Het Belgische helmenmerk Lazer is sinds 2016 onderdeel van Shimano en het merk heeft een uitgebreid assortiment aan helmen, van betaalbare instapmodellen tot de teamhelmen van TDT – Unibet. Vandaag een review van één van de instappers, de Lazer Cerro KinetiCore. Een betaalbare helm met een prima uitstraling, maar vooral heel veel praktische eigenschappen.

Van donkergroen naar okergeel

Vrijwel de hele helm is donkergroen, en de achterkant van de helm heeft een okergele kleur. Op de klep, ja hij heeft een klepje, en op de bovenkant van de helm zien we het logo van Lazer. Op de zijkant staat het KinetiCore logo, in een turquoise kleur. De overgang van groen naar geel is erg mooi gedaan. De bandjes van de helm zijn zwart. Hij is er ook nog in Mat taupe en Mat zwart. Wat mij betreft is deze groene versie het mooist.

Veel praktische eigenschappen

De helm heeft wat handigheidjes. De voorste ventilatiegaten zijn afgeschermd door een handig gaasje, dat vliegen en ander ongedierte tegenhoudt. De klep op de helm dient ter bescherming van je ogen en gezicht tegen de zon, en je kunt deze in twee standen zetten. We merken dat beginnende wielrenners dit vaak een handige optie vinden. Maar deze klep kan je er ook afhalen, mocht je dat niks vinden. De buitenste ventilatiegaten van de helm dienen als sleuven om je fietsbril stevig in te kunnen plaatsen. Je sluit de helm met een magneetsluiting, die met één hand los te maken is. Handig, zeker als je wat dikkere handschoenen draagt.

Je kunt de helm combineren met twee specifieke producten van Lazer, een lampje en een winterkit. Het lampje is een led achterlichtje dat je op de achterkant van de helm kunt bevestigen, en de winterkit is een muts die tot over je oren komt, die je in de helm kunt plaatsen.

Advanced TurnSys-systeem van Lazer

Aan de achterkant van de helm vind je een draaiknop waarmee de helm te verstellen is voor de juiste fit. Naast horizontaal is het ook mogelijk om de helm verticaal te verstellen. Het Advanced TurnSys-systeem, zoals dat in deze helm heet, kan namelijk omhoog en omlaag versteld worden. Handig, want zo kun je nog preciezer de juiste fit voor de vorm en grootte van je hoofd vinden.

KinetiCore technologie ontwikkeld door Lazer

KinetiCore is een door Lazer ontwikkelde technologie die je hoofd bij een crash beschermt tegen impact. Als je de binnenkant van de helm bekijkt zie je een heel aantal blokjes, die samen de kreukelzone van de helm vormen. Deze blokjes deuken in, bewegen mee of breken zelfs af bij een val, waardoor de impact op je hoofd wordt verlaagd. De energie van de crash wordt geabsorbeerd door de helm, in plaats van door je hersenen. Deze helm heeft deze KinetiCore techniek.

De fiets op

Als ik de helm voor het eerst vast heb, valt mij de dikke padding aan de binnenkant van de helm op. Deze voelt dik en zacht aan, en dat zorgt voor een hoop comfort. Door de magneet sluit de helm eenvoudig, de twee delen van de sluiting vallen als het ware in elkaar. Het verstellen van de helm gaat vrij eenvoudig met het Advanced TurnSys-systeem, en ook verticaal verstelt de helm eenvoudig door de verstelknop omhoog te drukken of naar beneden te trekken.

Fietsend door de regen merk ik dat de regendruppels aan de rand van de klep blijven hangen, en zo nu en dan veeg ik die even weg. De helm blijft heel goed zitten op mijn hoofd, ook als ik een muts draag op koudere dagen. Mijn fietsbril klemt zich stevig in de ventilatiegaten, en dat vind ik altijd een grote pré. Ik combineer de helm met een zwarte fietsbril, en dan heb je samen een strak geheel.

Specificaties

Lazer Cerro KinetiCore
Maten: S (52-56 cm), M (55-59 cm) en L (58-61 cm)
Kleuren: Matte Black, Matte Taupe en Smoke Green
Gewicht: 271 gram in maat M (zelf gewogen)
Adviesprijs: € 99,99

Conclusie

Ik ben positief verrast over de vele praktische eigenschappen van de helm, zeker in combinatie met de prijs, de looks en het draagcomfort van de helm. Want voor een Adviesprijs van € 99,99 mag je niet de allerhoogste verwachtingen hebben, maar ik ben echt wel enthousiast over de Cerro. De prijs-kwaliteitverhouding is gewoon dik in orde, met de gebruikte KinetiCore technologie als grootste pluspunt. Al met al een goede helm voor een nog betere prijs.

Meer info via Lazer.

Tags: