Het Spaanse Grezzy+ is sinds begin van dit jaar in Nederland verkrijgbaar. Het heeft verschillende smeermiddelen en onderhoudsproducten voor je fiets en de afgelopen maanden hebben wij deze eens aan de tand gevoeld. We hebben onze fietsen gepoetst met het E-Razer schoonmaakmiddel, het Waterless Formula schoonmaakmiddel en onze ketting hielden we soepel met de Hyperlube.

Grezzy+ Waterless Formula

Misschien herken je het wel. Je wilt je fiets even goed poetsen maar je woont in een appartement en je buitenruimte is beperkt tot een klein balkon of een berging. Tja, dat is niet altijd de plek om met een sopje en een tuinslang aan de gang te gaan en je fiets eens goed op te frissen. Precies daarom nam ik de Grezzy+ Waterless Formula mee naar huis, want met dit product heb je geen water nodig om je fiets schoon te maken. Handig, als je net als ik in een appartement woont, maar ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent.

Het product zit in een transparant gekleurde fles en daardoor valt de paarse kleur van het goedje lekker op. De verpakking is 500 ml, dus je kunt er wel even mee vooruit. Het gebruik is eigenlijk heel simpel. Je spuit de vloeistof vanuit de fles direct op je frame en je laat het een paar seconden intrekken. Het goedje komt in de vorm van fijne waterdruppels op je frame. Na het aanbrengen pak je een droge doek en je veegt het frame schoon. Klinkt simpel, en zo werkt het ook. Het vuil hecht zich aan het schoonmaakmiddel waardoor je het eenvoudig van het frame veegt. Op een paar druppels op de grond na, blijft de ondergrond schoon.

Het resultaat is top, want je frame wordt echt goed schoon. Je doekje is wel snel vies, want door komt al het vuil op terecht. Maar dat los je natuurlijk eenvoudig op door het doekje tussendoor even uit te spoelen. Al het vuil blijft in de doek waardoor er niks achterblijft op de grond en je na het poetsen geen vuil achterlaat. Secuur werken en blijven opletten is wel belangrijk, want waar je normaal vuil van je fiets afspuit, veeg je het er nu af. Geen probleem, als je een hiervoor een goede (microvezel) doek gebruikt. Want krassen op je frame is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten. In de praktijk heb ik hier geen problemen mee ervaren.

Volgens Merida heeft dit product ook nog een antistatische film die de hechting van vuil en stof afstoot, zodat je frame langer schoon blijft. Nu fietsen we deze periode vooral in goed weer, maar mijn fiets bleef langer schoon door de vuilafstotende laag. Je ziet de film niet zitten op de fiets maar ik merk wel dat het voor langere tijd afstotend werkt.

Grezzy+ Hyperlube

Een ander product dat ik getest heb is de Hyperlube van Grezzy+. Dit product is verkrijgbaar in twee verschillende groottes, 30 ml en 125 ml. Het is een smeermiddel voor je ketting dat bestaat uit een combinatie van wax en PTFE. Wat ik belangrijk vind aan een smeermiddel is dat het geschikt is voor zowel droge als natte omstandigheden en ik er het hele jaar mee kan doorrijden.

Grezzy+ adviseert om voordat je het smeermiddel voor de eerste keer aanbrengt eerst je ketting en cassette grondig schoon te maken, zodat je geen mengelmoesje krijgt van verschillende smeermiddelen. Je ketting grondig schoonmaken voordat je nieuw smeermiddel aanbrengt is natuurlijk sowieso handig om te doen. Nadat ik dit gedaan heb breng ik de Hyperlube voorzichtig aan, net zo lang tot dat alle linkjes van mijn ketting voorzien zijn van een druppel. De witte vloeistof verspreid ik nog even door de ketting een paar keer rond te draaien en door de vloeibaarheid is al snel de hele ketting wit. Daarna laat je de smering een paar uur in werken voordat je gaat fietsen, dus even snel je ketting smeren voordat je vertrekt zit er niet in. Handig om dit proces te doen als je je fiets grondig aan het poetsen bent na een fietsrit.

