Giant heeft een nieuw topmodel raceschoenen gelanceerd en ik heb de witte uitvoering van deze Giant Surge Pro fietsschoenen kunnen testen. Volgens Giant is dit hun lichtste en meest efficiënte fietsschoen, dus dat belooft wat.

Zoals te verwachten haalt Giant voor het topmodel, de Surge Pro zoals het model heet, alles uit de kast. De schoenen zitten vol technologieën zoals o.a. een ExoBeam buitenzool, ExoWrap, Li2 Boa’s met dunne Dyneema textielveters en Sharkskin. 

De buitenkant van de schoen is van PU gecoat mesh met laseruitsnijdingen voor ventilatie. Op de neus zit een vaste rubberen beschermer en de dikke rubberen hak is te vervangen. Op de zool zitten duidelijke markeringen voor je schoenplaatjes. Netjes dat ze voor de binnenzool 2 verschillende voetboog-ondersteunings-wiggen meeleveren. Afhankelijk van je voet gebruik je de een dan wel de andere. Deze zet je met klittenband onder de binnenzool vast. Om het geheel af te maken wordt alles geleverd in een keurige opbergzak. Alles bij elkaar een verzorgd pakket.

Beauty’s

Over de looks van de schoenen kan ik kort zijn. Ze zijn stralend wit als echte zomerschoenen en wat zien ze er goed uit. Een mooie aero look en geen zichtbare logo’s. Oh ja, toch wel, er zit een klein chic logo op de zool die je medefietsers alleen maar zullen zien als je demarreert. De witte Boa’s met witte Dyneema textielveters vallen amper op maar zijn erg fijn in het gebruik.

Aantrekken en uittrekken

Ik rij al jaren met fietsschoenen met een BOA sluiting, maar wat is deze nieuwe Li2-uitvoering met soepele dyneema veters een verbetering. Waarbij de staaldraadjes van de andere BOA’s nog wel eens willen draaien of lastiger losgaan gaan deze BOA’s met veters ongelooflijk makkelijk vast of los. Zoals gewend werken de BOA’s met duidelijke klikken en de draaiknop omhoog trekken is helemaal los.
Zodra je de schoenen aantrekt sluit deze mooi om je voet zonder drukplekken. De zilver kleurige stof achter in de hiel laat je voet makkelijk naar binnen glijden en heeft een soort schubben die voorkomen dat je hiel naar boven beweegt tijdens het fietsen. Dit noemt Giant Sharkskin. De schoenen sluiten zo goed om je voet dat je de veters amper hoeft aan te draaien om de schoen goed te laten zitten. 

De schoenen zijn voorzien van 2 BOA’s. De voorste BOA ondersteund je voetboog vanaf onderen met een band (ExoWrap). Hiermee kun je je voorvoet goed omsluiten. Draai je deze te strak dan krijg je slapende voeten. Echt strak vastdraaien doe je waarschijnlijk alleen wanneer je de schoenen bomvast wilt hebben voor je maximale sprint. Voor normale ritten is het genoeg om ze iets minder strak te draaien, zodat ze toch strak zitten maar ook comfortabel.

De bovenste BOA zit op een langere lip over je wreef. Dit zorgt voor een prima drukverdeling en een goede fixering van je voet. De BOA op de lip over je wreef blijkt ook bij het uittrekken heel fijn. Zodra je aan de BOA trekt om de veter los te maken trek je de lip mee omhoog. En omdat de BOA’s zo soepel lopen trek je de schoen met één beweging helemaal open. En dat is in de praktijk heel fijn en makkelijk.

On the road

Zoals ik al schreef zitten de schoenen heerlijk. De pasvorm is zo goed dat de schoenen zelfs met de BOA’s los al goed zitten. Drukplekken heb ik nergens gevoeld. Niet tijdens korte snelle ritten of bij lange bergritten. De ExoBeam buitenzool is superstijf en zorgt voor een goede krachtoverbrenging. Dit zijn schoenen die je aandoet en vergeet omdat ze zo licht, stijf en comfortabel zijn. De schoenen wegen 249 gram in maat 44. Wat me positief opviel is dat de rubberen hak erg stroef is. Veel beter antislip dan de kunststof hakken onder veel andere schoenen. Fijn en veilig voor de koffiestop.

De schoenen zijn naast de witte kleur die ik getest heb ook verkrijgbaar in zwart en chromaflair. Dit is een soort paars-groen metallic. De adviesprijs van de schoenen is € 299,95.

Conclusie

Deze Gaint Surge Pro fietsschoenen van Giant zijn een schot in de roos. Aan alles merk je dat je met topschoenen onderweg bent. Ze zijn licht, stijf en zitten vol fijne details. De pasvorm is prima met een hak die je hiel goed omvat, maar ook voldoende ruimte voor je voorvoet tijdens het duwen op je pedalen.

De schoenen zijn ontworpen in samenspraak met het pro-team van Giant en die ervaring zie je terug. Dit zijn schoenen waarmee Dylan Groenewegen zijn sprints wint. Als Giant nu ook nog een heel klein beetje van zijn power bij de schoenen in de doos kan stoppen dan gaan we allemaal vliegen met deze fijne schoenen. Maar zelfs zonder dat ben ik fan van deze schoenen.

Meer info via Giant