Wanneer je bij Parentini kijkt naar de eigenschappen van de Mossa komen termen als ademend, elastisch, winddicht en waterdicht/waterafstotend voorbij en dan leggen we toch snel de link naar de Gabba van Castelli. En die link blijkt ook niet zo gek te zijn, want de Mossa is volgens Parentini de tegenhanger van de Gabba. En wil je daarmee concurreren dan moet je van goeden huize komen.

Wij kregen de Mossa in de kleur oranje met lange mouwen om eens te testen. De voornaamste stof is Windtex. Dit is een stof die water en wind tegenhoudt en tegelijkertijd ervoor zorgt dat het zweet wordt opgenomen. De warmte van je lichaam voel je dan weer doordat er tussen je lichaam en de stof een heel dun laagje isolerende lucht ontstaat, waarbinnen het warm blijft. Als het ware thermopane bij ramen in je huis. Vandaar ook dat Parentini adviseert om de Mossa te dragen op alleen een ondershirt. Niet allerlei laagjes, maar je wordt warm gehouden door de isolatielaag tussen de Windtex laag en je lichaam/ondershirt. Afhankelijk van het type ondershirt (dik of dun) moet dit jack je warm houden tussen 0 en 18 graden. De Mossa is elastisch, voelt redelijk dun aan en zit daardoor strak om je lichaam. Dat is ook fijn voor wanneer je in een fietshouding zit. Bij de mouwen zitten extra elastieken die lekker strak om je polsen zitten. De achterkant heeft drie zakken en aan de onderkant is er een extra flap zodat je achterste wat minder nat wordt bij slecht weer. Aan de randen achter zitten reflecterende strepen.

Ondershirt, Mossa en fietsen maar
Bij het aantrekken merk je duidelijk het elastische van de Mossa. Hij past goed zonder te trekken onder de oksels of andere plekken. De achterflap komt ongeveer tot halverwege je achterste. Dat gedeelte wordt dan ook beschermt tegen opspattend water. In de fietshouding is de lengte van de mouwen een tikkeltje aan de korte kant. Ondanks dat de elastieken de mouwen goed afsluiten valt dit vooral op wanneer je met handschoenen aan fietst. Er blijft dan een klein stukje pols bloot terwijl ik toch een redelijk normaal verhouding tussen romp en armen heb. Maar eerlijk is eerlijk, de Mossa zit als gegoten. Hij voelt dun aan en ik ben ook benieuwd of ik het niet koud ga krijgen met het eerste ritje met een temperatuur rond de 10 graden Celsius.

Wanneer je tijdens het fietsen doorrijdt, krijg je het warm en ondanks dat ik alleen een zomer-ondershirt met korte mouwen onder de Mossa aan heb, bleef het aangenaam warm. Toch een beetje verrassend omdat het geheel best dun voelt allemaal. Wanneer je stopt met fietsen dan begint het langzaam wel wat kouder te voelen. Maar wanneer er weer wordt doorgereden, blijf je lekker warm. Thuis nog maar eens de beschrijving doorgelezen en Parentini geeft ook aan dat de Mossa alleen de warmte van je lichaam kan gebruiken om je warm te houden. Dus het is een jack dat je aandoet als je door wil fietsen. Te rustig fietsen waarbij je regelmatig even stopt om bijvoorbeeld foto’s te maken, daar is de Mossa niet specifiek voor gemaakt. Ik heb het shirt getest tussen de 5 en de 16 graden en met het goede ondershirt kan je prima fietsen met de Mossa zonder het koud te krijgen. Doordat we hier wel gewend zijn aan koud weer is misschien de opgegeven 18 graden snel te warm voor ons. Maar ja, wij fietsen met 15 graden al in een korte broek, terwijl in Italië (waar Parentini wordt gemaakt) ze soms met 20 graden nog met handschoenen op de fiets. Dus dat verschilt per persoon een beetje.

Ik heb ook een aantal keer in de regen gefietst met het jack en daar doet hij het ook erg fijn. Water blijft op de waterafstotende stof en ook van de wind heb je geen last. Je blijft warm zolang je lekker blijft fietsen. De keer dat ik zonder handschoenen fietste en mijn handen nogal koud werden (dus het was koud), had het bovenlichaam daar geen last van. De Windtex doet goed zijn werk. Door de stof zou je misschien denken dat je lichaam onder de Mossa langzaam klam wordt door het zweet, maar ook daar werkt de stof goed door zweet voor het grootste gedeelte op te nemen. Het probleem waar veel van dit soort jacks mee kampen is dat de achterzakken vochtig van binnen worden. Dat is bij deze Mossa niet anders. Bij de maatvoering moet je er vanuit gaan dat hij een maatje kleiner valt. Uiteraard verschilt dit per persoon een beetje.

De Mossa houdt je dus droog tijdens een rit van een aantal uren dat ik ermee in de regen heb gefietst. Wanneer je de stof dompelt in een bak water duurt het toch zeker een kwartier voordat je voelt dat het langzaam vochtig wordt. Dat alleen om te testen hoe waterdicht de stof is. En dat is verrassend goed.

Parentini Mossa Windtex
Kleuren: Fluor oranje of fluor geel
Maat: getest in L (testpersoon heeft normaal M)
Adviesprijs: € 189,95
Meer info bij Parentini

Conclusie
De Mossa voelt dun aan maar houdt je toch comfortabel warm en droog. Dat is de grote strekking van mijn ervaring. De dunne stof geeft een fijn gevoel omdat dit je bewegingen op je fiets niet belemmert, en het droge en warme is heerlijk voor het weersbeeld van de herfst en voorjaar. Wind, afgewisseld door een zonnetje en zo nu en dan weer een regenbui zorgen er normaal voor dat je of teveel laagjes of te weinig laagjes aan hebt. Nu kies je je ondershirt aan de hand van de buitentemperatuur en daarover trek je de Mossa aan. Je moet wel blijven fietsen omdat hij z’n warmte haalt uit je eigen lichaamswarmte. Hij zit gegoten en heeft nergens kiertjes waar koude lucht doorheen of tussendoor komt. Hij houdt verrassend goed het water tegen dat in druppels van de stof rolt. De mouwen hadden wat mij betreft ietsje langer gemogen, al merkte ik dat pas toen ik handschoenen aanhad en er een kiertje tussen de mouw en de handschoen zichtbaar werd. Het is gewoon een makkelijk jack zodat je niet na hoeft te denken wat je aantrekt tijdens de koudere dagen. De Gabba heeft er een serieuze concurrent bij.

Tags: