Hoe mooi moet een onderdeel zijn dat één van de drie contactpunten van je lichaam met je de fiets is? Als je langer dan 2 uur fietst kan je proberen vol te houden dat uiterlijk boven functie gaat, maar waarschijnlijk krijg je daar een keer spijt van. Je schoenen, stuur en – misschien wel de belangrijkste – het zadel, moeten vooral goed bij je lichaam passen. We kregen van Fabric hun raspaardje opgestuurd, het ALM zadel. Die kan een keuze tussen vorm en functie wel eens moeilijk gaan maken.

De innovatieve mensen bij Fabric hebben gevoel voor design, dat zagen we ook al bij hun andere producten die we in handen kregen. Het ALM zadel is een pareltje. Als je hem vasthoudt wil je hem echt van alle kanten bekijken en vanuit elke hoek is het een plaatje. Vind ik althans. But there’s more than meets the eye. In een samenwerking met luchtvaartspecialist Airbus hebben ze het carbon voor de schaal van het zadel ontwikkeld. Dit zou het geheel wat meer flex moeten geven. Ze hebben niet gekozen voor losse rails, maar hebben ze deze geïntegreerd met de schaal. Daardoor hebben ze de verbindingspunten tussen rails en schaal maximaal uit elkaar naar de buitenkant van het zadel kunnen brengen. Hierdoor ontstaat een soort bladveer dat voor enige demping moet zorgen. Het zadeldek heeft een leren bovenwerk met daaronder een laagje PU (Polyurethaan) foam. Dit kan je een heel klein beetje indrukken.

Fabric-ALM-zadel-05

Alleen maar mooi?
Leuk, zo’n mooi zadel, maar er moet ook mee gefietst worden. Het zadel is vrij breed met 142mm, maar dat past mij wel. Het zit prettig. Het blijft een hard zadel, wat ik lekker fietsen vind. Het laagje foam is net even fijn. Het leren bovenwerk is niet te stroef en niet te glad. Je verplaatst je altijd meer dan je denkt op je zadel en dan merk je snel of dit goed gaat of niet. En wat pas na vele kilometers begint door te dringen is dat dit eigenlijk een verrassend comfortabel zadel is. Niet iets dat typisch past bij een lichtgewicht carbonproduct. Het is niet dat je centimeters doorzakt, maar er is wel degelijk sprake van enige demping.

Knap gedaan dus van Fabric. Ze hebben iets moois weten te maken dat ook nog eens goed functioneert. Een mooi en licht product brengt ook vaak beperkingen met zich mee. Zo geeft Fabric voor renners een gewichtslimiet tot 100kg. Niet iets dat we goed hebben kunnen testen, maar net als bij wielen wel iets voor de zwaardere renners om rekening mee te houden.

60 dagen zitgarantie
Nu is de ALM een prachtig zadel om te zien, een zadel moet nog wel bij je lichaam passen om er lekker op te kunnen fietsen. Dat weet je niet altijd na er een keer mee gereden te hebben. Een mooie service van Fabric is dat je 60 dagen hebt om uit te vinden of dit zadel ook echt geschikt voor je is. Binnen die periode kan je het zadel omwisselen voor een andere type zadel van Fabric. Een eventueel verschil in aanschafprijs zal verrekend worden. Je kan één keer gebruik maken van deze garantieregeling.

Details
– Fabric ALM Ultimate
– 142 mm breed
– Gemeten gewicht: 149 gram
– Getest in wit, maar is er ook in zwart met details in verschillende kleuren
– Adviesprijs 329,90

Plus
+ Plaatje van een zadel
+ Laag gewicht
+ Comfortabel

Min
– Geen

Conclusie
Fabric’s ALM Ultimate is een kunstwerkje. Mooie lijnen, slank, details, prachtig afgewerkt. Echt een lust voor het oog. Maar je ziet hem alleen als je er niet op zit en dat is als het goed is zo weinig mogelijk. Als het om een zacht prijsje zou gaan zou het misschien en makkelijke en mooie upgrade voor je fiets kunnen zijn, maar 329,90 euro is moeilijk zacht te noemen. Dat zou je als een minpunt kunnen bestempelen, maar dat is alleen als het zadel de prijs niet waard is. En dat is het eerlijk gezegd wel. De ALM is erg licht en de carbonconstructie biedt verrassend veel comfort. Het zadeldek heeft een dun laagje foam maar blijft hard. Het heeft een beetje verticale flex wat ik als prettig heb ervaren. Persoonlijk kan ik niet zonder een uitsparing over het midden, maar daarmee kon ik nog wel het comfort van de ALM ondervinden. De eerder gestelde keuze tussen vorm en functie is overbodig bij de ALM. Hij is én mooi én biedt enig comfort. Als dit model zadel dan ook nog bij je zitvlak past en je het geld er voor over hebt is het een erg mooi kadootje voor je fiets.

Meer info op Fabric.cc. (verkooppunten)

Fabric-ALM-zadel-02 Fabric-ALM-zadel-03 Fabric-ALM-zadel-04  Fabric-ALM-zadel-06 Fabric-ALM-zadel-07