Op de fiets merkte ik dat de ketting lekker draaide en vooral heel stil was. Volgens Merida kan vuil zich moeilijk hechten en toen ik na mijn ritje de ketting controleerde bleek dit inderdaad te kloppen, want de ketting oogt nog mooi schoon en een beetje wittig van de Hyperlube. Vaak zie je juist wel dat er veel vuil op de ketting komt doordat dit zich hecht aan de kettingolie. En dat dit niet het geval is brengt natuurlijk nog een voordeel met zich mee, want je aandrijflijn gaat langer mee als er geen viezigheid tussen je ketting, cassette en tandwielen komt.

De ketting rolt lekker soepel en het schakelt ook prettig. Hij is stil en trekt weinig vuil aan zodat het ook lang soepel blijft draaien. De wax blijft lekker lang zitten, ik heb er nu zo’n tien keer mee gefietst. Ook als de wax langer op de ketting zit blijft de ketting soepel en geruisloos draaien. De ketting wordt op een gegeven moment wel wat vies, maar nog steeds een stuk schoner dan bij het gebruik van kettingolie.

Grezzy+ E-Razer schoonmaakmiddel

In tegenstelling tot de Waterless Formula, werkt de E-Razer juist wel met water. Nadat ik de fiets heb afgespoeld met water, spuit ik de helderblauwe E-Razer vloeistof op de fiets. Wat direct opvalt is dat het er als schuim op komt, en daardoor kan je goed zien welk deel van de fiets je al hebt ingespoten. Even laten intrekken en als de fiets niet heel vies is, spuit je het schuim er weer af waarna je de fiets kan droog maken. Dit werkt simpel en vooral erg snel, want de fiets is schoon en gaat er lekker van glimmen.

Tijdens het schoonmaken van m’n fiets als deze wat meer aangekoekt vuil heeft, pak ik een vochtige doek om echt te kunnen poetsen. Een zachte doek die ik onder de kraan vochtig maak om vervolgens het frame en de wielen te poetsen. Dan valt op dat het E-Razer schoonmaakmiddel heel erg veel schuimt. Het vuil gaat er heel makkelijk af, al moet ik met enige regelmaat mijn doek goed uitspoelen. De keer er na spuit ik maar de helft van het schoonmaakmiddel op de fiets. Hiermee wordt hij net zo mooi schoon, en glanst hij ook. Het voordeel is dat ik wat minder vaak m’n doek hoef uit te spoelen.

Het E-Razer schoonmaakmiddel is enorm krachtig, en je spuit al gauw teveel erop. Na twee of drie keer heb je wel door hoe weinig je nodig hebt om de fiets toch mooi schoon te krijgen. Bij hardnekkig vuil kan je met een doek echt poetsen, en als het alleen stof is kan je hem mooi laten glanzen door enkel af te spoelen. Een fles van 1 liter kost € 11,95 en gaat langer mee in vergelijking met andere schoonmaakmiddelen die ik heb gebruikt. Ik gebruik het wekelijks op verschillende fietsen, en nu is het na ruim 4 maanden bijna op.

Specificaties

Grezzy+ Waterless Formula 500 ml: € 9,95
Grezzy+ Waterless Formula 5 liter: € 29,95
Grezzy+ Hyperlube 30 ml: € 7,95
Grezzy+ Hyperlube 125 ml: € 11,95
Grezzy+ E-Razer 1 liter: € 11,95
Grezzy+ E-Razer 5 liter: € 29,95

Conclusie

Inmiddels gebruik ik de producten van Grezzy+ alweer een tijdje en dat bevalt uitstekend. Vooral de Waterless Formula is een mooie oplossing voor het schoonmaken van mijn fiets in de berging van mijn appartement, dat bevalt uitstekend. De wax doet het ook goed, is geruisloos en mijn ketting blijft lekker lang soepel draaien zonder dat ik tussentijds moet onderhouden of smeren. Als je wel over een tuinslang of emmer water beschikt is het E-Razer schoonmaakmiddel heel fijn. Het werkt snel, eenvoudig en is heel krachtig. Je hebt maar weinig schoonmaakmiddel nodig om je fiets mooi te laten shinen.

Qua prijs heeft Merida de producten van Grezzy+ keurig in de Nederlandse markt gezet, want als we bijvoorbeeld naar de prijs van de Hyperlube kijken is 125 ml voor € 11,95 echt een prima prijs. Ook de andere producten zijn net geprijsd, zeker als je bij de schoonmaakartikelen voor de 5 liter variant kiest.

Meer info via Merida, de verdeler van Grezzy in Nederland.