De Fiandre collectie van Sportful is gemaakt voor de dagen dat de mannen van de jongetjes worden gescheiden. Die gure herfst- en winterdagen waarop beslist wordt wie er in het voorjaar het hardst fietst. Om te blijven trainen in de herfst en winter is goede kleding een must. Wij testen een aantal producten uit de Fiandre collectie van Sportful. De Fiandre collectie is te herkennen aan de rode biesjes, die op elk product terugkomen. Een leuk detail waardoor het zichtbaar is dat je een matchende outfit aan hebt.

Fiandre Pro Medium Jacket – warm fietsjack

Het Fiandre Pro Medium Jacket ziet er vrij dik en warm uit. De voorkant is gemaakt van Gore-Tex Infinium materiaal, wat er voor moet zorgen dat het jasje winddicht en waterafstotend is. De achterzijde heeft een ademende NoRain stof: een waterafstotende buitenkant met een warme, fleece binnenkant. Bovenaan de achterzijde zitten twee ventilatiegaten, op de plek waar de gele stof overloopt in de zwarte stof. De gele stof overlapt de zwarte stof en daaronder zitten twee ventilatiegaten.

Aan de achterzijde van het jasje zitten drie, even grote vakjes zonder rits en de flap onder de vakjes is wat langer waardoor opspattend water enigszins wordt tegengehouden. Het zal niet zo goed werken als een spatbordje, maar het scheelt zeker. De kraag van het jasje is hoog, waardoor je hele nek bedekt is, en heeft een fleece binnenkant.

Het jasje is er overigens in vier verschillende diktes, waarvan ik de tweede uitvoering heb. Er zijn dus nog twee dikkere jasjes in de Fiandre collectie. Zowel aan de onderkant van het jasje als bij het uiteinde van de mouwen is elastische stof gebruikt om het jasje goed sluitend te maken. Het Sportful logo staat subtiel op de borst en op het middelste achterzakje en ook de rode bies is uiteraard aanwezig.

Fiandre Thermal Layer Long Sleeves – winddicht ondershirt

Onder het jasje droeg ik de Fiandre Thermal Layer Long Sleeves, een best wel technisch ondershirt met een winddichte voorkant. Het shirt sluit goed aan op mijn lichaam maar zit niet enorm strak. De mouwen zijn lang genoeg, zodat je hele arm warm blijft. Het winddichte materiaal is praktisch, want zeker in combinatie met het jasje komt er echt geen wind doorheen. De winddichte voorkant is eigenlijk een extra laag, want deze komt bovenop de thermolaag van het shirt. Midden op de borst staat het logo van Sportful en verder zien we op de winddichte laag een leuk design, maar in de praktijk zul je dat niet veel gaan zien omdat er een jasje overheen zit.

Fiandre Bibtight – lange fietsbroek

Persoonlijk ben ik geen fan van lange broeken en dus probeer ik altijd zo lang mogelijk te fietsen met een korte broek in combinatie met beenwarmers. Maar helaas kan dat niet het hele jaar rond, want zeker bij temperaturen rond of onder het vriespunt is een lange broek echt wel een must. De Fiandre Bibtight voelt elastisch aan en is wat hoger afgewerkt, de rand komt tot net onder mijn navel. Het gebruikte Polartec in de broek moet er voor zorgen dat je benen warm en droog blijven.

Verder ziet de zeem er dik en groot uit, wat ten goede van het comfort moet komen. Rondom de knieën is de stof wat losser, waarschijnlijk om de kniebeweging comfortabeler te maken. Juist dat strakke rondom de knieën vind ik altijd vervelend bij lange broeken, dus ik ben benieuwd hoe dat bij deze broek in de praktijk gaat zijn. Aan de onderkant heeft de broek ritsen, wat het aan- en uittrekken makkelijker moet maken. Ook bij de onderbenen is de stof weer wat dikker om je te beschermen tegen opspattend water. De bretels zijn dun aan de voorkant maar aan de achterkant komen de twee bretels samen tot een breed geheel. Op het linkerbeen is de terugkerende rode bies te vinden en ook het logo van Sportful is subtiel te vinden op zowel de voor- als achterkant van de broek.

