Het Duitse merk SKS Germany ken je misschien van de spatborden of fietstassen, maar waarschijnlijk vooral van de fietspompen. Van groot naar klein, het merk heeft meer dan dertig verschillende vloer- en handpompen in het assortiment. Wij legden drie pompjes naast elkaar om op zoek te gaan naar de verschillen en om de resultaten te vergelijken.

Van klein naar groot

Airboy

De Airboy is de meest compacte van de drie, en deze pomp past met een lengte van 172 mm gemakkelijk in het achterzakje van je shirt. Al raadt SKS Germany dit af in verband met eventueel letsel wanneer je valt. Door de twee even grote handgrepen pompt het ondanks het kleine formaat prima, en volgens SKS Germany tot maar liefst 8 bar. Ze hebben naar eigen zeggen een uniek systeem met twee compartimenten waardoor het lukt om een band tot 8 bar op te pompen. De pomp is geschikt voor Franse- en dunlopventielen.

De Airboy

Airboy XL

De Airboy XL is de grotere, maar vooral dikkere broer van de normale Airboy. In tegenstelling tot de Airboy heeft deze pomp een handig klepje om te voorkomen dat er vuil in de pomp komt. Met deze pomp kun je je banden oppompen tot maximaal 5 bar, wat de pomp vooral geschikt maakt voor gravel- en mountainbikes. Doordat de pomp wat forser is, ligt hij wat fijner in de hand en heb je meer grip. Handig: het rubbertje in de pomp is eenvoudig om te draaien waardoor je naast Franse- en dunlopventielen ook een autoventiel op kan pompen. Je draait het pompkopje los en vervolgens draai je het rubbertje om.

De Airboy XL

Airflex Racer

De grootste van de drie is de Airflex Racer, en dat is in de praktijk direct merkbaar. Dit ligt echter niet aan de grootte van het pompje. Achter het topkapje zit namelijk een verrassing, een uitschuifbare pompslang. Je draait deze pompslang gemakkelijk op het ventiel en pompen gaat vervolgens relatief makkelijk. Eén van de handvatten is van rubber, waardoor je meer grip hebt tijdens het pompen. De pomp is iets langer dan de andere twee, namelijk 196 mm en ook iets forser.

De Airflex Racer

In de praktijk

Om de pompjes in de praktijk te testen hebben we ze alledrie getest op een 32 mm band en hebben we gekeken welk resultaat 250 pompslagen opleverde. Goed om te vermelden dat je bij een smallere band natuurlijk een beter resultaat krijgt, omdat je dan een kleiner volume op hoeft te pompen. Verder keken we ook naar hoe de pomp op het ventiel bleef zitten. 250 pompslagen lijkt misschien veel, maar binnen een paar minuten zit het er op en in veel gevallen heb je ook minimaal zoveel slagen nodig om weer de weg op te kunnen. Onderweg na een lekke band je band weer oppompen is natuurlijk nooit ideaal, maar met deze pompjes is het zeker te doen.

De Airboy

In de praktijk merk je tijdens het pompen direct dat de twee varianten van de Airboy altijd wat lucht laten wegsijpelen als je de pomp niet goed op het ventiel zet. Om dit te voorkomen moet je de pomp echt recht op het ventiel hebben staan, en dat lukt simpelweg niet altijd omdat je vooral bezig bent met pompen. Bij de Airflex Racer heb je dit probleem niet, want dan draai je eerst de pompslang vast op het ventiel. Ze hebben ook nog een dikkere Airflex Explorer, die dan weer meer geschikt is voor je ATB/MTB.

De Airboy XL

Eenmaal aan het pompen geeft de AirFlex Racer ook het beste resultaat. Binnen 250 pompslagen was de 4 bar bereikt, en dat is echt netjes. Doordat de pompslang vastzit, loopt er geen lucht weg en hoef je de pomp ook niet continu op dezelfde plek te houden. Met de Airboy krijg je ook lucht in de band, maar je bent wel een stukje langer bezig. Zo hadden we na 250 pompslagen pas 2 bar in de band, de helft van het resultaat van de AirFlex Racer. Zoals eerder genoemd is de Airboy XL vooral geschikt voor gravel- en mountainbikes. Binnen 250 pompslagen zat deze pomp op 2.5 bar. Bij alledrie de pompjes kostte het niet bijzonder veel moeite om de band op te pompen en lagen de pompjes prettig in de hand.

De Airflex Racer

Specificaties

Airboy (€ 29,99)
Gewicht: 61 gram
Lengte: 172 mm
Max bar/psi: 8 bar/115 psi

Airboy XL (€ 29,99)
Gewicht: 91 gram
Lengte: 179 mm
Max bar/psi: 5 bar/73 psi

Airflex Racer (€ 34,99)
Gewicht: 106 gram
Lengte: 196 mm
Max bar/psi: 8 bar/115 psi

We hebben alle pompjes zelf op de weegschaal gelegd. Goed om te vermelden is dat alle fietspompen worden geleverd met een pomphouder om de pomp aan je fietsframe te bevestigen.

Conclusie

Persoonlijk vond ik de Airflex Racer verreweg de fijnste fietspomp, naast dat deze pomp ook het beste resultaat opleverde. Door de flexibele pompslang draai je de slang gemakkelijk vast op het ventiel waardoor je tijdens het pompen geen lucht verspilt. Verder mocht het resultaat er ook zijn, want met 4 bar binnen 250 pompslagen pomp je de band gemakkelijk hard genoeg op om je weg vervolgen. Het is natuurlijk nooit ideaal om onderweg je band op te moeten pompen, want meestal heb je dan een lekke band gehad. Maar in alle gevallen kun je met één van deze drie pompjes prima je weg vervolgen.

Alle drie de pompjes passen in je achterzakje. En de Airboy is dan ook echt de kleinste die je daardoor duidelijk minder voelt zitten. Een beetje afhankelijk van welk formaat pomp je zoekt en wat voor fiets je hebt is een fietspomp met een flexibele pompslang zeker het overwegen waard. En voor het prijsverschil hoef je het in dit geval niet te laten, de Airflex Racer kost slechts € 5,- meer dan de andere twee pompjes.

Meer info via SKS Germany