De paden op, de blubber in! Zo had het liedje wat mij betreft beter kunnen heten de afgelopen maanden. Veel droge lanen ben ik in ieder geval niet tegengekomen. Dat kwam op zich ook wel weer goed uit aangezien er nogal wat gravel producten te testen waren.

Daarvan is deze nieuwe Giant Charge Elite offroad schoen er een van. De schoen is er in het grijs/zwart, maar ook in het olijf/zwart. Die laatste mocht ik aantrekken en als ik eerlijk ben vind ik dat ook een mooiere kleur. Het past mooi bij het avontuur dat gravel heet. Hij heeft één Boa- en bij de tenen een klittenbandsluiting. De Boa-draadjes zijn rood, wat de schoen nog even een extra frisheid meegeeft. Giant heeft echt haar best gedaan om hip uitziende schoenen af te leveren en is daarin zeker geslaagd.

Giant Charge Elite offroad schoenen

Strakke afwerking en fijne details

De buitenkant voelt als rubber dat waterafstotend is. Niet dat hij waterdicht is, gezien ook de vele ventilatiegaatjes, maar rij je door een plas dan scheelt die waterafstotendheid toch. De schoen is netjes afgewerkt. Nergens vind ik kleine stukjes lijm of naden die net niet goed zitten. Op de plek waar je hiel zit, hebben ze een stukje stof dat extra grip geeft zodat je hiel niet zo makkelijk beweegt. Ze noemen dit bij Giant SharkSkin. Iets wat we ook bij andere merken regelmatig zien.

De binnenzool is niet zo’n dun matje maar eentje met een verwisselbaar opzetstukje om de voetboog extra te ondersteunen. Hier wordt ik blij van! De buitenzool is een combinatie van carbon en glasvezel en de ExoBeam balkjes onder de zool moeten zorgen voor extra stijfheid en bescherming. Aan de voorkant van de zool zitten nog twee vervangbare studs voor het echte modderwerk. De adviesprijs van deze schoen is € 199,95. Ze hebben ze nog een Charge Pro. Grootste verschil is dat deze een 100% carbonzool en 2 Boa-sluitingen heeft. Deze is met € 299,95 dan ook duurder.

Giant Charge Elite offroad schoenen

Stijf en toch lekker lopen

Je hebt ruimte genoeg in de schoen om ze makkelijk aan de trekken. De schoen voelt comfortabel. Eerst maar eens een paar rondjes lopen. Dat loopt prima, ook door het teengedeelte wat iets meebeweegt. Dit zie je de laatste tijd ook bij veel schoenen terug en dat vind ik voor een gravelschoen echt een meerwaarde. Omdat je tijdens je tochten toch regelmatig even van je fiets moet. Dan loopt dit dus echt veel lekkerder dan zo’n volledig carbon zool waarbij de voorkant helemaal niet mee beweegt.

Giant Charge Elite offroad schoenen

Ondanks dat de zool wel stijf is, voel je bij flink aanzetten toch minimale flex. Ben je zo’n racer die dat niet fijn vind, dan heeft Giant dus de Pro versie met een zool die nog stijver is. Het is dus maar net waar je het zwaartepunt van je wensen legt. De schoen blijft lekker comfortabel voelen zonder rare drukpunten. Voor de binnenzool heb ik de extra dikke opzetstukjes gekozen en ik ervaar de ondersteuning als erg prettig. De zool heeft door het vele rubber ook veel grip. Pluspunt vind ik de studs die tijdens steile modderklimmetjes net even meer grip geven. Je kan er zelfs voor kiezen om er nog iets hogere studs op te schroeven. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een crosswedstrijd in de modder waarbij je elk mogelijke grip kunt gebruiken.

Is één Boa sluiting genoeg?

Met de Boa kan ik de schoen goed strak om mijn voet laten sluiten. Het klittenband bij de tenen merk je toch, terwijl bij sommige schoenen bij mijn voeten totaal geen verschil maakt in hoe strak ze zitten. Dit gedeelte van een schoen is ook lastig te stellen. Wat ik zelf na lang fietsen prettig vind, is om het middengedeelte van de schoen strak te houden en de bovenkant iets meer lucht te geven. Dat gaat niet met één Boa in deze constructie.

Giant Charge Elite offroad schoenen

Dat de buitenkant waterafstotend is merk je wanneer je door plassen rijdt en het water tijd krijgt om van de schoen te lopen. Dan blijven je voeten droog. Maar door regen worden je voeten nat. De schoenen drogen wel weer redelijk snel en ook zie je de volgende dag nergens aan dat je doorweekte schoenen hebt gehad. De buitenkant blijft er als nieuw uitzien. De schoen valt qua maat trouwens redelijk in de buurt van je normale schoenmaat. Ga uit van een half tot één maatje groter dan je normale maat.

Specificaties Giant Charge Elite

Kleur: grijs/zwart of olijf/zwart
Gemeten gewicht schoen: 350 gram in maat 43
Adviesprijs: € 199,95
Meer info over de schoen via Giant

Conclusie

De Giant Charge Elite offroad schoenen zijn wat mij betreft echt super voor gravel. Genoeg stijf, maar toch comfortabel genoeg om de hele dag lekker aan te hebben. Ook een stuk lopen of klimmen gaat soepel. Maar ook fijn is de grip van de zool, zoals in de modder waarbij de studs extra helpen. De rubberen buitenkant blijft er als nieuw uitzien en schoonmaken gaat makkelijk met een doekje. Zelf zou ik een tweede Boa nog aanvulling vinden om nog iets meer mogelijkheden te hebben om de schoen vast om je voet te zetten. Maar daar hebben ze bij Giant de Pro versie voor. De olijf/zwarte versie heeft mijn voorkeur en Giant laat hiermee zien dat ze niet alleen een functioneel goede schoen maken, maar ook nog eentje die er verdraaid goed uitziet!

Giant Charge Elite offroad schoenen
Giant Charge Elite offroad schoenen
Giant Charge Elite offroad schoenen
Giant Charge Elite offroad schoenen
Giant Charge Elite offroad schoenen
Giant Charge Elite offroad schoenen
Giant Charge Elite offroad schoenen
Giant Charge Elite offroad schoenen
Giant Charge Elite offroad schoenen