Denk je dat je alle merken wel eens voorbij hebt zien komen, moest ik bij Dotout toch even graven in mijn geheugen. Er ging wel een belletje rinkelen maar niet heel hard. Voor diegenen die dat ook hebben eerst even een korte inleiding.

Dot en Out

Dotout bestaat uit de woorden Dot en Out. Dot als in de punt die je aan het eind van je hectische dag zet. Waarna je erop uit (Out) gaat om te fietsen, zo is te lezen op hun website. Iedereen die fietst weet als het goed is dat je van een rondje fietsen weer een mentale boost krijgt. Tenzij je er natuurlijk af bent gereden, maar dat is een ander verhaal ;-). De insteek van Dotout is om mensen te helpen met de balans van werk, familie en sport met goede fietskleding. Het wordt een beetje samengevat in de slogan: back in two hours, die overal op de kleding terug te vinden is.

Dotout heeft een ruim assortiment van helmen, jerseys, jackets en andere kledingaccessoires. Voor dames en voor heren. De jerseys en bibshorts van Dotout zijn onderverdeeld in twee grote lijnen: IN Line en FREE Line. De FREE Line is voor de mountainbikers en toerders. De IN Line is voor de wielrenners. Als je naar het assortiment kijkt, valt vooral op dat de shirts kleurrijk zijn. Sommige flashy, andere meer ingetogen. Maar er is in ieder geval genoeg keus.

Combat jersey en de Icon bibshort

Wij kregen een Combat jersey en Icon bibshort opgestuurd om te testen. De Combat jersey kost € 129,90 en moet lichtgewicht en ademend zijn. Dotout geeft op de website aan dat je de jersey het beste tussen de 17 en 35 graden temperatuur kunt gebruiken. De mouwen en kraag hebben raw-cut edges zoals Dotout het noemt. Er zit dus geen zoom of stiknaad op die delen. En dat zit als een tweede huid. Opvallend is dat de kraag wat hoger is dan ik normaal gewend ben. Erg fijn wanneer je gaat fietsen met wat frissere temperaturen. Wanneer het warm is en ik de rits half open doe, zit de kraag direct minder aansluitend en neemt het bovenste randje veel zweet uit mijn nek op.

Als je dat niet fijn vindt kan je het randje ook omslaan zoals je met de kraag van een overhemd doet. Deze feature was ik nog niet eerder tegengekomen. Onderaan de jersey zit een elastische gripper van microfibermateriaal, zodat deze goed op de broek blijf ‘kleven’. En die gripperpuntjes doen goed hun werk. Volgens de website moet er achterop een Dot Safe zakje voor elektronische apparaten zitten, dat waterdicht is, maar die zit er niet. Ik denk dat dat een foutje op de website is. De drie achterzakken waarvan de linker iets kleiner is dan de andere twee, vallen erg goed. Ze lijken haast voorgevormd en zakken totaal niet door wanneer ik ze volprop met van alles. Ik rij namelijk zo min mogelijk met een zadeltasje.

Het kleinere zakje heeft een reflecterend flapje met het logo erop. Los van dat het reflecteert, helpt het me om sneller de opening van het zakje te vinden. Ook heeft dit vakje extra ventilatie naar buiten. Zo wordt je telefoon niet zo zweterig. Ik heb mijn telefoon erin getest en het scheelt een stuk met de andere zakjes.

De Icon bibshort is geschikt voor dezelfde temperaturen als de jersey. De prijs is met € 129,90 ook hetzelfde. Bij de broek is gebruik gemaakt van verschillende stoffen die meer of minder stretch hebben. Deze worden verbonden met elkaar door platte stiksels, zodat je er zo min mogelijk van zou moeten voelen. De stof van de pijpen is ook fijn geweven zodat je een mooie gladde broek hebt waarbij de pijpen een normale lengte hebben en niet dat extra lange wat je tegenwoordig veel ziet. De gripperrand is zo’n 7 cm hoog. De voorkant eindigt zeg maar een stukje onder je navel. Dat is voor de diepe zit erg lekker. Het fijnst van de broek vind ik de bretels. Die zijn breed, namelijk 4,5 cm. En ze blijven heel goed zitten, ook op de schouders zodat de druk wordt verdeeld. Erg goed gedaan. De achterkant van de broek, op het ruggedeelte, is erg ventilerend.

De zeem die in de broek zit heeft op het dikste gedeelte een dichtheid van 120 kg/m3 en een dikte van 8 mm en die laten ze maken bij Elastic Interface. Prima, want dat doen veel merken en daar is Elastic Interface ook goed in. Het is een endurance zeem wat inhoudt dat hij gemaakt is voor lange dagen in het zadel. Dit is wel een zeem waar ik blij van word. Lekker comfort maar ook niet te zacht. Het contact met je zadel blijft direct voelen.

Specificaties

Dotout Combat Jersey
gemeten gewicht: 152 gram
maat L (normale kledingmaat M)
adviesprijs: € 129,95

Dotout Icon Bibshort
gemeten gewicht: 182 gram
Maat L (normale kledingmaat M)
adviesprijs: € 129,95
meer info via Dotout

Conclusie

Ik denk dat je langzamerhand meer en meer dit merk gaat zien wanneer je je rondje fietst. Waarom? Omdat het als eerste net even anders is dan alle andere merken. Natuurlijk, het blijft fietskleding dus zo rigoureus anders zal het niet gaan. Maar qua stoffen, designs en details doen ze het toch even anders. De broek is heel fijn, vooral de bretels vallen extra positief op. En dit is niet eens de meest geavanceerde broek in hun collectie.

Het shirt kleedt goed af en ziet er strak uit. Ook sluit deze overal fijn aan. Het hoge kraagje heeft voordelen, maar bij hele warme dagen sla ik het om. Het shirt voert goed het zweet af, al moet ik zeggen dat ik bij temperaturen boven de 30 graden wel eens met meer ventilerende shirts heb gereden. Maar warm worden doe je toch wel als het boven de 30 graden is.

Leuk zijn de details zoals de goed stevige zakken en ook aan de binnenkant is aan detail gedacht met mooie afwerking, kleurtjes en teksten. Kijk anders maar eens op de site voor alternatieve designs. De distributeur voor de Benelux is Carbonbike.