The Giant Rev helm kon je de afgelopen jaren zien op de hoofden van de renners van Team Giant-Sunweb. Vanaf 2019 zien we de helm in de oranje kleur van Team CCC. Giant schrijft dat de renners de Rev helm kiezen als ventilatie en het gewicht belangrijk zijn. De Rev helm is namelijk één van de keuzes in het topsegment van Giant. Naast de Rev heeft Giant ook nog de Pursuit. De Pursuit testten we eerder en is een helm, voor wanneer aerodynamica belangrijk is. Ook de Rev helm hebben we al eerder getest, maar nu is de helm voorzien van nieuwe kleuren. En er is een belangrijke toevoeging: je kunt nu kiezen voor een MIPS variant. Het werd dus tijd voor een nieuwe blik op de helm.

MIPS en meer
Wat heeft deze Giant Rev helm allemaal te bieden? Laten we eerst maar met de nieuwe toevoeging beginnen. De MIPS schaal zien we steeds vaker terugkomen in helmen en zorgt er met een beweegbare schaal aan de binnenkant voor dat je hoofd los kan bewegen van de helm bij een val. Dus als je terecht komt op de grond, geeft het extra beweegruimte en wordt de schok op je hoofd kleiner. Je kunt overigens ook nog altijd kiezen voor de goedkopere versie zonder MIPS.

Daarnaast is goede ventilatie belangrijk bij deze helm. En als je de helm bekijkt, dan snap je dat ook wel. De helm heeft grote gaten, zeker aan de voorkant waar zelfs je hand tussen past. Ook wordt een laag gewicht beloofd. Met 300 gram in maat L is het gewicht redelijk, maar toch niet recordbrekend licht. MIPS voegt sowieso altijd wat gewicht toe.

In de verpakking zit een extra setje dunnere padding. Zo heb je een keuze en is de helm aan te passen op je voorkeur. De helm stel je in met het Cinch Pro Fit System, zoals Giant dat noemt. Het systeem houdt in dat je aan de achterkant de helm strakker of losser kunt zetten met een wieltje, zodat de helm goed vast zit op je hoofd. De achterkant van het systeem is ook nog in drie hoogtes te verstellen.

De helm is te koop in vier kleurcombinaties: zwart/blauw, mat zwart/glimmend zwart, metallic wit/mat zwart en de versie die wij hebben getest in metallic zilver met mat zwart. Voor de helm betaal je € 149,95. En dat is voor een helm die een ploeg in de World Tour gebruikt een scherpe prijs. Voor de ‘gewone’ helm zonder MIPS betaal je € 119,95.

Eerste blik
Bij het uitpakken van de helm zijn we op de redactie positief over het uiterlijk. De nieuwe kleuren van de helm maken de helm moderner. En het glinstertje door het zilver geeft een luxe uitstraling. Met de hoekige vormen van de helm en de scherpe punten aan de achterkant heeft de helm een andere uiterlijk dan de concurrentie, die meer voor ronde vormen en een afgevlakte achterkant kiezen. Met zijn vorm valt hij dus op. Wat niet opvalt zijn de logo’s. Die vind je alleen in het klein aan de achterkant. De helm kun je dus ook dragen als je geen Giant fiets hebt.

Afstellen
De helm is makkelijk aan te passen aan je hoofd. Het verstel-systeem aan de achterkant is te verstellen in drie verticale standen. Het was even zoeken of dat wel kon, want je ziet het niet meteen omdat de gele MIPS schaal erover heen zit. Het verticaal verstellen moet met kracht. Iets wat ik als pluspunt zie, want soms heb je bij een helm dat de stand al verandert bij het op en afzetten van de helm. Nu blijft hij in ieder geval goed op z’n plek. Het wieltje aan de achterkant heeft kleine stapjes en zo kan je de helm dus goed afstellen op je hoofd. Ook iets losser zetten gaat met dezelfde kleine stapjes. De lengte van de bandjes zijn redelijk kort. Bij andere helmen heb ik vaak meerdere centimeters over.  Nu is het maar een kort stukje. Wat minder stelmogelijkheden, maar het staat wel strak want er bungelt niks los. Wat je over houdt, kan je trouwens makkelijk wegstoppen achter een rubbertje dat over het koordje loopt.

