wel iets zeggen over mijn ervaring ermee.

Verschillende inlegzooltjes

Je hebt feitelijk semi-custom en volledig custom inlegzooltjes. Er zit een flink prijsverschil tussen, maar ik heb met beide gereden. Eerst maar eens over de semi-custom zooltjes. Dit zijn zooltjes die rekening houden met je voetboog en ook wordt de ruimte van je middenvoet iets opgevuld. Specialized heeft drie verschillende versies/sterktes. De rode (1+), de blauwe (2+) en de groene (3+). De eerste is voor als je tegen vlakke voeten aanzit en bij de derde is de opvulling het meest. Zeg maar dat je dan tegen holle voeten aanzit. De tweede zit daar dan tussen in.

De standaard Specialized inlegzool (1+) (links), de semi-custom inlegzool (3+) (midden) en de custom inlegzool (rechts)

Welke zooltje je nodig hebt, is dus afhankelijk van je voet. En dat kan je heel simpel laten opmeten bij dealer omdat ze daar een apparaat voor hebben. Je zet je voet erop zonder al te veel druk en de afdruk die je voet maakt, geeft je de indicatie voor een 1+, 2+ dan wel 3+ inlegzooltje. Het resultaat is zoals je voetafdruk wanneer je van het zwembad over de tegels naar je handdoek loopt. Bij mij is het overduidelijk een 3+. Met een 3+ merk je ook het meeste verschil vergeleken met een standaard inlegzooltje. De rode 1+ is trouwens het zooltje dat je standaard al krijgt in een Specialized schoen.

Ook handig is wanneer er een verschil tussen je voeten is. Dan kan het maar zo dat een 1+ links en een 2+ rechts het beste voor jou is. Deze inlegzooltjes die een prijs hebben van € 32,- zijn natuurlijk een hele verbetering met je platte plastic matje waar je altijd mee fietste. Maar het is natuurlijk nog niet helemaal op maat. En die optie is er ook.

De semi-custom inlegzool goen (3+)

Op maat is hier ook echt 100% op maat gemaakt. Hoe het werkt? Je plaatst je voeten op een bedje van zacht materiaal dat zich helemaal naar je voet vormt. Dan wordt het vacuüm getrokken waardoor je vorm in het materiaal hard wordt. De custom inlegzool wordt met een soort extreme föhn warm gemaakt en in de mal gelegd. Hier zet je je voeten weer op en dan wordt met de hand de inlegzool gevormd om je voet. Wanneer alles goed aansluit, duurt het zo’n 10 minuten voordat alles weer hard is. En klaar is je custom inlegzool. Onder dit artikel in foto’s nog een keer bovenstaand uitgelegd.

De custom inlegzool

Ervaring custom inlegzool

Ik fiets nu bijna 3 jaar met de custom inlegzolen van Specialized. En natuurlijk, wanneer iets custom is, dan is het in de meeste gevallen fijner dan een standaard inlegzooltje. Daarom kost het ook € 120,-. Maar is het de investering waard? Ik zeg ja. Waarom? Zelfs met nooit last van mijn voeten, wordt ik blij van de zooltjes. Laat staan wanneer je wel problemen met je voeten hebt. Ik merk dat mijn voeten minder snel moe worden en gaan doorzakken met de custom inlegzooltjes. Vooral als ik stevig op de trappers moet staan. Bij een lange klim bijvoorbeeld. En omdat je ook echt verschil merkt, fiets ik zoveel mogelijk met de custom inlegzool. Ik heb maar 1 paar van deze inlegzooltjes en ik wissel ze werkelijk elke keer als ik van fietsschoen wissel. Dat vind ik zeker de moeite waard.

Dan nog even terugkomend op de € 120,-. Ik kan me voorstellen dat wanneer je alleen met mooi weer één keer in de twee weken een rondje fietst dat je het relatief veel geld vindt. Nog steeds ga je blij worden van de zooltjes, maar misschien is dan de semi-custom optie een mooi alternatief. Maar zeker als je een wat hollere voet hebt, zoals ik dan heb je het meeste voordeel van een custom inlegzooltje en dat merk je ook. En daarbij, na drie jaar ziet mijn inlegzooltje er nog steeds prima uit. Je doet er als je er een beetje netjes mee omgaat erg lang mee wat de investering weer meer verantwoord.

Meer info via Retül

Hieronder de verschillende stappen van semi-custom en volledig custom:

Voor de semi-custom wordt eerst je voet gemeten
Op het scherm zie je hoe je voet eruit ziet en dan kun je al kiezen voor een van de semi-custom zooltjes. In mijn geval de groene (3+).
Ga je toch voor helemaal custom, dan is dit de plek waar je gaat zitten met je voeten op de blauwe gedeeltes.
Dan wordt het kneedbare blauw om en onder je voet gefixeerd, zodat je de perfecte afdruk van de onderkant van je voet krijgt.
Wanneer de afdruk goed is, wordt het blauw vacuüm gezogen waardoor het hard en daardoor een mal wordt.
Nu is het tijd om de custom zool goed warm te maken zodat je hem kan vormen
Eenmaal warm worden de custom zooltjes in de blauwe mal gelegd en helemaal aangedrukt. Dat laatste doe je ook nog eens met je voeten erop.
En klaar is de custom inlegzool waarvan je hier de onderkant ziet.
De standaard Specialized inlegzool (1+) (links), de semi-custom inlegzool (3+) (midden) en de custom inlegzool (rechts)
En mijn drie jaar gebruikte custom inlegzooltje. Je ziet duidelijk waar mijn voet de zool allemaal raakt.

Comments are closed.