Het merk Merida kennen we allemaal van alle fietsen die ze maken, maar wat misschien minder bekend is dat het merk ook allerlei accessoires maakt zoals kleding, tassen en helmen. Wij ontvingen de Merida Pro Race fietsbril om te testen en dat hebben we uitgebreid gedaan.

De bril is matzwart en op de zijkant staat in witte letters de merknaam Merida. Deze merknaam vinden we ook terug in de linkerbovenhoek van de drie lenzen die bij deze bril zitten. De bril heeft een vrij groot montuur, dat mooi mee vormt met de ronding van de voorkant van je hoofd. Het hele frame heeft een rand, en de lens zit in het midden van de bovenkant en aan de twee onderkanten in het frame geklemd. Wisselen gaat eenvoudig door de bovenrand omhoog te duwen, en dan schuif je de lens gemakkelijk omhoog.

Drie verschillende lenzen, inclusief een fotochromatische

De bril wordt geleverd in een hardcase met drie verschillende lenzen, een softcase en een reserve neusvleugel. De drie verschillende lenzen zijn fotochromatisch, grijs gespiegeld en helder, en zo heb je voor alle weersomstandigheden een geschikte lens. De bril is ook verkrijgbaar zonder het Merida logo op de zijkant.

De fotochromatische lens is wat mij betreft de mooiste, want die heeft een oranje shiny kleur. Een fotochromatische lens past zich aan de weersomstandigheden aan. Bij donkere weersomstandigheden is de kleur van de lens lichter en kan iemand anders je ogen er nog doorheen zien. Bij zonnig weer beschermt de bril sterker tegen UV-straling en is de lens donkerder waardoor je ogen niet zichtbaar zijn. De heldere lens is praktisch als je bijvoorbeeld ’s avonds gaat fietsen en de grijs gespiegelde lens is geschikt voor overwegend zonnige omstandigheden.

Licht en robuust

De neusvleugel en het uiteinde van de brilpoten zijn van rubber. Als ik de bril voor het eerst opzet merk ik dat de brilpoten zich netjes achter mijn oren haken, zodat de bril stevig op je hoofd blijft zitten. De pootjes van de bril zijn uit te schuiven en de uiteinden kun je naar binnen en buiten buigen, zodat je de bril aan kan passen naar de vorm van je hoofd. Als je de bril naar binnen buigt klem je de bril strakker om je hoofd.

Verder merk ik dat de onderkant van het frame zichtbaar is, maar niet op een storende manier. Het belemmert mijn gezichtsveld in ieder geval niet. Niet onbelangrijk, de bril zit niet tegen mijn wangen aan, en dat is prettig. Ook valt het op dat de fotochromatische lens zich snel aan het licht aanpast, want als ik de bril binnen opzet zijn mijn ogen duidelijk zichtbaar, en als ik wegfiets in de zon valt er niet meer door de lens heen te kijken. Vanaf de buitenkant dan 😉

De fiets op: veel zicht

Pas als ik aan het fietsen ben merk ik op dat er aan de onderkant van de lens twee kleine ventilatiegaten zitten, kleine inhammen als het ware. En dat merk ik al snel op, want het zorgt verkoeling en de lens beslaat niet. Die verkoeling is welkom, want de lens is best wel groot. En dat geldt dan ook voor mijn zichtveld, want door de grote lens heb ik lekker ruim zicht en kijk ik niet langs of onder de bril door. De rand onder de bril kan ik zien zitten, maar dat is niet storend voor m’n zicht.

De fotochromatische lens geeft contrast aan de omgeving, waardoor je scherp zicht hebt. In de zon biedt de bril genoeg bescherming tegen fel zonlicht en UV-straling, en daardoor blijft je zicht intact. Ook blijft de bril goed zitten tijdens het fietsen en al snel merk in niet meer dat ik de bril op heb.

Specificaties

Merida Pro Race fietsbril
Kleur: matzwart met witte decals (ook verkrijgbaar zonder decals)
Gewicht: 34 gram
Prijs: € 84,95

Conclusie

Op basis van de looks heb ik deze bril onbewust vooral vergeleken met de grotere merken, maar als je dan naar de prijs kijkt hoeft dat eigenlijk niet. Want waar veel merken tegenwoordig met gemak prijzen van meer dan € 100,- rekenen, is deze bril met € 84,95 echt heel netjes geprijsd. En dat terwijl de bril wel degelijk doorkan voor een bril uit het topsegement: hij is licht, heeft een fotochromatische lens én ziet er gewoon heel goed uit als je het mij vraagt.

En ook de rijeigenschappen zijn dik in orde, want de bril blijft goed op mijn hoofd zitten, beschermt goed tegen UV-licht en ondanks de grote lens is de ventilatie ook in orde. Persoonlijk zou ik wel gaan voor de bril zonder de witte decals, maar als je nu ook een Merida fiets hebt zou ik zeker voor de uitvoering mét decals gaan.

Meer info via Merida.

WINACTIE

Samen met Merida mogen we drie van deze Merida Pro Race brillen weggeven. Om mee te doen schrijf je je hieronder in. Na het bevestigen van je inschrijving doe je mee in de loting. Uit alle inschrijvingen wordt 3 winnaars willekeurig gekozen. Je kan je tot zondag 26 november 2023, 12:00 uur inschrijven! Mooie prijs toch?

De winactie is afgelopen! Je kan je via onderstaand formulier wel inschrijven voor onze nieuwsbrief, maar niet meer voor de winactie.

Ga naar inschrijven nieuwsbrief