Op je hoofd
Als ik de helm opzet, zit hij gelijk goed. Ik voel nergens drukpunten, ook niet als ik de helm flink naar beneden druk. Hij volgt mooi de vorm van mijn hoofd en zit overal gelijk. De helm zit stevig rond mijn hoofd, zonder dat het drukkend voelt. Ook bij heen en weer schudden blijft de helm netjes op zijn plek. De padding is prettig doordat het demping geeft, zonder heel dik te zijn. Ook de dikkere variant van de twee is nog redelijk dun.

Ventilatie
Van zweten zul je niet zo veel last hebben, want met de ventilatie zit het wel goed. Nou hebben we nog geen echte zomerse temperaturen gehad, maar je voelt duidelijk de wind door de helm lopen. Je hoort de wind zelfs langs de MIPS schaal lopen. In het midden verdeelt de schaal het ventilatiegat door tweeën en dit geeft soms een zacht suisend geluid. Voor de rest merk je niks van de MIPS schaal, dus de extra bescherming staat het comfort niet in de weg.

In twee gewichtsklassen
Zoals ik al eerder schreef is het gewicht redelijk, maar niet echt superlaag. Het is een beetje lastig om te kijken met welke gewichtsklasse je de helm nou moet vergelijken. Giant ziet het als een helm in het topsegment en er fietsen World Tour renners mee. En als je hem vergelijkt met andere helmen in dat segment, dan is deze helm wat zwaarder dan de concurrentie. Maar die helmen gaan makkelijk over de € 200,-. Deze blijft met € 149,99 daar ver onder. In die prijsklasse is het gewicht voor een helm met MIPS wat je zou kunnen verwachten. De helm zit dus een beetje tussen twee klassen in. Als we de weegschaal vergeten en gewoon gaan fietsen dan heb je niet het gevoel met een zware helm op pad te zijn. Ook bij heen en weer zwiepen voel je het gewicht niet.

Details
Giant Rev Helm
Maten: S (51 cm – 55 cm), M (55c – 59 cm), L (59cm – 63cm)
Gemeten gewicht: 300 gram (maat L)
Kleur: Zwart/Blauw, Mat Zwart/Glanzend Zwart, Metallic Wit/Mat Zwart en Metallic Zilver/Mat Zwart
Prijs: € 149,99
Meer info via Giant

Pluspunten
+ Hoog draagcomfort
+ Goede ventilatie

Minpunten
– Gewicht had lager gemogen

Conclusie
Ik ben positief verrast door de Giant Rev helm. Niet dat ik een slecht product had verwacht. Maar het is toch altijd lastig voor een fietsmerk om te concurreren met merken die zich meer richten op één product. Het gewicht is een puntje waar nog wat te winnen valt. De helm is niet zwaar, maar met een scherper gewicht kan hij de concurrentie aan met andere tophelmen. Je moet wat te verbeteren hebben natuurlijk. Want de rest doet hij goed. De helm is koel en ziet er goed uit. En met de kleine logo’s is hij ook voor niet Giant-rijders geschikt. De helm zit ook comfortabel. En met MIPS zit het met de bescherming ook goed. Voor de prijs van € 149,99 krijg je dus een helm die op veel punten goed scoort, waardoor hij zich kan meten met duurdere tophelmen.

WINACTIE!
Giant stelt één Rev helm ter beschikking voor een leuke winactie. Als je wint mag je de maat en kleur van de helm bepalen. Daarvoor moet je wel de volgende vraag juist beantwoorden: Op het speciale TCR en Propel frame van Greg van Avermaet staan drie symbolen afgebeeld, waar staan deze symbolen voor? Laat het weten in een reactie op dit artikel om kans te maken op de helm! Dit kan tot maandagochtend 15 april 9.00 uur. Die ochtend maken we de winnaar bekend.