Fiandre handschoenen en overschoenen

De handschoenen zien er dun uit en bovenop de linkerhandschoen zie je weer het rode biesje, kenmerkend voor de hele Fiandre collectie. In de Fiandre collectie zijn er twee types handschoenen, een dikke en een dunne variant. Ik test de dunne variant, maar voor temperaturen op of onder het vriespunt is er dus nog een dikkere variant. Als ik de handen open doe, hebben de handschoenen qua grip wel iets weg van de handschoenen van een keeper. De handschoenen zijn lekker compact en passen daardoor in een achterzakje. De wijsvinger op beide handschoenen is voorzien van stof waarmee je het touchscreen van een smartphone of fietscomputer kunt bedienen.

Om het setje compleet te maken ga ik ook nog de Fiandre Booties testen, de bijbehorende overschoenen. Ook bij dit product is Gore-Tex Infinium gebruikt waardoor de overschoenen dus winddicht en waterafstotend zijn. De overschoenen hebben een rits aan de achterzijde en zijn elastisch aan de bovenkant, voor een goede pasvorm. De linkeroverschoen is voorzien van het kenmerkende rode biesje.

Eerste indruk

Tijdens het aantrekken van de kleding zijn er een aantal dingen die opvallen. De lange broek rekt makkelijk en dat maakt het aantrekken vrij eenvoudig. Ook knelt de broek niet bij knieholtes en dat voelt prettig, want dat is zeker niet altijd zo bij lange fietsbroeken. De broek is bij je middel hoger afgewerkt, tot net onder mijn navel. Dat geeft meteen een comfortabel en warm gevoel. Ook de ritsen onderaan de pijpen maken het aan- en uittrekken van de broek gemakkelijker. Het jasje voelt direct warm aan. Ik test de oranje variant van het jasje, waarvan de achterkant wel grotendeels zwart is.

De handschoenen hebben opvallend veel grip en doordat deze redelijk dun zijn behoudt je het gevoel van controle in je vingers. Schakelen en remmen is niet ineens compleet anders. Voor mij is het een vereiste dat je met lange handschoenen eenvoudig je fietscomputer of telefoon kan bedienen zonder je handschoenen uit te trekken. Met deze handschoenen kan dit met de wijsvinger en dit werkte goed, en dat is zeker een pluspunt.

Verder droeg ik natuurlijk nog de Fiandre Booties, de bijpassende overschoenen. De overschoenen zitten strak om je fietsschoenen heen, wat er stylish uitziet. Het materiaal is lekker elastisch wat fijn is met aan- en uittrekken.

In de praktijk

Tijdens mijn eerste rit met het Fiandre set regende het hard en was het rond de vijf graden. Het was zo’n dag waarop je continue een regenboog zag en het ene moment in een waterig zonnetje fietste en het andere moment in de stromende regen. Laten we het er op houden dat het een goede test voor de kleding was.

Door de waterafstotende materialen bleven de vele regendruppels staan op zowel de broek als het jasje en zo kwam de regen niet door de stof heen. Soms veegde ik zelfs de druppels even van mijn broek en jasje af. Het was niet mijn leukste rit van het jaar, maar de goede kleding scheelt toch een heleboel.

Tijdens het fietsen bleef de broek goed op zijn plek zitten, en dan bedoel ik vooral rondom de knieën, een plek waar een lange broek nog weleens kan gaan schuiven. Ook de zeem zit lekker, deze is echt behoorlijk dik en breed. Hierdoor is het comfort hoog en dit maakt de broek ook geschikt voor langere ritten. Het oncomfortabele gevoel van een lange broek, wat bij mij vaak wordt veroorzaakt door het klemmende gevoel rondom de knieën, had ik bij deze broek zeker niet.

