Een zadel voor de wielrenner met een agressieve houding, aldus Fabric. Het Fabric Line-S Flat zadel kent drie uitvoeringen en daarbij heb je keuze uit twee verschillende breedtes. De afgelopen maanden heb ik het Pro en het Race zadel op de fiets gemonteerd en heb ik er flink wat kilometers mee gereden. En zelfs na een bike-packing trip van 500+ km in twee dagen, is mijn achterwerk er nog over te spreken.

Carbon, Titanium of stalen rails?

Bij het uitpakken dacht ik in eerste instantie dat er twee identieke zadels waren opgestuurd. Dat blijkt niet zo te zijn, echter zie ik aan de bovenkant geen verschil. De specificaties zijn er ook duidelijk over, want het bovenwerk van deze zadels zijn identiek. Een kunststof nylon schaal met daarop een waterafstotend microfiber. In het midden zit een gleuf over de hele lengte van het zadel. Dat is overigens niet heel lang, want het zadel is ‘slechts’ 24 cm lang. In mijn geval zijn beide zadels 142 mm breed. Alle modellen van dit zadel kan je ook krijgen in een 155 mm brede uitvoering.

Het verschil van de zadels zit ‘m in de rails. De Pro uitvoering is de topper en heeft carbon rails. Deze komt op een gewicht van 185 gram en heeft een prijskaartje van € 179,90. De Race uitvoering is met zijn titanium rails en 234 gram iets zwaarder. Qua prijskaartje is het dan wel een stuk vriendelijker met € 99,90. Er is nog een derde uitvoering en dat is het Elite zadel met stalen rails en deze kost € 79,90. Dit laatste model heb ik niet getest maar heeft volgens de website ook hetzelfde bovenwerk als de andere twee zadels.

Comfortabel diep zitten

Bij een zadel gaat het er natuurlijk om wat jij, en vooral je achterwerk, prettig vind. Door de jaren heen heb ik veel verschillende zadels gereden en mijn zitvlak geeft de voorkeur aan korte zadels met een sleuf in het midden. Als je een nieuw zadel besteld is het handig om even te kijken welk type rails er in je zadelpen past. Zo zijn carbon rails over het algemeen ovaal en zijn rails van staal, titanium of aluminium rond.

Vanaf de eerste meters met dit zadel voelt het vertrouwd. Zoals ik al zei hebben korte zadels met een sleuf mijn voorkeur en dat blijkt ook direct als ik op de Fabric Line-S ga zitten. Qua zit en houding merk ik geen verschil tussen de Pro of de Race uitvoering en voelt het bovenwerk ook identiek. Op mijn racefiets heb ik een diepere zit en dan merk je ook wat Fabric bedoelt met ‘een zadel voor de agressieve renner’. Door de korte neus en oplopende achterkant kan je ver voorover zitten.

Het microfiber heeft voldoende demping en de oppervlakte voelt wat stroef aan. Hierdoor heb ik het idee dat ik stevig op het zadel blijf en ik heb dan ook geen last gehad dat ik naar voren schuif tijdens het fietsen. De sleuf in het midden zorgt er dan weer voor dat deze diepe houding ook comfortabel blijft. De nylon schaal is licht flexibel en geeft wat mee. Een eigenschap waar Fabric ook bij hun andere zadels gebruik van maakt want het viel Cyril al op toen hij in 2015 het Fabric Scoop en Fabric Line zadel testte.

Naast de racefiets heb ik er ook veelvuldig mee op mijn gravelbike gereden. Die houding is minder agressief maar ook daar bevalt dit zadel mij goed. De ultieme test van dit zadel was wellicht mijn eerste bike-packing trip waarbij ik ruim 500 km in twee dagen heb afgelegd. Ik merk dat ik tijdens deze lange ritten wat vaker het stuur in de beugels vast pak om wat dieper te zitten. Opvallend, want normaal gesproken rijdt ik zelden in de beugels en pak ik het stuur altijd op de shifters vast.

Als ik wat rechter op zit, door het stuur op de shifters vast te pakken, krijg ik na verloop van tijd een beetje een zeurderig gevoel in mijn achterwerk. Als ik het stuur dan in de beugels pak voor een diepere zit is dit ook zo weer weg en kan ik moeiteloos verder. Logisch ook, want het zadel is gemaakt voor een diepe zit en in die houding kan ik het uren volhouden.

Specificaties

Fabric Line-S Pro zadel met carbon rails
Prijs: € 179,90
Gewicht: 185 gram (zelf gewogen)
Afmeting: 142 mm breed (ook verkrijgbaar in 155 mm)

Fabric Line-S Race zadel met titanium rails
Prijs: € 99,90
Gewicht: 234 gram (zelf gewogen)
Afmeting: 142 mm breed (ook verkrijgbaar in 155 mm)

Conclusie

Als je van jezelf weet dat je een diepe houding op de fiets hebt, is dit een zadel dat daar perfect bij past. Nu heb ik een voorkeur voor korte zadels met een sleuf en deze Fabric zadels staat sinds deze test bovenaan dit lijstje. Door de oplopende achterkant ga je automatisch wat dieper zitten, zonder dat het onnatuurlijk aanvoelt. Ik merk dat ik nu vaker en langer in de beugels kan rijden. Door de stroeve bovenkant blijf je goed op het zadel zitten, daar waar ik bij andere zadels nog wel eens naar voren begin te schuiven. De demping van het zadel vind ik, in combinatie met de flexibele nylon schaal erg fijn. Samen met de brede sleuf in het midden is dit echt een comfortabel zadel. Niet alleen om mee te koersen, maar wat mij betreft ook voor lange duur ritten.

Ik merk qua houding, comfort en prestaties geen verschil tussen de Pro en Race uitvoering. Dit verschil zit in de gebruikte materialen van de rails en het daarbij horende prijskaartje. Voor serieuze renners die hun fiets graag op 6,8 kg willen afmonteren om te koersen is de Pro uitvoering top. Ben je op zoek naar een lekker zadel en is gewicht wat minder belangrijk, dan is de Race (of Elite) wellicht een betere keuze.