Het jasje zit lekker, sluit goed aan en het fijne aan Gore-Tex is dat het ademend, waardoor je lekker warm blijft en je zweet makkelijker wordt afgevoerd. Dat heeft weer als gevolg dat je niet zo snel afkoelt. Ook spelen de ventilatiegaten aan de achterkant van het jasje een grote rol bij de ventilatie.

Door de elastische randen blijft het jasje goed op zijn plek en kruipen de mouwen nauwelijks omhoog. De hoge kraag doet zijn werk en zorgt voor een warme nek. Onder het jasje draag ik het winddichte ondershirt en daar komt ook daadwerkelijk geen wind doorheen. Naast de winddichtheid blijf je ook behoorlijk warm in dit ondershirt.

Zoals al gezegd zitten de handschoenen comfortabel en hebben ze veel grip. Doordat de handschoenen vrij dun zijn behoudt je het gevoel van controle en dat voelt simpelweg prettig aan. Wat mij betreft zijn de handschoenen vooral geschikt om mee te fietsen in temperaturen van 5 tot 10 graden, maar uiteraard is dit voor iedereen verschillend.

Als laatste droeg ik nog de Fiandre Booties, de bijpassende overschoenen. In vergelijking met de broek en het jasje zijn de overschoenen wat minder warm, want ze zijn niet gevoerd. Er is echter wel gebruikt gemaakt van Gore-Tex Infinium, en daardoor zijn de overschoenen winddicht en waterafstotend. Je voeten blijven dus droog, en samen met de winddichtheid zorgt dat voor een prettige combi. Ik draag de overschoenen, net als de handschoenen, liever bij wat hogere temperaturen, zo rond de 5 tot 10 graden, terwijl ik de broek en het jasje zeker tot het vriespunt aan doe.

Specificaties

Sportful Fiandre Pro Medium Jacket: € 200,-. Verkrijgbaar in 6 kleuren en in de maten S-3XL.
Sportful Fiandre Bibtight: € 190,-. Verkrijgbaar in de kleur zwart en in de maten S-3XL.
Sportful Fiandre Bootie: € 80,-. Verkrijgbaar in 3 kleuren en in de maten S-XXL.
Sportful Fiandre Light Gloves: € 50,-. Verkrijgbaar in de 4 kleuren en in de maten XS-XXL.
Sportful Fiandre Thermal Layer Long Sleeves: € 70,-. Verkrijgbaar in de maten XXS-3XL.

Conclusie

Inmiddels heb ik de kleding wat langer getest en ben ik er achter gekomen dat het jasje geschikt is voor ritjes in temperaturen van rond de 0 tot 10 graden. Ook een regenbuitje of windkracht 5 is goed te overleven met dit jasje. De broek is ook geschikt voor deze temperaturen, en zelfs met temperaturen onder nul kun je nog met deze broek op pad. In dat geval zou ik wel voor de combinatie met één van de dikkere jasjes uit de Fiandre collectie gaan. De hand- en overschoenen zijn wel wat minder warm dan de broek en het jasje, deze draag ik vaak bij wat hogere temperaturen, zo tussen de 5 en 10 graden. Uiteraard is dit persoonlijk, maar dit is een indicatie. Ook na een aantal wasbeurten is de kleding nog steeds water- en winddicht en behoort het toch wel tot één van mijn favoriete kledingsets. Uiteraard ook omdat het geheel er gewoon goed uitziet. Ik ben behoorlijk gevoelig voor setjes en door de rode biesjes is het voor iedereen duidelijk dat je één geheel draagt.

De kleding houdt je dus warm en droog en het zit ook nog eens comfortabel. Goede kleding voor de wat koudere dagen is natuurlijk een investering om het hele jaar door te kunnen fietsen. Wat mij betreft is deze collectie zeker een goede optie als je op zoek bent naar warmere kleding. En, het hardst fietsen in het voorjaar is ook wat waard!

Meer info vind je op de website van de verdeler van Sportful.